TOKİ, 'sigarasız blok'a yeşil ışık yaktı

Bağımlılığa ve Sigaraya Hayır Derneği'nin talebini inceleyen Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) ‘Sigarasız Yeşil Blok' uygulamasına yeşil ışık yaktı.

TOKİ,  'sigarasız blok'a yeşil ışık yaktı
TOKİ, 'sigarasız blok'a yeşil ışık yaktı
GİRİŞ 09.03.2013 15:27 GÜNCELLEME 09.03.2013 16:49

 Yeterli müracaata ulaşılması halinde sitede bir blok, sigara içilmeyen alan olarak belirlenebilecek. Bu sayede sigaradan rahatsız olan bireyler bir blokta toplanabilecek.

Bağımlılığa ve Sigaraya Hayır Derneği, TOKİ'ye sigarasız konut projesi ile ilgili bir protokol taslağı gönderdi. ‘Sigarasız Yeşil Blok' uygulaması adını taşıyan protokol, TOKİ yetkilileri tarafından incelendi. TOKİ Başkan Yardımcısı Mehmet Murat tarafından gönderilen yazıda, "Sigarasız Konut Projesi çerçevesinde yaptığınız çalışmalar doğrultusunda sigarasız konut üretimine başlangıç olarak İstanbul'a idaremize ait bir bloğun ‘sigarasız yeşil blok' olarak tahsisi doğrultusunda hazırlamış olduğunuz protokol taslağı değerlendirilmek üzere idaremize sunulmuştur." ifadesi yer aldı.

TOKİ'nin yaptığı konutların örnek yerleşimler olarak tasarlandığına dikkat çeken Murat, "İdaremizce ülkemiz genelinde sunumu gerçekleştirilen toplu konut projeleri bir insan hakkı olan barınma ihtiyacını karşılamanın yanında, sağlık ve eğitim başta olmak üzere vatandaşlarımızın ihtiyaçları için gerekli donatıların da düşünüldüğü, çağdaş normlarda sosyal açıdan bütünleşmiş yaşanabilir örnek yerleşimler olarak tasarlanmaktadır." ifadelerini kullandı.

'PROJE ÇOK DEĞERLİ BİR ÇABA'

‘Sigarasız Yeşil Blok' projesinin değerli bir çaba olduğuna vurgu yapılarak uygulama hakkında şu bilgiler verildi: "İdaremizce proje alanlarındaki mevcut talebi ve ihtiyacı tespit etmek, gerçekleştirilecek yatırımı planlamak amacıyla ilgili valilikler, kaymakamlıklar ve belediyelerle birlikte organize edilen ön talep toplama çalışmalarının sonuçlarına göre belirlenen ve idare uygulamalarının yüzde 85'ini oluşturan sosyal nitelikli konut projelerinde değerlendirilebileceği düşünülmektedir. Bahse konu proje idaremizin sosyal konut uygulamalarında uygulama öncesi toplanan sosyal talep örgütlenmesi kapsamında konut sahibi olmak isteyen kişilere sorularak yeterli talep toplandığı takdirde yapılması muhtemel toplam konut sayısı da belirlenerek başlatılabilecektir.

Talep örgütlenmesi sürecinde yapılacak tespitleri takiben uygulamanın hayata geçirilmesi yönünde tarafınızca hazırlanmış protokol hükümleri değerlendirilecek ve idaremizin konut satış koşulları mevcut satış yönetmeliği ve gayrimenkul satış sözleşmelerine uygunluğu sağlanacaktır. İdaremizin konut sunumuna yönelik ülke genelinde sürdürdüğü faaliyetlerine paralel olarak uygulamalarında süreci iyileştirmek, kaliteyi artırmak ve yeni projeleri geliştirmek yönündeki yaklaşımı çerçevesinde proje önerinizin gündemimizde olduğu konunun idaremizce tespit edilecek sosyal nitelikli konut projelerimizin yukarıda bahsi geçen talep örgütlenmesi sürecinde ele alınacaktır."

KURAL: PROJE İÇİN CUMHURBAŞKANI İLE GÖRÜŞTÜK

Bağımlılığa ve Sigaraya Hayır Derneği Başkanı Orhan Kural da, projeye bütün vatandaşlardan ilgi beklediklerini söyledi. Projeyi hayata geçirebilmek için 6 ay beklediklerini ve Cumhurbaşkanı Gül ile görüşme yaptıklarını kaydeden Kural, "Vatandaşın buna ilgi göstermesi ve müracaat etmesini bekliyoruz. Her yapılan binada bir blok yeşil sigarasız blok ilan edilecek. Ev satın alınmadan önce isteyen protokol imzalayacak. Bu işe gönüllü olan insanların bir arada toplanmasını istiyoruz. Böylelikle bu uygulananın dünya basınında yer almasını istiyoruz. Bu dünyada bir ilk olacak. Amerika'da birkaç apartman yapmış bunu. Ama devlet eliyle ilk kez oluyor. Sigarayı bir evde içtiğiniz zaman diğer katlara bile ulaşabiliyor. Balkona çıkıyorlar, dışarıya izmarit atıyorlar. Tertemiz bir apartman olacak. Biraz yoğun bir şirket. Biz talep ettik. 6 ay uğraştım. ‘Sigara kötü ama bizim görevimiz değil' dediler. Cumhurbaşkanı ile görüştüm konuyu. Sonunda böyle bir karar alındı." şeklinde konuştu.