Türkiye Kanal İstanbul tartışırken Avrupa'da projeler art arda devam ediyor

İstanbul'da Boğaz trafiğini azaltacak ve İstanbul'u cazibe merkezi haline getirecek 'Kanal İstanbul Projesi' ile ilgili tartışmalar sürerken Avrupa’nın gözde kentleri kanal projeleri ile gelişmeye devam ediyor.

Türkiye Kanal İstanbul tartışırken Avrupa'da projeler art arda devam ediyor
Türkiye Kanal İstanbul tartışırken Avrupa'da projeler art arda devam ediyor
GİRİŞ 16.01.2020 20:38 GÜNCELLEME 16.01.2020 23:15
Bu Habere 73 Yorum Yapılmış

Türkiye, tüm engellemelere rağmen Kanal İstanbul projesini hayata geçirmek için son sürat çalışırken, Fransa Compiegne'deki Oise Nehri ile Arleux'un doğusundaki Dunkerque-Escaut Kanalı'nı birbirine bağlayacak olan yüksek kapasiteli bir kanalı hayata geçiriyor. Üstelik projenin maliyetinin yüzde 42'si AB tarafından karşılanacak. 

 

 

FRANSA, 106 KM'LİK YENİ KANAL İLE DUNKERQUE-ESCAUT KANALI'NI BİRBİRİNE BAĞLIYOR

 

 

Türkiye'de 'istemezükçü' zihniyet her projeye engel olma geleneğini bir kenara koymazken; Avrupa projelerine bir yenisini daha ekliyor. Fransa, 106 kilometre uzunluğunda bir kanal ile Compiegne'deki Oise Nehri ile Arleux'un doğusundaki Dunkerque-Escaut Kanalı'nı birbirine bağlayacak projeyi hayata geçirmenin peşinde.

PROJENİN YÜZDE 42'SİNİ AB KARŞILAYACAK

Fransa'nın projesine engel olma çabaları bir yana dursun, finansal destek de sağlanıyor. Avrupa Birliği, kanal projesinin maliyetinin yüzde 42'sini karşılayacak. Projenin Avrupa'da ulaşımı kolaylaştırması bekleniyor. 106 kilometrelik kanalın Seine ve Scheldt nehirlerini birbirine bağlayarak su taşımacılığını da kolaylaştırması bekleniyor. 

MEVCUT TAŞIMA KAPASİTESİ ARTACAK

Kanal, Canal de Saint-Quentin ve mevcut Canal du Nord'un yerini alacak ve maksimum mavna kapasitesini 650'den 4400 tona çıkaracak. 

Batı Avrupa'daki kanal projeleri

AVRUPA KANAL PROJELERİ İLE GELİŞİMİNE DEVAM EDERKEN TÜRKİYE'DE MUHALEFET ENGEL OLMAK İÇİN HER ŞEYİ YAPIYOR

Fransa, kanal projesini hayata geçirmek için çalışırken, AB de projeye destek verirken; Türkiye'de CHP'nin başını çektiği istemezükçü zihniyet Kanal İstanbul projesine destek vermek şöyle dursun, engel olmak için elinden geleni yapıyor, birçok asılsız ve manipülatif haberle halkı yanlış bilgilendirerek projeyi karalamaya çalışıyor. 

ERDOĞAN RESTİ ÇEKTİ: İSTESENİZ DE İSTEMESENİZ DE YAPACAĞIZ

Muhalefetin tüm engelleme çabalarına rağmen Hükümet Kanal İstanbul Projesi'ni hayata geçirmek için kararlı bir şekilde çalışıyor. Başkan Erdoğan, projeyi hedef alan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na "Sen ne yaparsan yap biz Kanal İstanbul'u yapacağız" ifadeleriyle yanıt vermişti..

DÜNYADAKİ KANAL PRJELERİ 

Günümüzde de özellikle Avrupa'da kanallar ulaşımda ciddi bir rol oynuyor. Fransa'da yaklaşık 5000 km'lik kanal mevcut. Belçika ve Hollanda'daki kanallar daha çok deniz seviyesinin altında, ulaşım ve sulama maksadıyla kullanılıyor.

Yalnızca Avrupa'da değil Rusya'da da suni olarak açılmış veya çevrilmiş kanallar var.

