Bakan açıkladı: İster ofisten ister internetten...

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, imar barışı için vatandaşların e-devlet üzerinden başvuru yapabileceğini, internetten başvuramayanlar için her ilçede ofis kurulacağını söyledi.

Bakan açıkladı: İster ofisten ister internetten...
Bakan açıkladı: İster ofisten ister internetten...
GİRİŞ 06.06.2018 15:55 GÜNCELLEME 06.06.2018 15:55
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, 8 Haziran’da başvuruları başlayacak imar barışı için vatandaşların e-devlet üzerinden başvuru yapabileceğini, bilgisayar üzerinden başvuruda bulunamayanlar için İstanbul, Ankara ve İzmir’in her ilçesinde başvuru merkezi kurulacağını söyledi. Başvuruların villa için mi, gecekondu için mi yapılacağının beyanla belli olacağını belirten Özhaseki, “Yalan bir beyan varsa yarın birgün resmi işlemler başladığında başına bela olur” dedi.

Anadolu Ajansı Editör Masası’na konuşan Özhaseki, bu düzenlemeyi duyduktan sonra inşaat başlatanların imar barışına müracaat edemeyeceğini dile getirerek, “31 Aralık 2017 tarihinde bu iş tamam, durduruyoruz. Elimizde zaten uzay resimleri de var. Onu denetleriz” diye konuştu. Özhaseki, “Boğaziçi yamaçları, Sultanahmet ve Süleymaniye ile Gelibolu Yarımadası’nda imar barışı olmayacak” dedi.

600 TL’den başlıyor

Tarla vasfındaki yerler için metrekare birim fiyatını 200 lira olarak belirlediklerini bildiren Özhaseki, buna göre 50 metrekarelik bir yer için 10 bin lira rakam çıktığını, bunun üzerinden yüzde 3 gibi küçük bir miktarın ödenmesi gerektiğini anlattı.

Bir veya iki katlı, gecekondu tipi yapılar varsa bunlar için metrekare birim fiyatının 600 lira olarak belirlendiğini açıklayan Özhaseki, 3 kattan 7 kata kadar binalar için metrekare birim fiyatının 1000 lira olacağını, 7 kat üzerindeki binalar için bu rakamın daha da artacağını, en üst sınırın özellikle villa tipi evler, lüks yerler ve oteller için 2 bin lira olduğunu bildirdi.

Özhaseki, “Vatandaş e-devlet üzerinden müracaat edecek. Başvuru formuna kimlik bilgileri, nerede oturduğu, parsel numarası, yapının cinsi gibi bilgiler girilecek. 24 saat içinde vatandaşa dönüş yapılacak, hesap numarası bu bildirimde vatandaşa iletilecek” dedi.

40-50 milyar lira

Özhaseki, sadece Yapı Kayıt Belgesi alınacaksa ücretin yatırılmasından sonra, ertesi gün belgenin alınabileceğini aktardı. Özhaseki, “İmara aykırılık konusunda belediye başkanlarından ciddi bir cevap alamadık ama 15 milyon insan devletle mahkemelik. Düzenlemeden toplamda 40-50 milyar lira gelir bekliyoruz” dedi.

Bedel böyle hesaplanacak

İmar Barışı için başvurular, e-devlet üzerinden ya da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yetkilendireceği kurumlara yapılacak. Başvuruda yapının adresi, ada ve parsel bilgileri, yapı alanı, konut ve dükkanların toplam alanları, emlak vergisi birim değeri ve yapının fotoğrafı sisteme yüklenecek. E-Devlet üzerinden başvuru ücretsiz yapılırken, kurumlar düşük bir ücret alacak. Vatandaşlar, formda belirtilen yapı tipini seçerek arsa büyüklüğünü ve arsanın emlak vergisi rayiç değerini girecek. Bu değer Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan öğrenilebilecek.

İmar Barışı’ndan yararlanmak için Yapı Kayıt Belgesi verilecek. Bu belge için, arsa emlak değeri ile yapı yaklaşık maliyeti toplamı üzerinden hesaplanan bedelin konutlarda yüzde 3’ü, ticarette yüzde 5’i olacak şekilde bir bedel ödenecek. Hesap şöyle yapılacak:

Arsa degeri 10 bin lira, metrekaresi 700 lira olarak değerlenen bir bina için 10 bin + 70 bin olmak üzere 80 bin liralık bedel belirlenecek. Bunun yüzde 3’ü yaklaşık 2 bin 400 lira olacak. Bu miktar için taksit de yapılabilecek. Yapı Kayıt Belgesi bedeli 31 Aralık 2018’e kadar yatırılabilecek.

YORUMLAR 2
  • memur 5 yıl önce Şikayet Et
    şimdi oy gerek..
    Cevapla
  • Ali 5 yıl önce Şikayet Et
    Haksızlık karşısında susan dilsiz şeytandır. Ben doğma büyüme İstanbulluyum halen bir evim yok babam saolsun millettin devletin malına göz dikip bi gecekondu dikmedi ama malesef bu memlekette böyle yapmak gerekiyormuş... Yazıklar olsun...
    Cevapla