Yunanistan ekonomisi yüzde 5 daralacak

Yunanistan Merkez Bankası, 2012 yılında Yunan ekonomisinin yüzde 5 daralacağı tahminini yaptı.

Yunanistan ekonomisi yüzde 5 daralacak
Yunanistan ekonomisi yüzde 5 daralacak
GİRİŞ 24.04.2012 16:13 GÜNCELLEME 24.04.2012 16:13

Merkez Bankası Başkanı Yorgo Provopulos, yıllık değerlendirme toplantısında, 2012 yılında Yunanistan ekonomisinin yaklaşık yüzde 5 daralacağını, işsizliğin ise yüzde 19'un üzerinde gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini söyledi.

Yunan ekonomisinin ülkenin Avro Bölgesi'nde kalması için yeniden yapılandırılması çabalarından geri adım atmanın, ülkeyi onlarca yıl geriye götüreceğini ifade eden Provopulos, 6 Mayıstaki genel seçimlerden sonra yeni hükümet ve halk, programı uygulama kararlılığında şüpheye düşerse, ülkenin çok hızlı bir şekilde olumsuz bir duruma girme riskiyle karşıya kalacağını söyledi.

Krizden çıkmanın Yunanistan'ın kendisine bağlı olduğunu kaydeden Provopulos, ''Seçim öncesi dönem, planlanan değişikliklerin gerçekleştirilmesini yavaşlattı, belirsizlik hala yüksek'' dedi.

Provopulos, siyasi partilere tasarruf önlemlerinin uygulanmasına bağlı kalınması çağrısında bulundu.

Ekonominin toparlanmasının yıl sonunda başlayabileceğini söyleyen Provopulos, 2011'de GSYH'nin 9,8'i seviyesindeki cari açığın bu yıl yüzde 7,5'e düşeceğini, enflasyonun ortalama yüzde 1,2 seviyesinde seyredeceğini dile getirdi.

Daha önce AB Yunanistan ekonomisinin yüzde 4,75 oranında daralacağı tahmini yapmıştı.

Yunanistan'da 6 Mayıs'ta yapılacak erken genel seçimler öncesi yapılan son kamuoyu yoklamaları, büyük partiler Yeni Demokrasi ve PASOK'un tek başına iktidar olmak için yeterli oyu alamayacaklarını gösteriyor.

KAYNAK: AA