Süveyş dünyada en çok bilinen ve önem taşıyan kanallardan biri. Akdeniz ile Kızıldeniz'i birbirine bağlayan yapay bir su yolu. Tam 163 kilometre uzunluğunda. Kanal Afrika çevresinde dolaşmaya gerek kalmadan Asya ile Avrupa arasında deniz taşımacılığı yapılmasını sağlıyor.

Eski gemiciler ticarette çok uzun yol ve mesafe kat ettikleri için böyle bir kanal yapma gereksinimi ortaya çıkmış. Dünyanın en önemli kanallarından biri de Panama.

Panama kanalı sayesinde Amerika'nın doğusu ile batısı arasındaki ulaşım fazlasıyla kısaldı. Örneğin, New York'tan San Francisco'ya giden bir gemi, bu kanal açılmadan önce 22.500 km yol almak zorunda iken kanal sayesinde 9500 km yol gidiyor.

Bu kanal aynı zamanda Avrupa ve Afrika kıtaları ile Batı Amerika arasındaki ulaşımı da kısaltıyor.

Baltık Denizi'nde bulunan Kiel kanalı ulaşım açısından büyük bir önem taşıyor. Kanal, 1887-95 arasında Alman savaş gemilerine kestirme bir yol sağlamak amacıyla yapılmıştı.

Ve Ege Denizi'ni Adriyatik Denizi'ne bağlayan Korint kanalı. Kanal, orta boy ve küçük gemilerin geçişine elverişli. Gemiler Korint kanalı sayesinde, 900 km'lik Mora Yarımadası'nın çevresini dolaşmaktan kurtuluyor.

Bir yandan da tıpkı Türkiye'de olduğu gibi başka ülkelerde de hayata geçirilmesi planlanan kanal projeleri bulunuyor.

Onlardan biri de Basra Körfezi ile Hazar denizini birleştirmesi planlanan 'Hazar Mega Kanalı'.

Bir başka örnek daha: Nikaragua kanalı. Orta Amerika ülkesi Nikaragua'dan geçerek
Karayip denizi ile büyük Okyanus'u birbirine bağlaması planlanan su yolu.

Türkiye'nin 'Kanal İstanbul' projesi ise dünyada öne çıkan sayılı kanal projesinden biri.

Peki Türkiye 'Kanal İstanbul'a neden ihtiyaç duyuyor? İşte tam da bu sebeplerle, Türkiye Kanal İstanbul projesine ihtiyaç duyuyor. 

YORUMLAR 73
  • medo 4 yıl önce Şikayet Et
    Her ülke de chp gibi, kendi memleketinin, kendi milletinin hayrına olan. Yerli ve yabancı, adil olan herkesin gıptayla bakıp taktir ettiği. Dünya çapındaki sayılı dev eserleri engellemek için. Yalanla, dolanla, algıyla, iftirayla saldıran bir bela yok ki.
    Cevapla
  • avrupa chp ? 4 yıl önce Şikayet Et
    ama onlarda chp yok? :( :)
    Cevapla
  • Haluk Demirtaş 4 yıl önce Şikayet Et
    Bizde kanal istanbulda dahil daha önceki orojelere karşı çıkanlar avrupaya hizmet ediyor kendi ülkesine düşman kesim bunlar.
    Cevapla
  • Kerim 4 yıl önce Şikayet Et
    Katar istanbul yapılmayacak..
    Cevapla
  • medo 4 yıl önce Şikayet Et
    işte bu kafa tam bir chp kafası. Orada kaç tane Katarlı (özellikle katar diyorlar çün ki Katar şuan Türkiye ile dost düşman olsa zaten önemsemez diniz) veya Arap ne kadar arazi almış. Ve kaç tane de chp nin yetkilileri ne kadar arazi almış biliyor musunuz tapudan sorguladınız mı. Fox tv nin, Halk Tv nin, Cumhuriyet gazetesinin yalanlarıyla gidiyorsunuz. Ayrıca oralar düne kadar bataklıktı. Bataklık arazi değerlenmiş parasını verdikten sonra kim alırsa alsın. Paranız varsa sizde alın. Başka yerlerde yabancılara daire mülk satacağız diye Emlakcı sı mütahi ti çabalıyor.
    Cevapla
  • balkan 4 yıl önce Şikayet Et
    Yapılacak Allahın izniyle !!!
    Cevapla
  • Ali 4 yıl önce Şikayet Et
    3. Havalimanına benzemesin sonra
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle