Komşusunu rahatsız edene hapis ve para cezası

Kat Mülkiyet Kanunu'na göre, komşuluk hakkı sınırlarını çiğneyenler para ve hapis cezasına çarptırılabiliyor. Gürültü çıkarmak, halı silkelemek ve evcil hayvan beslemek gibi durumlar ceza almanıza sebebiyet verebilir.

Komşusunu rahatsız edene hapis ve para cezası
Komşusunu rahatsız edene hapis ve para cezası
GİRİŞ 23.12.2019 13:23 GÜNCELLEME 25.12.2019 16:44
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Toplu yapı içerisinde ikamet eden kat malikleri ile kiracılar arasındaki komşuluk hakkı sınırlarının, Türk Medeni Kanunu ve Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında çok net çizildiğini hatırlatan Gayrimenkul Hukuku Uzmanı Avukat Mehmet Aslan, "Taraflar arasında komşuluk hakkından dolayı ortaya çıkan uyuşmazlıklar karşısında, her iki taraftan biri 250 TL'den 2 bin TL'ye kadar para ve Türk Ceza Kanunu'nun 123. maddesine göre 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabiliyor.

 

 

Gayrimenkul Hukuku Uzmanı Mehmet Aslan, Kat Mülkiyet Kanunu'na göre, ev sahipleri ve kiracıların, yapının tüm bölümleri ile bahçe gibi ortak alanları kullanırken birbirini rahatsız etmemek ve haklarını çiğnememekle karşılıklı olarak yükümlü olduklarını vurguladı.

PARA CEZASI 250 LİRADAN BAŞLIYOR

 

 

Komşuluk hakkı sınırlarını çiğneyenlerin para cezasıyla karşı karşıya olduğunu belirten Avukat Mehmet Aslan, "Ancak bu yükümlülüğe uygun davranılmaması halinde dava açan ev sahibi veya kiracı, Kat Mülkiyet Kanunu'nun 33. maddesine göre hâkim tarafından konuya müdahale edilmesini talep edebilir. Bu durumda hâkim konuya müdahale ederek ev sahibinin veya kiracının uyarılmasına ve uyarıya uymaması halinde 250 TL'den 2 bin TL'ye kadar para cezasına çarptırılmasına karar verilebilir. Bu paranın yanı sıra cezaya çarptırılan taraf, manevi tazminat, avukatlık ve dava masrafı da ödemek zorunda kalarak ciddi bir ceza yüküyle karşı karşıya kalabilir. Yargıtay'ın, komşusunun kişilik haklarına zarar veren tarafın manevi tazminatla cezalandırıldığına yönelik emsal kararları bulunuyor" şeklinde konuştu.

HAPİS CEZASI GELEBİLİR

Bazı konuların hukuk mahkemesinde kalmayıp ceza mahkemelerine kadar ulaşabildiğini belirten Aslan, "Komşusunun eyleminin ağırlığına göre komşusunu rahatsız eden kişiye Türk Ceza Kanunu'nun 123. maddesine göre 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası verilebiliyor. Bu nedenle komşuluk hukukuna aykırı davrananlar bir anda hapis cezası ile karşı kaşıya kalabilirler" uyarısında bulundu.

GÜRÜLTÜ ÇIKARMAK, EVCİL HAYVAN BESLEMEK, HALI SİLKELEMEK

Gayrimenkul Hukuku Uzmanı Mehmet Aslan komşuluk ilişkisinin katlanılmaz bir hal aldığı durumları şöyle özetliyor:

Gürültü, komşular arasında en sık bir tartışma konusu olan taşkınlıktır. Gürültü çıkarılması durumunda çocuğunu uyutmak isteyen anne ve baba, ders çalışan öğrenci, uyumak isteyenler zor durumda kalmaktadır. Bu nedenle komşunun gürültü çıkararak diğer kişileri rahatsız etmesi hukuka aykırıdır.

Ağır koku oluşturacak şekilde yaşamak, diğer komşulara rahatsızlık verebilir. Örneğin son zamanlarda yaygınlaşan nargile kullanımının yarattığı apartmana ve komşuya kadar yayılan yoğun kokular, komşular arasında ihtilaf yaşanmaktadır.

Eğlence ve mutluluk amaçlı her ne şekilde olursa olsun silah kullanımında bulunmak, komşuluk hukukuna uygun bir davranış değildir.

Diğer insanları rahatsız edecek şekilde evcil hayvan beslemek de kimi durumda komşuluk hukukuna aykırı bir davranıştır. Örneğin, yoğun bir şekilde havlamayan, etrafa yoğun koku yaymayan ve etrafı kirletmeyen evcil hayvanın beslenmesinde hukuka aykırı bir durum yoktur. Ancak aksine durumlarda diğer komşuların evcil hayvanın apartmanda yaşamasını istememesi mümkündür.

Devamlı suretle komşusunu rahatsız edecek şekilde halı silkelemek gibi durumlar için de rahatsız olan komşunun hâkimin müdahalesini isteme hakkı bulunmaktadır.

YORUMLAR 9
  • osmanlı 4 yıl önce Şikayet Et
    geçenlerde ki haberi seyretmedinizmi?ailece adamı parçaladılar ailesinin yanında.serbest bırakıldı.Medyaya düşünce hemen tutukalama kararı çıkardılar.24 saat sonra herkes evinde.ya öl ya öldür.bu kanunlarla iş zor.Halı silkmek hapismiş? dalga mı geçiyorsunuz?adamı halı gibi dövdüler de birşey olmadı.
    Cevapla
  • misafir 4 yıl önce Şikayet Et
    dengesiz insana hapis para cezası boş insanda vicdan olacak. kendine yapılmasını istemediğin bir davranışı sende başkasına yapmayacaksın.insanlar bir birlerini sevmeye bilir ama komşusuna saygı göstermeli rahatsız edici davranışlardan kaçınmalı komşu komşusunun külüne muhtaçtır bilincinde olmalı hakkını hukukunu korumalı.
    Cevapla
  • ismayıl 4 yıl önce Şikayet Et
    komşularımızı ya deprem zamanında yada apartmanda bir daire yandığında dışarda kapı önünde tanıyoruz.hayretle siz yan komşumuymusunuz diyoruz...memleket ne hale geldi.
    Cevapla
  • pusula 4 yıl önce Şikayet Et
    evcil hayvan beslemek , adı üstünde evcil hayvan...
    Cevapla
  • Hazım Coşkun 4 yıl önce Şikayet Et
    Evcil hayvan evin bahçesinde kulubede beslenir evin içinde değil.Hayvanların içinde yaşamak isteyen tarzan gibi dağa çıkabilir.
    Cevapla
  • vatandaş 4 yıl önce Şikayet Et
    insanların içinde olmadıktan sonra ne yaparsan yap hepsi hikaye önce eğitim......
    Cevapla
  • Focus 3 yıl önce Şikayet Et
    Ben szin düşüneniz bireir katılıyorum.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle