Kabuğu meyvesinin 7 katı pahalı

Adana ve Osmaniye çevresi ile narenciye üretiminin yoğun yapıldığı yörelerde, üreticiler, kurutulmuş portakal kabuğu satarak para kazanıyor.

Kabuğu meyvesinin 7 katı pahalı
Kabuğu meyvesinin 7 katı pahalı
GİRİŞ 07.03.2012 09:51 GÜNCELLEME 07.03.2012 09:51

Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde portakal kilosu bahçede 30 kuruştan, kurutulmuş kabuğu ise 2 TL'den satılıyor. Kabuğu kendinden pahalı olan portakal yeni bir sektör oluşturdu. Kurtuluş Mahallesinde 10 yıldır kurutulmuş portakal kabuğu alan ve satan Mikail Sarıgül, bu yıl Kadirli ve Kozan’dan 400 ton kurutulmuş portakal kabuğu satıldığını söyledi.

Gıda, kozmetik, ilaç sanayi gibi sektörlerde ham madde olarak kullanılan portakalın kabuğunun yurt içi piyasa da alıcı bulduğu gibi Almanya, Fransa ve İngiltere gibi Avrupa ülkelerine ihraç edildiğini söyleyen Sarıgül, “Her yıl Aralık ayında başlayan bu iş Mayıs sonuna kadar devam ediyor.'Portakala meyve olarak talep azaldıkça, kurutulmuş portakal kabuğu artıyor, bu da fiyatları düşürüyor." dedi.

Portakal kabuğu toplama şekilleri hakkında bilgi veren Sarıgül, “Portakal kabuğunu iki şekilde topluyoruz. Birincisi mahallelerden toplayan bir çok kişi bu kabukları bize getiriyor ikincisi ise Portakalı biz satın alıp kabuğunu soyduruyoruz. Üç gün güneşte kuruttuğumuz portakal kabuğunu daha sonra çöpünden ve çürümüş kabuklardan temizliyoruz.

Sonra kabukları çuvallara doldurarak sevkıyata hazır hale getiriyoruz. Biz desteklendiğimiz takdirde Kadirli'ye kuracağımız büyük bir tesisle portakal kabuğunu ilçe ekonomisine daha fazla katkı sağlayan bir ürün haline getirebiliriz.” şeklinde konuştu.

KAYNAK: CİHAN