Bakan Turhan: İstanbul'a yeni bir liman yapacağız

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, İstanbul'a yeni bir liman yapacaklarını açıkladı.

GİRİŞ 09.01.2020 17:19 GÜNCELLEME 12.01.2020 16:03
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, katıldığı bir televizyon programında gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Turhan, Kanal İstanbul ile birlikte İstanbul'a yeni bir liman yapacaklarını söyledi. 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Turhan'ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar:

 

Yapılan her türlü eleştiriyi saygıyla dinliyoruz ve öyle kabul ediyoruz. Kanal İstanbul projesi önemli bir yatırım projesi. İstanbul Boğazında transit geçen gemilerin İstanbul Boğazında, İstanbul’un her iki yakasında ulaşım amaçlı kullanan şehir hatlarının trafiğinin giderek artması sonucu oluşan riskleri bertaraf etmek için Kanal İstanbul'un yapılmasına karar verildi. Esas amacı bu Kanal İstanbul’un.

RİSKLERİ ORTADAN KALDIRMAK İÇİN YAPIYORUZ

Geçmişten bugünümüze Kanal İstanbul Boğazının uluslararası deniz ulaşımında bir deniz yolu olarak kullanılması giderek artan trafik ve giderek bu boğazı kullanan araçların özellikle boyutlarının artması, taşınan yük miktarının artması bize gelecekte olması muhtemel olabilecek olan risklerin ortadan kaldırılması için Kanal İstanbul projesini yapmaya karar verdik.

 

YÜZDE 35 ORANINDA PATLAYICI MADDE TAŞINIYOR

İstanbul Boğazının tarihi insanlık tarihi kadar eski. İnsanlar mal ve ticaret yapmak için, mallarını pazara taşımak için deniz ulaşımını çok eskilerden beri kullanıyorlar. Bugün İstanbul Boğazında yük taşımacılığı yapan araçların boyutları 350 metreye çıktı. Geçen araç sayılarında özellikle yük taşıyan araç sayılarında zaman zaman yıllara göre inişli çıkışlı rakamlar var. Bu boğazı kullanan, yük taşıyan deniz araçlarındaki patlayıcı madde miktarı yüzde 35’lere yaklaştı.

GEMİLER BÜYÜYECEK, YÜK ARTACAK

Alınan tüm tedbirlere rağmen her yıl mutlaka kaza yaşanıyor. İstanbul Boğazında Karadeniz'den Marmara'ya üstten bir akıntı var. Marmara'dan da Karadeniz'e doğru bu akıntıyı dengeleyen bir akıntı var. Bu akıntı rüzgar ve hava şartlarına bağlı olarak hızı artıyor, azalıyor. Gelecek yıllarda İstanbul Boğazından geçecek olan yük miktarının daha da artacağı ve daha büyük araçların geçeceği bize bilgi olarak raporlandı. Artacak deniz trafiğine uygun şartlarda bir kanal hazırladık.

Boğaz'a göre gemilerin geçeceği mesafe daha kısa olacak. En maliyetsiz, işlevsel, çevreye zararı azaltacak güzergah seçildi. Özellikle çevre hassasiyeti dikkate alınarak güzergah belirlendi. Bizim bunu tercih ettikten sonra bu süreç tabii 2010'da başlamış olan bir süre. 2011’de Cumhurbaşkanımız bunu kamuoyuna açıkladı. Bu projeyle birlikte İstanbul’un diğer sorunları da ele alındı.

SAYI 70 BİNLERE ÇIKACAK, HAZIRLANMALIYIZ

Geçiş maliyeti ve süre kısalacağı için bu güzergah tercih edilecek. Şu anda 3 gün 4 gün bekleyen gemiler, deniz araçları hemen geçip gideyim, geçiş ücretini vereyim, burayı kullanayım diyecekler. Buradan öncelikli olarak geçiş izni verdiğimiz gemiler yine Boğaz'ı kullanacaklar. Bize verilen raporlarda, önümüzdeki yıllarda, 2035'te deniz trafiği 50 binlere yine yaklaşacak. 2050’lerde bu rakam 70 binleri geçecek. Artacak deniz ticareti trafiğine kendimizi hazırlamalıyız.

Montrö Anlaşmasının savaş gemileri ile ilgili hükmü mevcut boğazlarda geçerlidir. Montrö sadece İstanbul boğazını kapsamıyor. Çanakkale Boğazı'nı da kapsıyor.

