Kış manzaralarının en çok yakıştığı şehir: Moskova'da gezilecek yerler

Rusya'nın başkenti Moskova, Sovyet mimarisinin en gözde örnekleri, onlarca müzesi ve doğal güzellikleriyle dünyanın dört bir yanından gezginlerin uğrak noktası ve Rus kültürünün merkezi konumunda yer alıyor.

Kış manzaralarının en çok yakıştığı şehir: Moskova'da gezilecek yerler
Kış manzaralarının en çok yakıştığı şehir: Moskova'da gezilecek yerler
GİRİŞ 11.12.2021 17:22 GÜNCELLEME 04.01.2022 15:56

Moskova, yüzyıllar boyunca Rus devletlerine başkentlik yapmış, Sovyet mimarisinin en gösterişli eserlerine ve yapılarına ev sahipliği yapan seyahat için farklı rotalardan biri. Özellikle kış mevsiminde rengarenk binaların, beyaz örtüyü giymesiyle ayrı bir güzelliğe bürünen Moskova'yı gezerken adeta büyülenecek ve soğuk havanın farkına bile varamayacaksınız. 

 

 

Ekonomik anlamda da Rusya'nın en büyüğü olan Moskova, İstanbul'dan sonra Avrupa'nın ikinci en büyük şehridir. Adını şehrin içinden geçen Moskova Nehri'nden alan şehir, Rusya'nın diğer kentlerinde Batı mimarisi etkileri görülmesine rağmen Rus kültürünü koruyarak sahip çıkmıştır.

 

 

Geniş Moskova sokaklarında yolculuğa çıkmaya hazırsanız Moskova gezi rehberi yazımız tam size göre. İşte Moskova'da görülecek, gezilecek yerler...

KIZIL MEYDAN

Moskova hatta Rusya denilince ilk akla gelen, Rusya'nın ikonlaşmış merkezi Kızıl Meydan, Moskova turunuzun ilk sırasında yer almalı. Tarihe şahitlik etmiş Kızıl Meydan, idamlar, gösteriler, geçit törenleri gibi hem trajik hem de keyifli büyük olaya sahne olmuştur. Şehrin merkezinde yer alan meydan,  dünyanın en ünlü meydan arasında yer alıyor. Kızıl Meydan'a gelmişken Rusya kültürünün UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan mimari açıdan en önemli birkaç yapısını aynı anda burada bulabilirsiniz. 

Aziz Vasil Katedrali

Binbir gece masallarından fırlamış gibi görünen Aziz Vasil Katedrali, rengarenk kubbeleriyle akıllara kazınan bir mimariye sahip. Herkesin Kremlin Sarayı olarak düşündüğü katedral, saraydan tamamen farklıdır. Rus Çarı Korkunç İvan tarafından yaptırılan katedralin sekiz kubbesi, sekiz ayrı zaferi simgelemektedir. Günümüzde müze olarak hizmet veren Aziz Vasil Katedrali'ni mutlaka ziyaret etmeli ve dünyanın hiçbir yerinde eşi benzeri olmayan bu ilginç yapıyı ömrünüzde bir defa olsun görmelisiniz.

Rivayetlere göre iç süslemelerine hayran kalacağınız Aziz Vasil Katedrali'ni tasarlayan İtalyan mimar buna benzer bir eser yapmasın diye mimarin gözleri kör edilmiştir. Kazanılan savaşlar, kör edilen mimar hikayesi, kilisenin tarihinin hüzünlü olduğunu gösterse de Katedral'in renkleri ve muhteşem tasarımı onu lunaparkların eğlenceli prenses şatoları gibi eğlenceli gösteriyor.

Kremlin Sarayı

Aziz Vasil Katedrali'yle karıştırılan gerçek Kremlin Sarayı, tarihte pek çok Çar'ın taç giyme törenlerine ev sahipliği yapmış ve Çar'ların konaklama merkezi olmuştur. Aziz Basil Katedrali'nde olduğu gibi yine bir İtalyan mimar tasarımı olan saray, savunma duvarları yaklaşık 2 kilometreyi bulan uzunlukta saldırılara karşı oldukça korunaklı bir şekilde inşa edilmiştir. Kremlin zaman içerisinde yalnızca Çar'ların konutu olmaktan çıkarak içerisine Beklemişhev Kulesi, Borovitskaya Kulesi, Büyük İvan Çan Kulesi, Aziz Nikola ve Aiz Flor kapıları ile birkaç kilise daha eklenerek büyük bir kompleks haline getirildi.

Büyük İvan Çan Kulesi, dünyanın en büyük çanı olan 218 ton ağırlığındaki Çanların Çarı olarak bilinen Çar Kolokol'a sahiptir.

Kremlin Sarayı'nı perşembe günleri hariç 9.30 ile 18.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Devlet Tarih Müzesi

Kızıl Meydan'ın kuzeyinde bulunan Devlet Tarih Müzesi, tarih öncesi çağlardan bugüne Rus tarihine ışık tutan  4 buçuk milyondan daha fazla büyük bir koleksiyonu barındırıyor. Kızıl Meydan'ın en ihtişamlı yapılarından biri olan müze, konumu itibariyle ve kırmızı tuğlalarıyla meydanda hemen fark edilen, dikkat çekici bir yere sahip. Müzenin her odası, Rusya'nın farklı dönem ve bölgelerine ait parşömen, seramik, ahşap, madeni her türlü nesneyi içeriyor. 

Gum Alışveriş Merkezi

Bu kadar tarihi yapının arasında alışveriş merkezi de onlara ayak uydururcasına bir devlet sarayı gibi boy gösteriyor. Rusya'nın en büyük alışveriş merkezi olma özelliğini taşıyan Gum, geçmiş yıllarda devlet mağazası olarak sıkı denetim altında tutuluyordu. Ayrıca yalnızca devletin üst kademesindeki  kişilerin alışveriş yaptığı üst katta bulunan bölüm 100 adlı bir bölme de vardı. Sovyet sisteminin çökmesiyle tüm bu hiyerarşi ortadan kaldırılarak bölüm 100'e üst düzey markalara ait mağazalar açıldı.

Alışveriş merkezinden çıktıktan sonra halk içine karışmak isterseniz de hemen arka sokakta bulunan pazarda eş işçiliği hediyelik eşyalar bulabilirsiniz.

PUŞKİN MÜZESİ

Dünyaya mal olmuş Rus Edebiyatının önemli yazarlarından Puşkin'in adını taşıyan müze, birçok ülkeden heykel ve resim sanatına dair eseri barındırıyor. Moskova'nın en büyük Avrupa sanatı müzesi olma özelliği taşıyan müzede Anadolu'dan götürülen Troya Hazineleri ve Antik Mısır'dan pek çok eser de yer almaktadır.

 

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL