İstanbul'da daha 30 yıllık konut işi var

İstanbul'un yüzde 72'sinin kentsel dönüşüme girmesi gerektiğini belirten Polat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Polat 10,5 milyonunun oturduğu konutların yeni baştan yapılması anlamına geldiğini belirterek, "İstanbul'da önümüzdeki 30 sene daha yapılacak iş var" dedi.

İstanbul'da daha 30 yıllık konut işi var
İstanbul'da daha 30 yıllık konut işi var
GİRİŞ 22.04.2018 12:56 GÜNCELLEME 22.04.2018 12:56

Polat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Polat, "İş Dünyası Söyleşileri" kapsamında değerlendirmelerde bulundu.

Geçen yıl referandumdan sonraki dönemde gayrimenkul fiyatlarında yaşanan düşüşü fark eden yatırımcıların gayrimenkul alımına yönelmesiyle satışlarda bir hareketlilik başladığını dile getiren Polat, son çeyrekten itibaren hızlanan gayrimenkul talebinin daha da artacağını düşündüğünü söyledi.

Bunun fiyatlara da etki edeceğini belirten Polat, "Aslında şu dönemlerde gayrimenkul yatırımı yapanlar bence doğru karar vermiş olur. Çünkü fiyatlar artacak. Gayrimenkul, bazı durgunluk dönemlerinden sonra dövizden, altından çok daha hızlı artıyor. Bunu bilen yatırımcı gayrimenkule döndü ve satışlarda hız başladı. Biz şu andaki gidişattan memnunuz." diye konuştu.

Şu anda konut kredisi faizlerinin çok yüksek olduğunu vurgulayan Polat, orta gelir grubundakilerin gayrimenkul yatırımına girmesi için enflasyon ve faiz oranlarının düşmesi gerektiğini dile getirdi.

Polat, "Ben Cumhurbaşkanımıza katılıyorum. Bu faizleri aşağı indirmenin yolunu illa bulmamız lazım. Bu hayatın her alanın olduğu gibi, konut sektörünü de etkiliyor. Eğer faizler düşük olsa satışların daha da artacağına eminim." dedi.

"Konutbank tarzı bir yaklaşım gerekli"

Konutbank'ın bu anlamda bir alternatif olup olmayacağına yönelik soruya Polat, "Konutbank tarzı bir yaklaşım gerekli. Çünkü Türkiye'nin yüzde 70'inin kentsel dönüşüme, değişime uğraması şart olduğu için, bununla ilgili bir finans kurumunu olmasının faydalı olacağını düşünüyorum. Bunun faizleri aşağı çekmeye de etkisi olabilir. İnşallah böyle bir şey yapılabilir." yanıtını verdi.

Gayrimenkul sertifikası uygulamasının önemli bir enstrüman olduğunu aktaran Polat, "Çünkü konut alamayanlar belki hisse alarak bunu değerlendirebilir. Onun da daha aktif hale getirebileceğini düşünüyorum. Bunun halka daha iyi duyurulması lazım. Biz de bunun üzerinde çalışıyoruz. Eğer tatmin olursak, yapacağımız projelerde, hatta Piyalepaşa'da bile bunu uygulayabiliriz. Çünkü eğer bu olursa, konut sektörüne ciddi bir kaynak girmiş olur." diye konuştu.

"300 bin dolar doğru bir rakam"

Yabancıya vatandaşlık hakkı için 1 milyon dolarlık konut alım şartının 300 bin dolara indirilecek olmasına da değinen Polat, Avrupa'da 300 bin dolara vatandaşlık veren ülkeler bulunduğunu dile getirdi.

Polat, dolayısıyla Türkiye'de yüksek olduğunu düşündüğü bu rakamın biraz daha aşağı çekildiği takdirde satışların artacağını kaydederek, "Bence 300 bin dolar doğru bir rakam." ifadelerini kullandı.

"Biz sadece elimizle değil, bütün gövdemizle taşın altındayız" diyen Polat, bankaların da kredi kullandırma noktasında imkanlarını sonuna kadar zorladığına inandığını, ancak faizlerin işi bozduğunu söyledi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL