İftarda yağlı ve tuzlu yemek yemeyin!

Konya Özel Selçuklu Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Ali Eryavuz, iftarda çok yağlı ve çok tuzlu besinlerin hızlı ve aşırı tüketiminin kalp krizine neden olabileceği uyarısında bulundu.

İftarda yağlı ve tuzlu yemek yemeyin!
İftarda yağlı ve tuzlu yemek yemeyin!
GİRİŞ 07.07.2013 14:05 GÜNCELLEME 07.07.2013 14:05

Dr. Eryavuz, iftarda yenilen yağlı ve tuzlu yemeğin hızlı bir şekilde yenilmesinin gün boyu açlık çeken vücuda darbe vurduğunu belirterek, bu tür yemeklerin iftarda yavaş tüketilmesi tavsiyesinde bulundu.

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Eryavuz, Ramazan ayında oruç tutarken değişen beslenme ve egzersiz düzeninin kalp sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olabileceğini belirterek, kalp sağlığını korumak isteyenlerin dikkat etmesi gereken noktalara değindi. Uzun ve sıcak yaz aylarında oruç tutmanın susuzluğu ve açlığı artırdığını belirten Dr. Eryavuz, iftar saatinde hızlı ve ağır yemek tüketiminin kalp sağlığı için tehlikeli olduğuna değindi. İftarda çok yağlı ve çok tuzlu besinlerin hızlı ve aşırı tüketimi sonucu, gün boyunca açlık çeken ve yavaşlayan metabolizmaya güçlü bir darbe vurulduğunu söyleyen Dr. Eryavuz, vücuttaki kanın sindirim için mideye akın ettiğine dikkat çekti.

Dr. Eryavuz, "Bu ani yükleme hem kan dolaşımına hem de metabolizmaya zarar verir. Bir anda yenilen ağır yemekleri sindirmek için vücuttaki kan mideye akın eder. Bu nedenle kalbe ve diğer organlara giden kan azalır. Sağlıklı bireylerde bile göğüs ağrısı ve bayılma riski taşıyan bu durum özellikle kalp hastalarında ve yaşlılarda kalp krizine ulaşan ciddi rahatsızlıkların yaşanmasına neden olabilir." diyerek, hızlı yemek tüketilmemesi uyarısında bulundu.

"KAN DOLAŞIMI SİSTEMİ İÇİN BOL SU TÜKETİN"

Ramazan ayında, kan dolaşımı sisteminin sağlığı için bol sıvı tüketilmesi gerektiğini de belirten Dr. Eryavuz, "Susuzluk, kan dolaşım sisteminin en büyük düşmanlarındandır. Vatandaşlarımız, iftar ve sahur arasında bol bol su ve sıvı gıdalar tüketmelidir. Kahve, çay, asitli içecekler gibi içecekleri ise önermiyoruz. Özellikle kalp ve damar hastalığı olanların kullandığı ilaçların bazıları idrar söktürücü niteliği taşır. Bu nedenle bu hastalarımız suya daha çok ihtiyaç duyar." şeklinde konuştu.

"ORUÇ TUTARKEN AĞIR SPORLARDAN KAÇININ"

Dr. Eryavuz, kalp sağlığının korunması için tüm bireylerin hayat boyunca egzersiz yapması gerektiğini tavsiye ettiklerini belirterek, Ramazan ayında ise normal egzersiz düzeninin biraz daha hafifletilerek sürdürülmesinin daha doğru olduğunu söyledi. Dr. Eryavuz, iftar yemeğinin hemen ardından yapılacak ağır sportif faaliyetlerin ve egzersizlerin, kalbi yoracağı için daha geç vakitlerde yapılması tavsiyesinde bulundu.

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Son dakika: İddialar sonrası Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan KDV açıklaması!
1 ayda yaptıkları tek iş bu!CHP'li belediyeler icraatta değil tabela avcılığında yarışıyor