Bağdaş kurmak dize zarar veriyor

Diz ağrılarının en önemli sebebinin dizin altındaki kıkırdaktaki aşınma olduğuna dikkat çeken uzmanlar, dizi bükerek oturmak ya da çalışmanın geri dönüşümsüz zarar verdiğini söylüyor.

Bağdaş kurmak dize zarar veriyor
Bağdaş kurmak dize zarar veriyor
GİRİŞ 09.01.2013 13:33 GÜNCELLEME 09.01.2013 13:33

Medical Park Batman Hastanesi Ortopedi Uzmanı Op. Dr Gökmen Deniz, "Dizimizi bükerek veya bağdaş kurup oturduğumuz zaman dizin önündeki kapak, altındaki kıkırdağı eziyor. Ve bu ne yazık ki ameliyatlarla bile düzelmiyor." dedi.

Önceki yıllara göre diz hastalıklarında büyük bir artış yaşandığına dikkat çeken Op. Dr. Deniz, "Diz rahatsızlıkları gençlerde daha çok halı sahada top oynama veya aktivitelerde oluşan menüsküs yırtıkları, çapraz bağ yırtıkları şeklinde oluyor. Ama asıl artışın sebebi kadınlarda diz üstü çömelerek iş yapma, bağdaş kurarak oturma, hamur yaparken dizin üstüne çömelerek gibi yapılan işlerden kaynaklanıyor. Özellikle yer silmeden. Erkeklerde de uzun süreli araba kullanma uzun süreli yolculuklardan sonra oluşuyor." dedi.

Gelen her iki hastadan birinin diz ağrılarından şikayetçi olduğuna dikkat çeken Op. Dr. Deniz, bunun en sık sebebinin dizi kötü kullanmaktan kaynaklandığını söyledi. Genellikle erişkin insanlarda dizlerle ilgili problemlerin hep var olduğunu ve bunların hep ihmal edildiğine vurgu yapan Op. Dr Deniz, "Genellikle dizin içindeki kıkırdaklarda aşınma meydana geliyor. Dizin içindeki kaplama aşındığında ne yazık ki geri dönüşümsüz aşınıyor. En önemlisi aşınmadan bunun önlemini almaktır. Dizimizi büküp oturduğumuz zaman veya bağdaş kurup oturduğumuz zaman dizin önündeki kapak dizin altındaki kıkırdağı eziyor. Ve bu ne yazık ki ameliyatlarla bile düzelmiyor. Diz ağrılarındaki artışın sebebi budur. Dizi bükerek oturmamak özellikle alçak taburelerde oturmamak gerekiyor. Diz bükükken üzerinde oturmamak ve iş yapmamak gerekiyor." uyarısında bulundu.

ERKEN TEDAVİ ÖNEMLİ

Özellikle sporcularda olduğu zannedilen meniskus yırtıkları ve kıkırdak zedelenmelerinin hiçte azımsanmayacak oranlarda aşağı yukarı her meslekte ve çoğunluklada ev hanımlarında da görülebildiğine dikkat çeken Op. Dr.Deniz, şu uyarılarda bulundu: "Diz ağrılarına neden olan rahatsızlıklar değişik şekillerde ve değişik hastalıkların sonucunda meydana gelebilmektedir. Merdiven iner-çıkarken, diz çöküldüğünde, çömelip kalkıldığında, diz bükülü pozisyonda uzun süre oturulduğunda ağrı olur. Diz ağrılarının bir özelliği erken tedavi edildiğinde basit yöntemlerle tedavi edilebilmesidir. Ancak geç kalındığında diz ağrıları artacak ve tedavi de buna bağlı olarak zorlaşacaktır. Hatta büyük külfetli zor ameliyatlar da karşılaşabilirsiniz. Bu nedenle herhangi bir yaş döneminde dizlerle ilgili problem oluştuğunda mutlaka ortopediste müracaat edilmelidir."

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
CHP'li anketçi açıkladı! CHP kendi adayının kuyusunu kazıyor! O ilçe adayına çekil baskısı
Murat Kurum paylaştı! Uğur Işılak'tan yepyeni seçim şarkısı! Sosyal medyayı salladı