Antik tarihin kalbi Roma'da gezilecek yerler

Antik Roma İmparatorluğu'nun kalbi olan Roma, dev bir tarihe ev sahipliği yapıyor. Colosseum (Kolezyum), Trevi Çeşmesi (Aşıklar Çeşmesi), Pantheon ve Vatican (Vatikan) gibi kültürel yerleri bünyesinde barındıran Roma aynı zamanda alışveriş için de oldukça verimli bir adres. Burada tarihin en önemli eserlerini görebilir, dünyaca ünlü markaların en özel tasarımlarına göz atabilirsiniz. Gelin Roma'yı birlikte gezelim.

Antik tarihin kalbi Roma'da gezilecek yerler
Antik tarihin kalbi Roma'da gezilecek yerler
GİRİŞ 21.02.2020 11:00 GÜNCELLEME 21.02.2020 11:01

Kimileri tarafından Avrupa'nın moda başkenti, kimileri için de romantizmin kalesi. Asırlara meydan okuyan tarihi ve dokusu ile Avrupa'nın en çok ziyaret edilen kentlerinden biri olan Roma'ya gidiyoruz bugün.

 

Vahşi gladyatörlerin dövüştüğü Colosseum'dan, Vatikan'a, moda markalarının ünlü mağazalarından, çiftlerin buluşma noktası aşıklar çeşmesine ev sahipliği yapan Roma'yı birlikte gezeceğiz.

 

 

ANTİK TARİHİN KALBİ

Roma'nın tarihi milattan öncesine kadar dayanıyor. Özellikle tarih öncesi çağların ardından İmparatorluklara ev sahipiği yapan bu topraklar, Roma İmparatorluğu'nun kalbi konumunda. Aslında zamana göre değerlendireceksek yalnızca antik Roma'nın değl, döneminde dünya ticaretinin de kalbi konumunda olan Roma, dünyanın merkezi olarak kabul ediliyordu.

Roma'nın kuruluşu, efsanelere göre kardeşi Remus ile birlikte bir dişi kurt tarafından yetiştirilen Romulus tarafından M.Ö. 753 yılında kurulmu. Mitlerle günümüze kadar gelen Roma kenti, hala gizemlere ve muhteşem dönem mimarilerine ev sahipliği yapıyor.

ROMA'DA GEZİLECEK YERLER

Roma günümüze pek çok muhteşem yapı ile ulaştı. Antik Roma ve Rönesans uygarlıklarının etkisiyle harmanlanan şehir, günümüzde pek çok tarihi sanatçının eserlerine, yapılarına ev sahipliği yapıyor.

Rönesans mimarisinin merkezi olarak kabul edilen ve İtalya Cumhuriyeti'nin başkenti olan Roma, bugün üç milyona yaklaşan nüfusuyla, Avrupa’nın en çok turist çeken şehirlerinden biri. Turistlerin en çok ziyaret ettiği yerleri yakından tanıyalım.

Colosseum

Tarihin en vahşi, en ateşli müsabakalarına ev sahipliği yapan Colosseum, eski çağlardan beri gladyatör, boğa, köle ve esirlerin savaşma alanı olarak kullanılıyor. 50,000’den fazla kişiyi aynı anda ağırlayabilen bu yer, tarihin en eski stadyumları arasında yer alıyor. O dönemin izlerini halen taşıyan Colosseum, bugün her ne kadar ilkel müsabakalara ev sahipliği yapmasa da halen ilk gün ki ihtişamını koruyor.

Pantheon

İçerisinde Raphael’in de mezarının olduğu, geometrik açıdan mükemmel olarak inşa edilmiş olan bu yapı milattan sonra 119-128 yılları arasında yapılmış ve bugün bile etkileyiciliğe sahip. her yıl yüz binlerce turisti ağırlayan Pantheon geçmişin izlerini günümüze taşıyan ve dönemi yansıtan en değerli eserlerden biri olarak kabul ediliyor.

Vittoriano

Roma'yı gezdiniz, sokaklarında gezdiniz ve hatta kayboldunuz. Bu muhteşem turu taçlandırmak için sizi Vittoriano'ya çıkıp Roma'yı kuş bakışı izlemeye davet ediyoruz. St Peter's Basilica’nın 320 merdivenini tırmanarak ya da asansörü kullanarak Roma’yı tepeden seyredebilirsiniz.

Trevi Çeşmesi

Burayı pek çok romantik filmin sahnelerinden tanıyabilirsiniz. Aşıklar Çeşmesi de olarak bilinen bu yer dilekleri gerçekleşsin diye para attığı yapı olarak biliniyor. Rococo mimarisinin en görkemli eserlerinden biri olarak kabul edilen Palazzo Poli’deki bu eşsiz çeşmeyi ziyaret etmelisiniz.

Capitoline Museum

1734’te kapılarını halka açan, özellikle Michelangelo’nun eserlerinden oluşan koleksiyonuyla ilgi toplayan Capitoline’de Titian, Tintoretto, Veronese ve Caravaggio’nun tablolarını ve Barok sanatın dâhilerinden Bernini’nin eserlerini de görebilirsiniz. Müze 9:30-20:00 arasında açık. Eğer sanata olan tutkunuz Capitoline’ı gezmekle bitmezse Borghese Gallery ve Palazzo Barberini Galleria Nazionale d'Arte Antica’yı da turlamanızı öneririz.

Villa Borghese

Şehrin orta yerinde kurulmuş olan bu park, koşucuların, piknikçilerin, köpekleriyle yürüyüşe çıkanların buluşma yeri. İçerisinde yeni açılmış olan modern sanat müzesi Museo Carlo Bilotti’de görülmeli.

Vatikan

Roma'da gezilip görülecek yerlere ilave olarak Katolik Hristiyanların merkezi olan Vatikan da bulunuyor. Katoliklerin ruhani başkenti olan Vatikan Roma'ya çok yakın bir mesafede yer alıyor. her çarşamba günü Papa, halka açık olarak katedralin penceresinden ayin yönetiyor, vaaz veriyor. 

Vatikan yalnızca bununla da sınırlı değil. Özellikle Rönesans'ın merkezi olarak da belirtebileceğimiz bu yer, Michelangelo'nun muhteşen freskleriyle süslü Sistine Chapel'e içinde dolaşabileceğiniz St Peter's Basilica'ya ve Museo Pio-Clementino içinde ünlü Belvedere Apollo ve Laocoön yapıtlarına ev sahipliği yapıyor.

Vatikan'a da gitmeniz durumunda bu yerleri ziyaret edebilir, Rönesans'ın hayranlık verici eserlerini doğrudan inceleyebilirsiniz.

ROMA'DA YAPILACAK ŞEYLER

Roma'ya gittiğinizde gezilecek yerleri tamamladıktan sonra sokaklarında, meydanlarında tur atmanızı özellikle öneririz. Zira pek çok şirin sokağı bulunan bu kentin, aynı zamanda oldukça gösterişli meydanları bulunuyor.

Bunun yanı sıra bir diğer önerimiz de şehri gezerken bisiklet, ve motosiklet kullanmanız. Havaalanından şehre ulaştığınız anda Roma’nın bir Vespa cenneti olduğunu göreceksiniz. Neredeyse herkesin evinde ve hayatında bir motor var. Siz de bu hayata uyum sağlamak isterseniz, kendinize bir Vespa kiralayabilirsiniz. Üstelik kiralamak için ehliyete ihtiyacınız yok.

ALIŞVERİŞ YAPIN

Moda'nın başkenti Roma’da alışveriş birçok farklı noktada yapılıyor. İlginç dükkanlar keşfetmek için Via del Corso; Prada’lar, Gucci’ler ve şaşalı vitrinler görmek isterseniz Via dei Condotti; genç tasarımcılara ait butikler ilginizi çekerse Piazza del Popolo’ya çıkan Via del Babuino boyunca yürümelisiniz.

ROMA'DA ULAŞIM

Roma ulaşım noktasında pek de rahat bir şehir değil. Trafiğinin yanı sıra otobüslerinin çeşitliliğinin fazla olması nedeniyle pek de nerede inip nereden binebileceğinizi kestirmek zor. Fakat kısa süre içerisinde bu telaşeye alışmanız da mümkün. 

Otobüs biletleri metro istasyonları, barlar hatta tütün satılan dükkanlardan alınabiliyor. Ancak hangi istikamete gittiği, hangi durakta durduğu gibi bilgiler pek bulunmuyor. Otobüs şoförlerinin de bu konuda çok yardımcı olduğunu söylemek mümkün değil. İngilizce konuşma konusundaki sıkıntıları ise buna cabası.

Raylı ulaşım noktasında metro ve tramvayların da yer aldığı Roma'da ulaşımın kalbi Termini Tren İstasyonu'dur. Burası şehir içi hizmet verdiği gibi aynı zamanda çevre ülkelere, şehirlere de tren yolu ile ulaşımı da sağlıyor. 

ROMA'DA NE YENİR?

Roma lezzetli İtalyan mutfağının en güzel örneklerini tadabileceğiniz bir şehir. incecik  hamura pizza, taze makarna gibi lezzetleri tadabileceğiniz gibi kuzu ile dana etinin en lezzetli tatlarını burada deneyebilirsiniz. O etlerden bazıları şunlar: Abbacchio, Abbacchio, Abbacchio, Filetto di manzo, Filetto Strogonoff .

Roma denilince de akla elbette ilk gelen yemeklerin arasında da makarna ve pizza da bulunuyor. Margherita İtalyan pizzalarının en klasiği olarak listemizde yer alırken, Napolitan da tadabileceğiniz bir diğer çeşit. Makarnalarda ise bolonez ve carbonara en çok bilinen lezzetli çeşitlerden olurken, Fettucini Alfredo ile Bolognese ile Arabiata çeşitlerini de denemenizi tavsiye ederiz.

Etlere dikkat etmek özellikle gerekiyor, zira İtalyan mutfağı helal olmayan gıdaları da bünyesinde barındırıyor. Bu noktada aynı yemekleri helal olarak servis eden yerleri tercih edebileceğiniz pek çok lokanta ve adres de yine buralarda bulunuyor.

ROMA'DA FOTOĞRAF ÇEKİLECEK YERLER

Roma başlı başına bir fotoğraf stüdyosu adeta. Her köşesinde farklı bir manzaranın yer aldığı tablo gibi bir kent olan Roma, sosyal medyada oldukça popüler bir kent. En güzel fotoğraf karelerinin ölümsüzleştirildiği yerlerin arasında Trevi Çeşmesi, Vittoriano, Pantheon ve Colosseum geliyor. 

ROMA'YA NE ZAMAN GİDİLİR, NEREDE KALINIR?

Roma'nın her mevsimi tıpkı Avrupa kentlerinde olduğu gibi bir başka. Ancak burası özellikle bahar aylarında oldukça güzel gezilecek bir silüete bürünüyor. Sonbahar ile İlkbahar'da rengin her tonunu yansıtan bir tabloya bürünen kent, ziyaretçilerini bekliyor.

Roma'ya geldiğinizde kalacak yer konusunda pek çok alternatifiniz bulunuyor. bu noktada online rezervasyon siteleri üzerinden otel, misafirhane, hostel ve evler bulunuyor. Çeşitli rezervasyon siteleri ve uygulamalar üzerinden burada kalacak yer bulabilir, bütçenize uygun yeri seçebilirsiniz.

 

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL