AK Parti'den inşaatlar için yeni yasa teklifi

Son dakika haberi... Şehircilik alanında kanun teklifine ilişkin, AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş açıklamasında, "Kaçak bina yapılırsa bu tapuya bildirilecek. Kaçak yapı cezası arsa değeriyle hesaplanacak. Kaçak yapı hem yıkılacak hem cezası artırılacak." dedi.

GİRİŞ 13.01.2020 11:42 GÜNCELLEME 13.01.2020 14:20
Bu Habere 24 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "İstanbul'a ihanet ettik." sözleriyle başlayan yatay-dikey mimari tartışmaları, yeni bir boyut kazandı.

Erdoğan'ın sıklıkla yatay mimariye geçilmesini istemesinin ardından AK Parti tarafından, yasa teklifi hazırlandı.

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş'un yapmış olduğu açıklama;

Kaçak olarak bilinen ya da ruhsatın dışında eklemeler yapılan imalatlarla ilgili tapuya bildirim zorunluluğu getiriyoruz.

Yani bir vatandaş bir daire almaya gittiğinde orada eğer binada böyle bir aykırılık söz konusuysa bunu tapuda görecektir.

Ne zaman kaldırılacak bu? Bu, imalatçı tarafından ruhsata uygun hale getirilene ve belediye tarafından onaylanana kadar tapuda bu kalacaktır.

Düzeltildiği takdirde bu şerh kaldırılacaktır.

Vatandaş bu düzeltmeyi yapmazsa, ilgili belediye o da yapmazsa Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu kısımları yıkacaktır.

Ortaya çıkacak tüm masraflar yüzde yüz artırılarak idareden tahsil edilecektir. Eğer idare ödemezse merkezi yönetimden gönderilen ödenekten kesilecektir.

Arsanın değerine göre ceza miktarı değişecektir.

Yatay mimari olarak dile getirdiğimiz uygulamanın yer bulması amacıyla, bundan sonra binalar istedikleri kadar yukarı gidemeyecekler.

Vatandaşların mağduriyet yaşamaması adına toplam inşaat alanında azaltmaya gitmeden yükseklik oranı belirlenecektir.

Bundan sonra hiçbir belediye parsel bazlı imar değişikliği yapamayacak. Ancak talep olması halinde ada bazlı plan değişiklikleri yapılabilir. Ortaya çıkacak değer artışının tamamı kamuya geçecektir.

Oranlar şöyle olacak: Büyük şehirlerde ortaya çıkacak değer artışının yüzde 25’i ilçe belediyesi, yüzde 25 büyükşehir belediyesi, yüzde 25 Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kentsel dönüşüm hesabına yüzde 25 de maliyenin hesabına yatırılacaktır.

37 MADDELİK KANUN

Köylerde yapılacak olan yapılarla alakalı vatandaşımızın Valiliklerden onay almasını getiriyoruz. Şehirlerdeki gibi masraflar onlardan alınmayacaktır.

Özellikle sahil kesimlerinde, kumsallarda iskeleler yapılıyor buna son veriyoruz. Ancak burası eğer kayalıksa çıkarılacak yönetmeliğe göre kayalık alanlarda yapılmasına müsaade edeceğiz. Kadim köylerimizde vatandaşların bakım yapma imkanına kavuşmalarını sağlıyoruz. Kanun 37 maddeden oluşuyor ana unsurları bunlardır. Amacımız daha iyi bir şehirleşme.

BİNALAR TRAŞLANMAYACAK

Binalar traşlanmayacak. Mevcut yapılarla ilgili bir durum yok. Mevcut planlarla. Oradaki plan ile ilgili ilgili belediye tarafından yüksekliğin belirlenmesini istiyoruz. 1 Temmuz 2021 tarihine kadar yapılmasını ön görüyoruz. Mevcut yapılanlar değil mevcut planlarla ilgili. Eğer bir kaçak varsa hiçbir vatandaşımız tapuda kaçak yapı almak istemez.

Tapuda 'Bu binada kaçak var' derse alır mısınız. Bu ciddi bir caydırıcılık olacaktır.
Kurallara uygun şekilde herkesi davranmaya davet ediyorum. Kumsal alanlarda oteller iskele yapıyor. Bu da kumsala zarar veriyor. Bundan sonra yenilerine müsaade etmeyeceğiz. Süresi dolanlarda peyderpey kaldırılacak.

 

 

YORUMLAR 24
  • Muhamet 4 yıl önce Şikayet Et
    Arkadaşlar 2018 de yapılan ruhsatsız yapılar bu kanundan sora durumu ne oluyor lütfen cevaplarmısınız anlamadım
    Cevapla
  • Bjk 4 yıl önce Şikayet Et
    İmar affı olsun o gün paramız yoktu kıriz vardı son iki senedir.
    Cevapla
  • Suat 4 yıl önce Şikayet Et
    Artık müteahhitler fazla iş almıyor zaten piyasadan ötürü aşırı derecede konut stoku var buda tahminimce önümüzdeki 5-10 yıl içinde erimez
    Cevapla
  • tunctunc 4 yıl önce Şikayet Et
    Cok cok gec bir karar..Bundan 20 sene önce olmaliydi.Ati alan üskpdari gecti..Kim ne derse desin Türler rahatlik buldugu zaman cok gev$eyen tembelle$en bir millet.Bana dokunmayan yilan bin degil iki bin sene ya$asin diyen bir millet.O kaaaa.
    Cevapla
  • erdem değer 4 yıl önce Şikayet Et
    bir de cadde ortasındaki bodrum katlarda açılan kaçak düğün salonlarına devlet bir el atsın. ş. urfa haliliye ilçesi a. yesevi mahallesinde cadde ortasında mantar gibi bodrum katlarında düğün salonları bitmeye başladı. ve belediyenin de zabıtanın da zerre kadar umurunda değil. sayın editör Allah aşkına yayınla. belki bir yetkili görür
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle