İşte 3. Köprü'nün değişen güzergahı

3. Köprü'yü de içine alan Kuzey Marmara Otoyolu Projesi'nin güzergahının ihaleden sonra değiştirilmesi gündemde konuşulurken projenin 4 noktasında değişiklik yapılan bölgeler de netleşti.

İşte 3. Köprü'nün değişen güzergahı
İşte 3. Köprü'nün değişen güzergahı
GİRİŞ 17.07.2013 13:32 GÜNCELLEME 17.07.2013 16:11
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul'un fethinin yıldönümü olan 29 Mayıs 2015'e kadar yetiştirilmesini istediği 3. Köprü'nün de içinde olduğu söz konusu projenin değiştirilmemiş ilk halinin taslağı ortaya çıktı.

Dünya Gazetesi'nin haberine göre; Mahmutbey'deki İSTOÇ'tan başlayan ve kuzeye doğru ilerleyip Odayeri'nden doğuya yönelen ve Garipçe-Poyrazköy arasına kurulan köprü ile Anadolu yakasına ulaşan, orandan da güneyde Reşadiye'ye inen ve güneyde Paşaköy'e, batıda ise Çamlık'a uzanan projenin 4 noktasında değişiklik yapıldı.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yetkilileri, 4.5 milyar liralık bir yatırımla tamamlanmış olacak Kuzey Marmara Otoyolu Projesi'nin söz konusu 4 noktasında değişiklik yapma nedenlerini anlattı.

Bakanlık yetkilileri, projenin güzergah seçiminde 3 önemli noktaya dikkat ettiklerini ileri sürdü. Buna göre Belgrad Ormanları ve Fatih Ormanları'nın zarar görmemesi gerekçe gösterilerek, yol daha kuzeydeki bir noktaya çekildi ve ormanlık alanın dışına alındı. Yetkililerin verdiği bilgiye göre Polonezköy Milli Parkı'nın zarar görmemesi gerekçesiyle de güzergahta düzeltme yapıldı.

Bakanlık yetkilileri, yapılan açıklamada, doğal yapının, bentlerin ve göletler ile havzalarının zarar görmemesi için de viyadük sayısını artırdıklarını belirttiler. Yapılan değişiklikle, bir yönde, 15 kilometre uzunluğunda 37 tane viyadük, öbür yönde 30 kilometre ve toplam 74 tane viyadük planlandığı vurgulayan yetkililer, toplam 30 kilometrelik yolun yarısının viyadükle geçildiğini kaydettiler. Yetkililer, "Viyadükle yolu götürmek pahalı bir sistem. Niye bunu tercih ediyoruz? Doğa tahrip olmasın, havzalarımız, su kaynaklarımız zarar görmesin, bunun için titizlik gösteriyoruz" açıklamasını yaptı.

5 KATI AĞAÇ DİKİLECEK

Yetkililer, bölge üzerinde 480 hektarlık bir alanın yola gittiğini, bu yolun üzerinde bulunan ağaçların tutarının yüzde 1.4 nitelikli ağaç, diğerlerinin makilik olduğunu söyledi. 200 bin civarında ağacın yerinin değiştirilmesi gerektiğini kaydeden yetkililer, "Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın bir şartı var. Bu projeye olur verirken, yüklenici firmayla bir sözleşme imzaladı. 480 hektara karşılık bin 400 hektarlık gösterilen 6 tane noktada dikim yapılacak, yani en az 5 katı yeni ağaç dikilecek" dedi.

Projenin ÇED'e tabi olmadığını, ÇED olmaması bu projenin çevreye duyarsızlığı içerisinde yapılacağı anlamına gelmediğini kaydeden yetkililer, burada ekolojik köprü yapılacağını bildirdi.

Dünyanın en geniş köprüsü

Öte yandan 3. Köprü üzerinde 10 şerit olacak, araçlar için 8 şerit, tren için de 2 şerit ayrılacak. Transit geçişler bu köprüden yapılacak. Özellikle yük taşıyan TIR'lar ve kamyonlar bu köprüden geçecek. Köprü, 59 metreyle dünyanın en geniş köprüsü olacak. (Diğer iki köprü ise 40'ar metre genişliğinde). Bir ucu Poyrazköy'de diğer ucu ise Sarıyer Garipçe'de yer alacak köprünün uzunluğu ise bin 875 metre. Geçiş ücreti olarak, otomobiller için 3 dolar yani yaklaşık 5.5 lira ödenecek. İlk çıkışlar Avrupa Yakası'nda Uskumruköy'de, Anadolu Yakası'nda ise Riva'da olacak. 3. Köprü'nün de içinde olduğu kuzey Marmara Otoyolu Projesi'nin yaklaşık maliyeti 4.5 milyar lira olacak.

KAYNAK: DÜNYA GAZETESİ
YORUMLAR 10
  • Sadece Tepki 10 yıl önce Şikayet Et
    Ne kadar da masumsunuz.. Siz bu haberleri yapmadan,veya devlet açıklama yapmadan önce sosyal medyada köprünün rant için önce kötü yere projenlendirildiği daha sonra güzergahının değiştirildiği ve yandaşlara rant sağlandığı çoktan konuşulmaya başladı bile.Ama siz yaptığınızı da anlatamıyorsunuz.Biraz destek almanız gerek.Tüm bakanlar PR şirketi ile çalıştırmalıç.
    Cevapla
  • atakan 10 yıl önce Şikayet Et
    10 yıl sonra görüşelim. Bu yanlışlık yapıldı ,rota değişti ,biz kesilen ağaçlar yerine milyon ağaç dikecegiz demelerine bakmayın siz. 10 yıl sonra o kesilen alanlarda kimlerin yalıları,kimlerin tokileri yükselecek bakalım. Dünyanın büyük projeleri arasındaki Yavuz Sultan Selim köprüsü projesi bu denli bir yanlışlık yapılma olasılıgı nedir acaba. Nasıl bir mühendisliktirki bu Sehven oldu bu iş KOMİK HEMDE ÇOK KOMİK.Birde hayla particilik yapıp bu olayı görmeyen arkadaşlar 10 yıl sonra görüşelim.
    Cevapla
  • Bahadır Rıza Çam 10 yıl önce Şikayet Et
    milletin ferdi. izinsiz kazı çalışması ifadesi sanırım biraz yanlış oldu. yasadışı diyelim. chp li akp li vs parti savunmuyorum ama o belediye meclisi yasadışı bir karar verdi. o parkın belediyeye devrinin kuralları var. belediye oraya birşey yapamaz. orası hazineye arazisidir ve belli şartlarla belediyenin kullanımındadır. bilginiz olmadan tarafsınız. belediye mülki idare değildir. yanlış yapabilir ve yapmıştır. benzer olay benim evimin yakınında oldu. yönetmeliğe uygun olmayan hafriyat yapılıyordu belediyeye haber verdim sonra polisi de aradım. polis önce belediyenin işi dedi. ben de polise belediye bana göre adamın biri sen devletin kanunları korumakla görevli memurusun ben sana güvenirim lütfen gelin ve kanuna sahip çıkın dedim. hangi kanun ve yönetmeliğe aykırı olduğunu anlattım. geldiler ve inşaat durdu. burada ise polis inşaat bekçiliği yaptı.
    Cevapla
  • Bahadır Rıza Çam 10 yıl önce Şikayet Et
    ağaç dikmek ağaç kesmek ve orman. bir süredir bir matematik sürüp gidiyor şu kadar ağaç kesmiş, şu kadar ağaç dikmiş, şu kadarını kesmemiş taşımış vs vs. ağaç dikmek sana ağaç kesme hakkını vermez, hele ki ormanlar söz konusu ise o bambaşka bir ağaç yerleşkesidir. içinizde hiç ağaç yetiştiren var mı bilmiyorum. benim kavaklarım ve meyve ağaçlarım dışında 60 tane 20 yaşında çam ağacım var. ne kadar yavaş yetiştiği hakkında bir fikriniz var mı? bodur değil ama halen devasa ağaçlar değiller. çam ormanlarında gördüğünüz ağaçların çoğu sizin ömrünüzden çok daha yaşlı. hangi hakla bunu kesip bir de bunun karşılığı otoban kenarındaki fidanlarmış gibi savunuyorsunuz bu durumu. proje filan üretilmesin kardeşim. "istanbul büyüsün" göz dünmüş göç kökenli esnaf zihniyetin sloganıdır. her karışı yatırım olarak görür. istanbul büyümesin, güzelleşsin, uygarlaşsın, nefes alabilsin.
    Cevapla
  • ahmet enes 10 yıl önce Şikayet Et
    Birileri kazandı,birileri kaybetti gene. Kim bu birileri artık onu da bilen bilir.Hangi parti gelirse gelsin adam kayırma maalesef eksik olmuyor bu memlekette.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle