10 soruda kalp çarpıntısı

Hayli sık rastlanan bir rahatsızlık olan kalp çarpıntısı, genellikle tek başına altta yatan çok kritik bir kalp hastalığına işaret etmez. Ancak çarpıntı önemli bir hastalığın habercisi olabilir!

10 soruda kalp çarpıntısı
10 soruda kalp çarpıntısı
GİRİŞ 12.05.2013 11:12 GÜNCELLEME 12.05.2013 11:12
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Serda Kıvılcım'ın haberi

Medical Park Antalya Kalp Hastanesi Kardiyoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Gökmen Gemici; oldukça sık rastlanan ve çoğu zaman kalp kriziyle karıştırılan kalp çarpıntısıyla ilgili soruları yanıtladı:

1. Kalp çarpıntısı nedir?

Kişinin kalp atışlarını rahatsız edici şekilde hissetmesine çarpıntı adı verilir. Normal bir insanın kalbi bir günde ortalama 100.000 (yüzbin) kez atar ve normal şartlarda biz bunu fark etmeyiz. Kalp atışlarının çok küçük bir yüzdesinin bile "normal dışı olarak fark edilişi" kendisini çarpıntı olarak gösterebilir.

2. Kalp çarpıntısı nadir bir rahatsızlık mıdır?

Hayır. Oldukça sık rastlanan bir rahatsızlıktır ve genellikle kalp çarpıntısı tek başına altta yatan çok kritik bir kalp hastalığına işaret etmez.

3. Çarpıntı hangi durumlarda kritik bir kalp hastalığına işaret eder?

Çarpıntı ile birlikte göğüs ağrısı, şiddetli nefes darlığı veya bayılma atakları olanlarda; çarpıntı önemli bir hastalığın habercisi olabilir.

TEKRARLIYORSA DİKKAT!

4. Çarpıntı yakınmam oldu, ne yapmalıyım?

Tekrarlayıcı olmayan, nadiren gelen, kısa süreli ve göğüs ağrısı/nefes darlığı ya da bayılma ataklarının eşlik etmediği bir çarpıntı atağı; önemli bir hastalığa işaret etmez ve sadece takip etmek yeterli olabilir. Ancak tekrarlayıcı olan ve özellikle göğüs ağrısı/nefes darlığı ya da bayılmanın eşlik ettiği çarpıntı atakları için bir kardiyologa başvurmanız önerilir.

5. Kalp dışı organların hastalıkları da kendisini çarpıntı olarak gösterebilir mi?

Evet. Tiroit bezi hastalıkları (hipertiroidizm), kansızlık (anemi) ve grip dahil her türlü ateşli hastalık ile bazı psikiyatrik bozuklukların ilk belirtisi çarpıntı olabilir.

KAHVE KALBİ ÇARPIYOR

6. Çarpıntı, bazı ilaçların yan etkisi olarak ortaya çıkabilir mi?

Evet. Özellikle grip hastalığının semptomatik (destek) tedavisinde kullanılan ilaçlar, bazı antibiyotikler, bazı depresyon ilaçları ile tiroit bezi hastalığında kullanılan bazı ilaçlar kalbinizde bir sorun olmasa da çarpıntıya neden olabilirler.

7. Çarpıntının yemeklerle ya da içeceklerle ilişkisi olabilir mi?

Evet. Özellikle kafein içeren enerji içecekleri, kahve ve alkol tüketimi çarpıntıya yol açabilir.

8. Çarpıntı ile kalp ritim bozukluğu aynı şey midir?

Hayır. Genellikle kalpte ritim bozukluğu olması durumunda çarpıntı hissederiz; ancak bazen kalp ritmi tamamen normal olduğu halde bile çarpıntı hissedebiliriz. Dahası kalbimizde ritim bozukluğu olmasına karşın çarpıntı hissetmeyebiliriz. Bu nedenle çarpıntı ile ritim bozukluğu eşanlamlı değildir.

9. Çarpıntıya yol açan kalp ritim bozukluğu tanısı nasıl konulur?

Çarpıntı sırasında çekilen elektrokardiyogram (EKG); kalp ritim bozukluğunun tanınmasındaki en değerli yöntemdir. Ancak kısa süreli ataklar halinde gelen çarpıntı yakınması olan kişilerde, ataklar sırasında EKG çekmek mümkün olmayabilir. Bu durumda hastaya 24 saat boyunca tüm kalp atışlarını kaydedebilen bir cihaz (Holter EKG) takılabilir ve çarpıntıya yol açması olası ritim bozukluğunun tanısı konulabilir. Gereği halinde hastada daha uzun süre ritim kaydı yapabilen cihazlar da bulunmaktadır.

10. Kalp ritim bozukluğuna bağlı olan çarpıntıda tedavi seçenekleri nelerdir?

Bazen çarpıntı nedeni önemli bir ritim bozukluğu olabilir. Bu durumda ritim bozukluğunun düzeltilmesi amacıyla ilaç tedavisi, ablasyon tedavisi (kalp içinde ritim bozukluğuna yol açan odağın yakılması /dondurulması) ya da kalp pili takılması gerekebilir. Günümüzde kalp ritim bozukluklarının önemli bölümü için ilaç tedavisi yeterli olabilirken; nadir görülen bazı kötü huylu ritim bozuklukları için ablasyon ve kalp pili kullanılmaktadır.

DAMARLARDAKİ TIKANIKLIKLARA KORONER ANYİYOGRAFİ

" Kalbimizin başlıca görevi damarlar aracılığı ile kan dolaşımını sağlayarak vücudumuzu oluşturan tüm organların beslenmesini sağlamaktır. Bu arada kalbimizin de beslenmesi gerekir. Kalbi besleyen damarlara koroner arterler; bu damarların tıkayıcı hastalığına ise koroner arter hastalığı adı verilmektedir. Koroner arter hastalığı kalp krizi ile sonuçlanabilir ve günümüzde tüm dünyadaki en önemli ölüm nedenidir.

" Koroner arter hastalığı olduğundan şüphelenilen kişilerin koroner arterlerinin görüntülenmesi (filminin çekilmesi) işlemine koroner anjiyografi (kalp anjiyosu) denmektedir.

" Koroner anjiyografi ile önemli iki soruya yanıt alınır. Öncelikle hastanın kalbini besleyen damarlarda (koroner arterlerde) kritik darlık olup olmadığı sorusu yanıtlanır. İkinci olarak, bu damarlardaki darlıkların nasıl tedavi edileceği sorusu yanıtlanır: Darlıkların bir kısmı ilaç ile tedavi edilebilirken, bazı darlıklar için balon ve stent işlemine, bazı darlıklar için ise baypas ameliyatına ihtiyaç duyulabilir.

" Koroner anjiyografi işlemi; kateter adı verilen (yaklaşık 2 mm çap ve 100 cm uzunluğundaki) ince borucukların kasık ya da el bileği atardamarı yolu ile kalbe ilerletilmesi ile gerçekleştirilir. İşlem sırasında lokal anestezi kullanılır (hasta bayıltılmaz).

" İşlem genellikle 10-15 dakika sürer. İşlem sonrası gerekli kontroller yapılır ve birkaç saat içinde hasta taburcu edilir.

CİNSEL SORUNLARINI DOKTORLARA ANLATMAKTAN ÇEKİNİYORLAR

" Günümüzde kalp hastalıkları eskiye oranla çok daha iyi tedavi edilebilmektedir. Bu sayede kalp hastalığı tanısı olan çok sayıda insan geçmişe kıyasla daha uzun süre hayatta kalabilmektedir. Bu hastaların kaliteli bir hayat sürmeleri de sağlanmalıdır. Cinsel işlev bozukluğu (halk arasında cinsel soğukluk ve iktidarsızlık olarak da bilinmektedir) kalp hastalığı olanlarda hayat kalitesini bozan önemli bir sorundur. Cinsel işlev bozukluğu, kalp hastalığı olan her iki cinsi de (erkekler ve kadınlar) etkilemektedir. Çok sayıda hasta çekindiği için bu konuda tıbbi yardım alamamaktadır.

YANLIŞ BİLGİLENME CİNSEL HAYATTAN KORKUTUYOR

Kalp hastalarında cinsel işlev bozukluğuna neden olabilecek başlıca dört neden vardır:
1. Kalp hastalığının altında yatan damar sertliği ve dolaşım bozukluğu.
2. Kalp hastalığı tanısı almış olan hastanın yanlış bilgilenme nedeniyle aktif bir cinsel hayattan kaçınması.
3. Kalp hastalığının tetiklemiş olduğu psikolojik/psikiyatrik sorunlar.
4. Kalp hastalığının tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar.

KALP HASTALARINDA CİNSEL SORUNLAR KADER DEĞİL

1. Öncelikle kalp hastaları arasında cinsel işlev bozukluğunun yaygın bir sorun olduğu ve tedavi edilebildiği bilinmelidir.
2. Hasta kendisini izleyen kardiyoloji uzmanına yaşadığı sorunu çekinmeden anlatmalıdır.
3. Kalp hastalarının önemli bir bölümü sadece doğru bilgilendirme ile sağlıklı bir cinsel hayata kavuşabilir.
4. Cinsel işlev bozukluğuna yol açabilecek kalp ilaçlarının, kardiyoloji uzmanı tarafından tekrar düzenlenmesi fayda sağlayabilir.
5. Kalp hastalığı sonrasında depresyon belirtileri olan hastaların psikiyatri görüşü almaları çok önemlidir.
6. Doktor kontrolü altında düzenli egzersiz yapan kalp hastalarında cinsel işlev bozukluğu düzelmektedir.

KAYNAK: BUGÜN GAZETESİ
YORUMLAR 3
  • kübra 7 yıl önce Şikayet Et
    Meraba ben 21 yaşındayım bi tane 7 aylik kizim var son zamanlarda bende çarpıntı,sol koldaki yuzuk ve kucuk parmakta uyuşma carpinti sirasinda goz kararmasi goguste agri ve bayilicak gbi olmalar basladi. Basim surekli agriyor kendimi halsiz hissediyorum acaba kptu bisey mi var doktora gitmem gerekiyor mu?
    Cevapla
  • Yeter sural 6 yıl önce Şikayet Et
    Allah şifa versin iyi olur isallah
    Cevapla
  • Sfgnnbf 6 yıl önce Şikayet Et
    Kotulere bisey olmazzzzz
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Meral Akşener AVM gezisinde görüntülendi
Sürpriz gelişme: Hamas silah bırakma şartını açıkladı