Toplum sağlığını tehdit eden 3 önemli sorun

3 önemli sorun toplum sağlığını tehdit ediyor. Özellikle Türkiye'de her 100 kişiden 90'ında D vitamini eksikliği var. Uzmanlar doğurganlığı engelleyen, kemik erimesine neden olan eksiklik için özel gıdaların üretilmesini istiyor

Toplum sağlığını tehdit eden 3 önemli sorun
Toplum sağlığını tehdit eden 3 önemli sorun
GİRİŞ 20.05.2013 09:52 GÜNCELLEME 20.05.2013 10:51

Türkiye'de en büyük hasta grubuna sahip endokrinoloji (iç salgı bezleri bilimi) ve metabolizma hastalıkları Antalya'da masaya yatırıldı. Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Derneği'nce 35'incisi düzenlenen kongrede toplum sağlığını tehdit eden 3 önemli sorun olduğu belirtildi.

D VİTAMİNİ KATKILI GIDA

Bu sorunlar D vitamini eksikliği, gereksiz selenyum kullanımı ve endokrinolog azlığı olarak sıralandı. Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Mustafa Kemal Balcı, yaptıkları araştırmaya göre, ülkede her 100 kişiden 90'ında D vitamini eksikliği bulunduğunu belirtti.

Prof. Balcı, "Yiyeceklerle alınan D vitamini normal beslenmede yeterli düzeye ulaşmıyor. Süt ve balık en önemli kaynaklardır. Toplumumuzda bunların tüketim oranlarıyla günlük D vitamini ihtiyacının karşılanması mümkün değil. Bu nedenle D vitamini katkılı yiyecekler üretilmeli. Ayrıca günde ortalama 15 dakika güneşte kalınmalı" diye konuştu.

Gereksiz selenyum diyabet riskini artırıyor

Prof. Dr. Sevim Güllü, sadece tiroit bezi fazla çalışan hastalara iyi geldiği kanıtlanan selenyumun Türkiye'de gereksiz yere kullanıldığını belirtti. Güllü, "Selenyum marketlerde bile satılıyor artık. Gereksiz kullanım diyabet riskini önemli oranda artırıyor" dedi.

62 BİN HASTAYA BİR UZMAN DÜŞÜYOR

Dernek Genel Başkanı Prof. Dr. Sadi Gündoğdu, 30 milyona yakın hasta olmasına rağmen Türkiye'de sadece 480 endokrinoloji uzmanının bulunduğunu kaydetti. Gündoğdu, "62 bin hastaya sadece 1 endokrinolog düşüyor. Sayı çok yetersiz. En az 5 katı uzmana ihtiyaç var" dedi.

KAYNAK: BUGÜN
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Ankara’daki Aleviler Turgut Altınok’u destekleme kararı aldı!
Muharrem İnce'den Özgür Özel'e çok sert tepki! Flaş İzmir uyarısı!