Bakan Kurum duyurdu: Yıkım için süreç başlıyor

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İstanbul'da yapılacak kentsel dönüşüme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Murat Kurum İstanbul'da ağır hasarlı binaların yıkım sürecinin başlayacağını söyledi.

GİRİŞ 21.02.2020 12:50 GÜNCELLEME 25.02.2020 17:24
Bu Habere 45 Yorum Yapılmış

Bakan Kurum, 12 ilçeden strateji belgeleri geldiğini, Kalan ilçelerden de gelen belgelerle birlikte kentsel dönüşüm adımlarının ve hamlelerinin atılacağını duyurdu.

 

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un açıklamalarından satır başları;

Bakanlığımız bünyesinde bir komisyon kuracağız içerisinde STK’lar, odalar, İBB temsilcimiz, ilçe belediye başkanlıklarından temsilcilerimiz ve valiliğimizle birlikte tek bir duruş sergileyerek İstanbul’daki vatandaşlarımızın sağlam binalarda oturması için o komisyonun alacağı kararlara hep birlikte uymak suretiyle bu sürecin atımını atmış oluyoruz.

KİMSE MAĞDUR EDİLMEYECEK

Vatandaşlarımızı mağdur etmeyecek, hızlı bir şekilde dönüşüm sürecini yürütecek, dönüşüm sürecinde kira yardımı vb. gibi birçok düzenlemeleri yapacak. Eğer bir eksiklik var ise yapacağımız yeni kanuni düzenlemelerle sürecin önünü açacak. En son Fatih'te tarihi bir çeşme üzerine otellerin yapıldığını gördük ve orada hemen yıkım sürecine girerek o tarihi eserleri gün yüzüne çıkaracak adımları attık. Fatih'te tarihi surların üzerine millet bahçesi yapılacak.

1 MİLYON 350 BİN KONUTUN DÖNÜŞÜMÜ YAPILDI

Bir taraftan tarihsel dönüşümü yapmak durumundayız ki yine bu komisyonun bünyesinde, riskli binaların dönüşümü yönlendirecek ve bu anlamda bir irade ortaya koyacak çalışmayı yapacaklar. Biz bakanlık olarak hem maddi hem manevi hem teknik desteği verecek ve o komisyonla bir bütün halinde çalışacağız.

Sayın Cumhurbaşkanımıza bu toplantıyı ilettiğimizde çok memnun oldular ve herkese selamlarını ilettiler, Sayın Cumhurbaşkanımız “Bedeli ene olursa olsun biz bu kentsel dönüşümü yapacağız” dedi.

1 milyon 350 bin konutun dönüşümünü sağladık. 1 milyon sosyal konutun yapımını yaptık. Projeler başlattık. Başakşehir'de Üsküdar'da Bağcılar'da bir çok ilçemizde projelerimizi başlattık. Beyoğlu'nda Sütlüce'de Hacıhüsrev Mahallesi'nde dönüşüm projelerini başlattık ve üzerine gideceğiz.

5 BİN KONUT 2021'E KADAR YIKILACAK

Esenler'de 2021 yılına kadar 15 bin konutun yapımını sağlıyoruz. Esenler'de 60 bin konutluk örnek bir proje başlattık.

Eğer ben bu işleri yapabiliyorsam Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na devam edeyim, ama biz bu işleri yapamıyorsak eğer bu görevlerde olmayalım istiyoruz. 

Enkaz altında hayat aramak yerine yapacağımız kentsel dönüşüm ile birlikte sosyal altyapısı olan konutlarda arayalım diyorum.

Vatandaşlarımızdan da şunu rica ediyorum, gelin riskli binalarımızın tespiti için el ele verelim işlemleri yaptıralım.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 45
  • yiğido 4 yıl önce Şikayet Et
    Fikirtepe, gecekondu sağlam olmayan binalarla dolu olmasına rağmen İnsanları yönünden sağlam omurgalı yiğit dolu bir bölgeyi kentsel dönüşüm "imza atmazsan kamulaşır" tehditleriyle yıkıldı, bazı evler terk edildi 8 yıldır yıkılacak bekliyor. İnşaatlar yarım kaldı 3 yıl oldu çivi çakılmıyor. artık tamam dediyseniz biz Allah dan Ümit kesmedik, Devletimize de Küsmedik. Hadi BİSMİLLAH.
    Cevapla
  • Mehmet kaddar 4 yıl önce Şikayet Et
    Kartal hürriyet mahallesi kentsel dönüşüm sıfır evler 50yillik
    Cevapla
  • Lafa gelince.... 4 yıl önce Şikayet Et
    Söylenenlerle yapılanlar birbirini tutmuyor.Güneşli Thy sitesi törenlerle yıkıldı.İki yıldır inşaata çivi çakılmıyor.432 aile size güvendi,mağdur oldu. Belediyede bakanlıkta başınızın çaresine bakın diyor.Ankara dan atıp tutmak kolay..
    Cevapla
  • Alperen 4 yıl önce Şikayet Et
    Eyüp sakarya mahallesi hala tapu bekliyor..mahallemize kadar gelip söz vermişti sayın kurum..hala bekliyoruz..Aziz devletimizin arkasındayız ne olursa ilsun
    Cevapla
  • Ottoman 4 yıl önce Şikayet Et
    Sayın bakanım 2013 yılında kendik yık kendin yap projesi cıkarıldı ama ne bakanlıgın haberi var nede belediyelerin daire başına 125 bin tl kredi var deniliyor fakat nere yorsak böyle bir yasamı veya projemi var deniliyor . Herkes mütahitlerle veya paydaşlarla anlaşamıyor o yüzden bir an önce bu yasa canlandırılmalı ve faizsiz kredi olayına geçilerek eski yapıların yıkalarak yerine yenileri yapılmalı bakalıgın bu konuda öncülük yapması gerekiyor . Yoksa istanbulda büyük bir depremde cok can kaybı olacak # kendik yık kendin yap projesi hayata geçmeli saygılarımla
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle