En çevreci şirketler listesi

Çevreye duyarlı uygulamalar geliştirme konusunda birbiriyle yarışan 50 global şirket, Interbrand tarafından sıralandı. "En İyi Global Yeşil Markalar 2011" listesindeki ilk 10 şirket:

En çevreci şirketler listesi
En çevreci şirketler listesi
GİRİŞ 25.09.2011 10:04 GÜNCELLEME 25.09.2011 10:04

Elif Akın'ın haberi

Çevreye duyarlı uygulamalar geliştirme konusunda birbiriyle yarışan 50 global şirket, Interbrand tarafından sıralandı. "En İyi Global Yeşil Markalar 2011" listesinin ilk beşinde Toyota, 3M, Siemens, Johnson & Johnson ve HP var

İş dünyasının çetin rekabet koşullarıyla baş ederek sektörünün en iyisi olmak için mesai harcayan şirketler, bir yandan da teknolojik gelişmeler dahilinde ofislerini, mevcut ürün ve hizmetlerini çevreye duyarlı olarak yenileme telaşını yaşıyor. Bu anlamda güneş enerjisiyle binasını ısıtan, yağmur suyuyla bahçe sulamasını gerçekleştiren şirketler olduğu gibi geri dönüşümlü ürünler tasarlayan, gün ışığından yüzde 84 oranında faydalanan ofisler inşa eden ve karbondioksit salınımını yüzde 30'a yakın azaltmayı başaranlar da bulunuyor. Geçtiğimiz günlerde Amerikan Yeşil Binalar Konseyi tarafından Türkiye'deki LEED altın sertifikası alan ilk ofis binası olan Tekfen İnşaat'ın Levent Ofis projesi ve pompa sektöründe Avrupa'nın ilk LEED sertifikalı yeşil binasına sahip Wilo Türkiye ise bu durumun en güncel örnekleri.

Otomotiv şirketleri önde

Interbrand Marka Danışmanlığı Ajansı da dünya çapında gerçekleştirdiği "En İyi Global Yeşil Markalar 2011 (Best Global Green Brands 2011)" araştırmasıyla çevreye duyarlı 50 şirketi sıralamış. Aralarında otomotiv, teknoloji, içecek, gıda ve kozmetik şirketlerinin bulunduğu liste 10 global pazarda faaliyet gösteren halka açık üç bin şirketin 'yeşil aktivitelerinin yarattığı algıya dair' tüketicilere yöneltilen sorular çerçevesinde hazırlanmış. Şirketlerin "yönetim, operasyonlar, tedarik zinciri, ürünler ve servisler, ulaştırma - lojistik ve paydaşlarla olan ilişkiler" kriterleri göz önünde bulundurularak 'yeşil' karnelerinin çıkarıldığı araştırmada dünya çapında 10 bin tüketicinin görüşüne başvurulmuş ve her marka en az bin 250 tüketici tarafından oylanmış.

Sonuçlara göre listenin şampiyonu 64.19 puanla Toyota. İkinci sırada 63.33 puanla 3M yer alırken, Siemens ise 63.08 ile üçüncü sırada bulunuyor.

Hedef sıfır emisyon

En yeşil şirketler listesinin birincisi Toyota Pazarlama ve Satış A.Ş.'nin CEO'su Ali Haydar Bozkurt, dünyanın en çevreci markası seçilmelerinde çevreyi öncelikli yönetim modeli olarak almalarına bağlıyor. Şirketin sürdürülebilir ulaşım yaklaşımı çerçevesinde enerji kaynaklarını verimli kullanmayı ve karbondioksit salınımını en aza indirmeyi amaçladığını dile getiren Bozkurt, "Ulaşım sektörü tüm dünyadaki karbondioksit salınımının yüzde 23'ünü oluşturuyor. Bunun en aza indirilmesi için yeni teknolojiler üzerinde çalışan Toyota, hedefini sıfır emisyon olarak belirledi. Hibrid teknolojisi de güçlü çevreci performansımıza önemli katkıda bulunuyor" diyor.

Toyota'nın sadece ürettiği araçlarla değil, idari ve operasyonel yapılarında da çevre dostu bir yaklaşım ortaya koyduğunu vurgulayan Bozkurt şöyle konuşuyor: "Şu an sekiz fabrikamızda toprağa sıfır atık, enerji azaltımı ve tedarikçilere çevreci satın alma politikalarını uyguluyoruz. 2001'den beri enerji kullanımını yüzde 41 oranında azalttık. Üretimde doğal kaynakların kullanılması, fabrika etrafının yeşillendirilmesi ve yenilebilir enerji kaynaklarına yönelik çalışmalarda da bulunduk. Belçika'daki yedek parça merkezimizde 80 bin metrekarelik çatı yüzeyine 12 bin 800 panel yerleştirerek yılda 1.600 MWh elektrik üretimi gerçekleştiriyoruz. Fransa'daki Valenciennes Fabrikası'nın duvarı dev solar panellerle kaplanırken, İngiltere'deki Derbyshire Fabrikası'nda ise İngiliz otomobil sektöründeki ilk büyük ölçekli güneş paneli dizisi kuruldu."

59 verimli proje uygulandı

Listenin ikinci sırasında bulunan 3M'in yöneticileri de şirketin işleyişinde çevreye duyarlı olmanın odak noktaları olduğunu belirtiyor.

"İnovasyon politikamızın temel taşlarından biri çevreye zarar vermeyen teknoloji ve ürünler geliştirmek. Faaliyet gösterdiğimiz her alanda yeni teknolojiler oluştururken ve geliştirirken çevre korumasına özen gösteriyoruz" diyen 3M Kurumsal Pazarlama İletişimi Uzmanı Gökçe Himmetoğlu, 2010 yılında 3P programları (Pollution Prevention Pays) dahilinde tüm dünyada 59 tane enerji verimliliği projesi uyguladıklarını dile getiriyor. Bu projelerle şirketin global enerji tüketiminin 281 milyar Btu (British Thermal Units) azaltıldığını belirten Himmetoğlu, "3P projeleri de dahil olmak üzere, geçtiğimiz yıl toplamda 153 tane iç enerji verimliliği inisiyatifi gerçekleştirdik ve ilk üç çeyrekte 8 milyon dolara yakın tasarruf elde ettik" diyor. 1990-2009 yılları arasında şirketin sera gazı emisyonunu da tüm dünyada yüzde 77 azalttığını söyleyen Himmetoğlu, bu rakamın sadece Amerika'da yüzde 79 olduğunun altını çiziyor ve ekliyor: "

3P, 2002 yılında enerji verimliliğine yoğunlaşmaya başladı ve o günden bugüne yaklaşık 700 adet 3P projesi 5.35 trilyondan fazla Btu enerji tasarufu sağlandı.

En çevreci şirketler listesi

Toyota,

3M,

Siemens,

Johnson & Johnson,

HP,

VW,

Honda,

Dell,

Cisco,

Panasonic,

Hyundai,

BMW,

Apple,

Danone,

L'oreal

Mercedes Benz,

Nike,

Sony,

IBM,

Ford,

SABAH - İŞTE İNSAN