ÜCRETLİ OTOYOLLARA BAĞLI OLANLAR ÜCRETLİ OLACAK

Köprüler, mevcut şu anda hizmet veren yolların kanaldaki deniz trafiğine engellemeyecek şekilde belirli bir gabaride oluşturulacak. Burada da uluslararası deniz trafiğine cevap vermesi için 64 metre seviyesinde bu yolları kaldıracağız. Şu anda biz 2 yoldan ücret alıyoruz. Bir tane de ücretli olarak hizmet verecek olarak Kuzey Marmara Otoyolu'nun parçası olacağı için ücret alınacak. Yani ücretli otoyollara bağlı olan köprüler için otoyol ücreti ödenecek.

İHALESİ BU YIL İÇİNDE YAPILACAK

İhalemizi 2020 içerisinde, inşaat metodunu da şöyle paylaşayım, kanalın inşaatına başlamadan önce kanalın inşaatından etkilenecek bölgedeki köprüleri yapmamız lazım. Köprülerimizi kaldıracağız, ulaşım hizmetlerini sağlayacağız, Kanal İstanbul'un kazısı, nakliyesi, mahalli trafikten arındırılmış servis yolları içinde yapılacak.

İSTANBUL'A YENİ LİMAN YAPILACAK

Biz bu projeyi modelleme çalışmalarını Fransa’da yaptık. Yani Karadeniz’deki suyun hareketi, yapısı, suyun içindeki mineraller, planktonlar, Marmara'daki suyun yapısı, bu zaten İstanbul Boğazıyla zaten etkileşim halinde. Denizdeki canlı hayatına yada kirliliğe bir etkisi olmayacak. İstanbul'a yeni liman yapacağız.

YORUMLAR 15
  • Levrok 4 yıl önce Şikayet Et
    ben bu Kanali cok mantikli ve dogru buluyorum ancak, Kanali gecmek icin yapilan köprülerden ücret alinacaksa, ozaman karsiyim.
    Cevapla
  • sosyalist 4 yıl önce Şikayet Et
    yapılmalı ama şimdi değil,kişi başı milli gelir çok düştü,30 bin dolar seviyelerine geldiğinde yapılsın,o zaman kimsenin sesi çıkmaz.
    Cevapla
  • Kayı boyu 4 yıl önce Şikayet Et
    Ölçü endaze bilmeyen CHP liler satılan o da tamamen yatırıma dönük olarak satılan arazileri çok bi sey sanıyorlar. Bizim okulun arazisi 52 dönüm toplam satılan arazi 300 dönüm yani 6 katı koca kanal bölgesinde devede kulak bile değil. Hem turistik yatırım olacaksa çevre korunur ülkemiz kazanır.onların hazmedemediği de o zaten ,Türkiye niye kazanıyor Türkiye kazandıkça Tayyip kazanıyor ,o zaman batsın bu ülke .Ne diyor Engin efendi ,Bu hükümet dünyanın en iyi işini de yapsa bizden alkış beklemesin. Ne alkışı hainlik yapmayın yeter. Sizi yarım saat dinleyen vatandaş bunalıma girer çatıya çıkar intihar eder. Uğursuz baykuş CHP.
    Cevapla
  • Akıncı Ruhu 4 yıl önce Şikayet Et
    Hayırlı uğurlu olsun inşaAllah Cuma gecesi mübarek olsun inşaAllah
    Cevapla
  • sinan 4 yıl önce Şikayet Et
    millet is bulamıyor ucretliler yoksulluk sinirinda , sanayiye yatirim daha mantıklı , bu kadar büyük bir proje halka sorulmalıdır
    Cevapla
  • sidk 4 yıl önce Şikayet Et
    haklısın o paraları sanayiye yatıralım işsiz ve niteliksiz bin gencide sekreter bekçi masa başı işe alıp onuda orda heba edelim.Bu mesele 3 günü 5 günün hesabı değil adamlar 2070'in hesabını yapıyor.Sen kuru yavan karnını işsiz olsan da doyurursun bu proje belki senin torunlarının geleceği.bir noktada varoluş savaşı tarihe bak hep kırılmalar böyle büyük projeler ile olmuştur.Osmanlı buna benzer iki büyük projeyi hayata geçiremediği için yıkılmıştır.O projeleri istemeyenler ve sabote edenler şuan ki chpklıların dedeleri
    Cevapla
  • Ekber 4 yıl önce Şikayet Et
    Ağlaya ağlaya gözünüzde yaş kalmadı be ne olcak sizin bu haliniz.
    Cevapla
  • kerey 4 yıl önce Şikayet Et
    sanayi den alınıp buraya yatırım yapılmıyor . ikisi de yapılsın. kanal projesinde insan çalışmayacak mı ?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle