Kansızlık yazın bile üşümenize neden olabilir

Özel Medline Konya Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Müjgan Or,kansızlık ile ilgili tüm merak edilenleri yanıtlandı. Or, kansızlığın yazın bile üşümelere neden olabileceğini ifade etti.

Kansızlık yazın bile üşümenize neden olabilir
Kansızlık yazın bile üşümenize neden olabilir
GİRİŞ 22.05.2013 10:58 GÜNCELLEME 22.05.2013 10:58

Kansızlığın yaz-kış üşüme, el ve ayaklarda daima soğukluk hissi gibi şikâyetlere de neden olabileceğini belirten Özel Medline Konya Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Müjgan Or,kansızlık ile ilgili tüm merak edilenleri yanıtlandı. Or, "Toplumda oldukça yaygın olarak görülen kansızlığın; yorgunluk, egzersiz kapasitesinde kısıtlanma, hareket edildiğinde nefes nefese kalma ve kalp çarpıntısı gibi pek çok belirtisi vardır" dedi. 

Kadınlarda, gebeliklerde ve çocuklarda daha sık görülen kansızlık; kana rengini verip kırmızı kan hücreleri olarak adlandırılan alyuvarların azalmasıdır. Kansızlığa; demir alımında eksiklik, demir emiliminde eksiklik ve kanamalar neden olur.

KANSIZLIK TANISI NASIL KONULUR?

Yapılan fizik muayene, hastanın doktora anlattıkları ve kan tahlilleri sonucu tanı konur. Alyuvarlar mikroskobik olarak incelenir. Kan hemoglobini, serum ferritin düzeyi, demir bağlama kapasitesine bakılır.

KANSIZLIK TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Demir eksikliği tedavisinde uygulanan yöntem ağızdan demir ilacı verilmesidir. 2 ay sonra hasta normale döner ancak demir depolarının doldurulması için uzun bir süre daha demir tedavisi uygulanır. Bu tedavi bir yıla kadar çıkabilir. Bebeklerde şurup ya da damla yoluyla ilaç verilir.

KANSIZLIK SORUNU OLAN HASTA SÜREKLİ KAN TAHLİLİ YAPTIRMALI MIDIR?

Kan tahlilleri hastanın genel durumu ve kansızlık tipine bağlı olarak istenir. İncelemeler tedavi sırasında düzenli olarak yapılmalı ve genellikle tedavinin kesilmesinden bir süre sonra da yinelenmelidir.

KANSIZLIK PROBLEMİ OLAN KİŞİLER NASIL BESLENMELİDİR?

Kansızlık problemi olan kişilerin beslenmelerine dikkat etmesi çok önemlidir. Özellikle demir bakımından zengin besinleri tüketmeleri gerekir. Kırmızı et, kuru üzüm, pekmez, yeşil yapraklı sebzeler, kuru yemişler, pekmez, yulaf ve soya sütü kansızlığa iyi gelen yiyecekler arasındadır. Ancak et tüketimini abartmamak gerekir. Özellikle yetişkinler için aşırı kilo alımı ve kolesterol sorunlarıyla karşılaşılabilir. Bunun dışında demir emilimini bozacak bazı besinlerden de mümkün olduğunca uzak durulması, çay ve kahve tüketiminin sınırlandırılması önerilir.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İran ve İsrail'den yüzyılın tiyatrosu - Gazete manşetleri
Bayraktar TB3 test uçuşlarına devam ediyor