Peşin alanın 15 bin lirası cebinde kaldı

Peşin alımlarda indirim oranlarının yüzde 30’lara varması, vatandaşı konut alımında peşin para ile ev almaya yönlendirdi. Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı, peşin alımda 500 bin liralık bir evin 150 bin lira indirimle 350 bin liraya indiğini söyledi.

Peşin alanın 15 bin lirası cebinde kaldı
Peşin alanın 15 bin lirası cebinde kaldı
GİRİŞ 19.01.2019 06:00 GÜNCELLEME 19.01.2019 06:00

Yüksek faiz ve kur kıskacında sıkışan gayrimenkulde parası olan avantajı yakaladı. İnşaat firmalarının peşin alımlarda yüzde 30’a varan indirim imkanından yararlanan vatandaş; faiz ve dövizden daha fazla kâr yapacağını öngörerek parasını yeniden gayrimenkule yatırmaya başladı. Eş ve dost imkanından yararlanarak evini peşin olarak almak isteyenlerin de sayısında artış var.

500 BİN LİRALIK EVDE AVANTAJ 150 BİN TL

Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı, daha önce yüzde 15’lerde olan peşin alım indiriminin şu an yüzde 30’lara kadar çıktığını söyledi. Oransal olarak senetli satışlar artsa da peşin alımlarda da geçmiş yıllara göre ivmenin yukarı olduğuna dikkat çeken Kabadayı, “Konut alıcısı 500 bin liralık evi 350 bin liraya satın alabiliyor. Bu bir milyon liralık evde 300 bin liralık avantaj demek. Hesabını iyi yapan ve cebinde parası olan birçok alıcı son dönemde biz de dahil birçok firmada tercihini peşin alımdan yana kullanıyor” dedi.

ALIM İÇİN UYGUN ZAMAN

Müteahhitlerin yüksek kur ve yüksek faiz nedeniyle malzemeye gelen hiçbir zammı şu ana kadar fiyatlara yansıtmadığına vurgu yapan İnanç Kabadayı, fiyat artışının kaçınılmaz olduğunu ancak şu anda bunu yapmadıklarını aktardı. Bu durumun tamamen konut alıcısının lehine olduğuna işaret eden Kabadayı, bu nedenle alım için tam zamanı olduklarını sürekli dile getirdiklerini kaydetti. Sektörün kampanyaları ve devlet destekleri de avantajın diğer destekleyici öğeleri olarak sıralandı.

YABANCI ŞİRKETLER YATIRIM YAPIYOR

Türkiye’den konut alan yabancıların sayısında da gözle görülür artışlar dikkat çekiyor. Geçen yıl yabancıya yapılan satışlarda 2017’ye göre artış yüzde 78’i aştı. Sektör yurtdışı tanıtım faaliyetlerini de artırdı ve hedefini yıllık 10-15 milyar dolara çekti. Kabadayı, alım yapan Körfez ülkelerindeki yatırımcılar arasında şirketlerin de olduğunu ve geçmiş yıllara göre şirket üzerinden ev alımının arttığını belirtti. Alım yapan ülkeler Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Kuveyt olarak dile getirildi. Ege Yapı projelerinde de yabancı alımların her yıl yüzde 20 arttığını belirten Kabadayı röportaj sonrası Pakistanlı alıcılarla masaya oturacaklarını söyledi. Nitekim daha biz söyleşiyi bitirmeden Pakistanlı alıcılar Ege Yapı’nın kapısını çaldı.

Ev almak isteyen Trump’ı takmıyor
ABD Başkanı Donald Trump’ın son açıklamalarından yola çıkarak konut alıcısının alım kararlarında bu tür siyasi çıkışların etkisi olup olmadığını da sorduk. İnanç Kabadayı bu soruya net bir şekilde cevap verdi ve vatandaşın milliyetçi tavrının konut alımına yansıdığını aktardı. Bunu 15 Temmuz darbe girişiminde de net olarak gördüklerini dile getiren Kabadayı, “Türkiye’de insanımız memleketimize sahip çıkıyor. Üretici kampanyalarda fedakarlık yapıyor. Dövizdeki dalgalanmalarda da vatandaş sağlam bir duruş sergiledi” dedi.

Arzı kısıtlı yerlerde satış hızı yüksek
Bu dönemde doğru lokasyon ve talebe uygun proje geliştirenlerin satış hızının daha yüksek olduğunu belirten Kabadayı, “Biz şirket olarak son 3 yılda daha şehir merkezinde talebi yoğun arzı kısıtlı bölgelerde insan odaklı proje geliştiriyoruz. Satış ofislerimize gelip de beğenmeyen olmuyor. Kağıthane’deki Kordon projemiz, Emlak Konut’la hasılat paylaşımla ortaklaşa yaptığımız Yedikule’deki Cer İstanbul, Çekmeköy’deki Çamlıyaka Konaklarımız bunlara örnek. Onun dışında Maslak’taki taahhüt işimiz devam ediyor. Beylerbeyi’ndeki ofis binamızı geçtiğimiz yıl bitirdik şimdi onu kiralamakla ilgili çalışmalar yapıyoruz. Gelecek projelerimiz de yine Çekmeköy Merkez’de Beyoğlu’nda. Satıştaki toplam bağımsız birim sayımız da 700 civarında. Ama biz adet bazlı değil, nitelikli ürünler üretmeye çalışıyoruz. Bu nedenle satışta çok zorlanmıyoruz” bilgisini verdi.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL