Avrupa'da büyüme tamamen durdu

AB Komisyonu'ndan kötü haber... AB Komisyonu, Avro Bölgesi için gelecek yıl büyüme tahminini düşürdü ve uyardı: Resesyonun yeni bir aşamasıyla karşı karşıya kalabiliriz!

Avrupa'da büyüme tamamen durdu
Avrupa'da büyüme tamamen durdu
GİRİŞ 10.11.2011 15:07 GÜNCELLEME 10.11.2011 15:07

AB Komisyonu yaptığı açıklamada, Avro Bölgesi'nin gelecek yıl büyüme tahminini yüzde 1,8'den yüzde 0,5'e çekti, 2013 yılı için ise 1,3 olarak öngördü.

AB'nin Ekonomi ve Parasal İşlerden Sorumlu üyesi Oli Rehn, ''Avrupa'da büyüme durdu, resesyonun yeni bir aşamasıyla karşı karşıya kalabiliriz'' dedi.

AB Komisyonu, Yunanistan'ın bütçe açığı tahminini bu yıl ve gelecek yıl için yukarı yönle revize ederek, ülkenin bütçe açığının gayri safi yurtiçi hasılaya (GSYH) oranının bu yıl 7,8 ve gelecek yıl 5,4 olacağını öngördü. Yunanistan'ın bütçe açığının 2013 yılında da yüzde 4,4 olacağı tahmin ediliyor.

Yunanistan için Mayıs ayında bütçe açığı tahmini bu yıl için yüzde 6,4 ve gelecek yıl için yüzde 4 olarak açıklanmıştı.

AB Komisyonu'na göre Yunanistan ekonomisi gelecek yıl yüzde 2,8 daralacak.

İtalya'nın ise bütçe açığının GSYH'ye oranının bu yıl yüzde 3,6 ve gelecek yıl yüzde 2,9, 2013 yılında da yüzde 2,3 olması bekleniyor.

İtalya'nın 2012 yılında durgunluğa gireceği tahmin ediliyor.

AB Komisyonu, bölgede işsizlik oranının gelecek yıl yüzde 9,5'te kalacağını öngörüyor.

Almanya: Küçük bir Avro Bölgesi fikri peşinde değiliz

Almanya Hükümet sözcüsü Steffen Seibert, Alman ve Fransız yetkililerin, muhtemelen küçük bir grup ülkeyle daha sıkı bir ekonomik bütünleşme konusunu tartıştığı iddialarına ilişkin açıklamasında, ''Alman hükümeti kesinlikle bu tür planlar peşinde değil'' dedi.

Seibert, ''Aksine bizim politikalarımız Avro Bölgesi'nde bir bütün olarak istikrarı sağlamayı amaçlıyor ve bölgenin sorunlarının köküne iniyor'' ifadesini kullandı.

Avro Bölgesi'nin üçüncü büyük ülkesi İtalya'daki siyasi ve ekonomik kriz bölgenin dağılması endişelerini artırdı.

Fransa ile Almanya'nın 10 yıllık tahvillerinin faiz oranları arasındaki fark yüzde 1,64'le rekor seviyeye ulaştı

 Fransa ile Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faiz oranları arasındaki fark 164 baz puanla (yüzde 1,64) rekor seviyelere ulaştı.

Bu sabah yüzde 1,54 olan Fransa ile Almanya arasındaki 10 yıllık tahvil faiz oranlarındaki fark TSİ 10.30'da yüzde 1,64'e ulaşarak, tarihinin en yüksek seviyesine çıktı.

Fransa'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin ortalama getiri oranı yüzde 3,189'dan yüzde 3,295'e, Almanya'nın 10 yıl vadeli hazine tahvillerinin ortalama faiz oranı ise 1,719'dan yüzde 1,760'a yükseldi.

Faiz oranları arasındaki bu fark, Avro Bölgesi'nde yatırımcıların güven eksikliğine işaret ediyor.

İTALYA'YI KURTARMA PLANI YOK

Avro Bölgesi'nin, borçlanma seviyeleri hızla yükselen İtalya için finansal kurtarma planları olmadığı bildirildi.

Avro Bölgesi'nden bir yetkili yaptığı açıklamada, ''Finansal yardım muhtemel değil'' dedi. Avro Bölgesi'nin Roma yönetimine ihtiyati kredi hattını genişletmeyi düşünmediğini, İtalya'nın borçlarını ödeyeceği konusunda yatırımcılara güvence vermesi gerektiğini belirten yetkili, ''Onlar faiz getirilerinin haklı olmadığını kanıtlamalı, çünkü değil. Güvence konusunu İtalya kendisi yeniden sağlamalı. Biz sadece kenardan yardımcı olabiliriz'' diye konuştu.

Avro Bölgesi'nden üst düzey bir diplomat da bölge ülkelerinin, Avrupa Merkez Bankasının (ECB) alternatif olmadığı için İtalya'yı destekleyeceğini umduğunu ifade etti.

Başka bir yetkili ise, ''İletişim hatlarının çok açık olduğunu, ancak ECB'nin (İtalya'yı desteklemek) için açıklama yapmayacağını'' kaydetti.

ECB dün, İtalya'nın 2 yıl ve 10 yıl vadeli tahvillerinin faiz oranlarındaki hızlı artışı durdurmak için agresif biçimde İtalyan tahvilleri satın almıştı.

İrlanda ve Portekiz, borçlanma maliyetlerinin yüzde 7 seviyeleri aşması üzerine Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonunun (IMF) kurtarma paketlerini kabul etmişti.

İtalya'nın gelecek 12 ayda 326 milyar avroluk borcunu çevirmesi gerekiyor.

KAYNAK: AA