Yunanistan'ın krizi tam bir yılan hikayesi

Yunanistan Maliye Bakanı Evangelos Venizelos, yeni tasarruf önlemleri içeren yasa tasarısının onaylanmaması durumunda çıkacak krize dikkat çekti ve uyardı.

Yunanistan'ın krizi tam bir yılan hikayesi
Yunanistan'ın krizi tam bir yılan hikayesi
GİRİŞ 20.10.2011 15:54 GÜNCELLEME 20.10.2011 15:54

Yunanistan Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Evangelos Venizelos, yeni tasarruf önlemleri içeren  yasa tasarısının onaylanmaması durumunda, Başbakan Yorgo Papandreu'nun, Yunan ekonomisiyle ilgili raporun görüşüleceği Avrupa Birliği Maliye Bakanları toplantısına (ECOFIN) gitmeyeceğini söyledi.

Venizelos, yasa tasarısının görüşüldüğü parlamentoda yaptığı konuşmada, sözkonusu yasa tasarısının, Yunanistan'ın 110 milyar avroluk kurtarma paketinin 8 milyar avroluk 6'ıncı diliminin serbest bırakılması konusundaki önemine dikkati çekerek, ''Bu yasa tasarısının onaylanmaması durumunda ülke zor durumda kalacak'' dedi.

Yasa tasarısının, Yunanistan için Brüksel'deki müzakerelerde ''güvenilirlik bileti'' anlamı taşıdığını ifade eden ve  milletvekillerine yasa tasarısına onay vermeleri çağrısında bulunan Venizelos, ''Sayın (Almanya Başbakanı Angela) Merkel'in ve (Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas) Sarkozy'nin şapkasından çıkan sihirli çözümler yok. Mucize, sert çalışmanın bir sonucu olacaktır'' diye konuştu.

Hükümetin, AB, Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Uluslararası Para Fonu (IMF) ile varılan anlaşma gereği hazırladığı 6 milyar avroluk tasarruf önlemlerini içeren yasa tasarısı, muhalefet milletvekillerinin yanı sıra iktidardaki PASOK milletvekilleri arasında da bölünmelere neden oldu.

Yasa tasarısının, Maliye Bakanı Venizelos tarafından parlamentoya sunulmasından sonra aralarında eski Çalışma Bakanı Luka Kaçeli'nin de bulunduğu bazı milletvekilleri, değişiklik yapılmazsa tasarıya ret oyu vereceklerini açıkça dile getirmişti.

Selanik milletvekili Thomas Rodopulos, yasa tasarısını ''halk karşıtı ve haksız bulduğunu'' söyleyerek, milletvekilliğinden istifa etmişti. PASOK içindeki bu tartışmalar Atina'da yeniden bir erken seçim konusunu gündeme getirmişti.

KAYNAK: AA