Nezle ile gribi karıştırmayın

Kış aylarının yaklaştığı şu günlerde grip veya nezle vakaları da yaygınlaşıyor. Uzmanlar, nezle ile gribin karıştırılmaması gerektiğini belirtiyor.

Nezle ile gribi karıştırmayın
Nezle ile gribi karıştırmayın
GİRİŞ 30.10.2012 11:37 GÜNCELLEME 30.10.2012 11:37

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Vasıf Soysal, toplumda nezlenin daha çok griple karıştırıldığını vurguladı. Nezleden korunmanın zor, ancak kurtulmanın kolay olduğunu belirten Soysal, gribe yakalananları ise dikkat etmeleri konusunda uyardı.

Nezlenin genellikle istirahat, sulu yiyecekler ve bol sebze meyve yenilerek 3-5 günde atlatılabileceğini ifade eden Soysal, şu bilgileri verdi: "Gribe nazaran çok hafif seyreder. Daha çok hava yolu temasıyla bulaşan ve hemen hemen herkesin yakalandığı viral (virüs sebebiyle) bir üst solunum yolu hastalığı olan nezle, özellikle sonbahar ve kış aylarında salgın haline gelebilir. Bu dönemdeki ısı değişiklikleri, vücut ısısını düşürerek virüs ve bakterilerin hastalık yapmasına zemin hazırlar."

 "ANTİBİYOTİK KULLANMAYIN"

Hastalığın kişilerle direk temas, tokalaşma, öpüşme, enfekte kişilerin salgıları veya solunumu ile kontamine olan yiyecek, içecek, giyecek ve hava yolu damlacık enfeksiyonu ile bulaştığını belirten Soysal, kuluçka döneminin 2 ile 5 gün olduğunu, bu süreçte subfebril ateş, halsizlik, kırgınlık ve iştahsızlık gibi belirtilerin görülebileceğine dikkat çekti.

Burun tıkanıklığı, sulu burun akıntısı, hapşırma, boğazda gıcıklanma, yanma, öksürük, baş ağrısı, ses değişiklikleri ve tüm vücutta ağrı görülebileceği üzerinde duran Soysal, istirahat ve bol sebze ile meyve yenilerek, bakteriyel bir enfeksiyona maruz kalınmadığı sürece bir hafta içinde klinik tablonun düzeleceğine işaret etti. Bu dönemde antibiyotik kullanılmaması gerektiği vurgulayan Soysal, şikayetlerin azaltılmasına yönelik ağrı kesiciler, ateş düşürücüler, antihistaminik ilaçlar ve burun açıcı ilaçlar verilebileceğini kaydetti.

Gribi, solunum yollarına yerleşen influenza A,B,C, virüslerinin neden olduğu yüksek ateş, yaygın kas ağrıları ve kırgınlık ile seyreden bir hastalık olarak tanımlayan Soysal, toplumda aynı anda birçok kişiyi olumsuz etkileyen gribin çok sayıda ölümlere yol açabildiğini vurguladı. Gribe karşı önlem alınabileceğine dikkat çeken Soysal, "Sağlıklı, yeterli, dengeli beslenerek grip ve nezleye karşı önlem alınmalıdır. C vitaminleri içeren besinler günde 3 ana öğün ve 3 ara öğün olmak üzere, yeterli miktarda alınmalıdır." diye konuştu.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Tokat depremi sonrası kritik uyarı! 'Ateş çemberi gibi' diyerek bir ilimize dikkat çekti!
Sur Belediyesi'nde DEM Partililer Atatürk ve Erdoğan'a hakaret etti! Skandal görüntüler