Başakşehir metrosunun sırrı Kirazlı'da

Yapımına 2006 yılında başlanan ve 2011'de hizmete alınacağı açıklanan Başakşehir metrosunun açılışı yılan hikayesine döndü. Metronun gecikmesine sebep olduğu belirtilen Bağcılar Kirazlı istasyonu bölgesinde bazı yerlerin mahkemelik olduğu öne sürülüyor.

Başakşehir metrosunun sırrı Kirazlı'da
Başakşehir metrosunun sırrı Kirazlı'da
GİRİŞ 26.03.2013 12:29 GÜNCELLEME 26.03.2013 12:29
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Problem hakkında konuşmayan firma ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi ise, hattın 2013 yılında açılacağını söylemekle yetiniyor. Metronun vagonları da Atatürk Olimpiyat Stadı'nın yanında bir depoda bekletiliyor.

Başakşehir metro hattında tüneller tamamlandı, raylar döşendi ve tren vagonları depoya getirildi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 2011 yılının Ocak ayında metronun test sürüşüne katılarak çalışmaları yerinde incelemişti. Topbaş burada yaptığı açıklamada metronun 2011 yılı sonuna kadar hizmete açılacağını duyurmuştu. Ancak metronun açılışı ile ilgili yetkililerin açıkladığı herhangi bir tarih bulunmuyor.

İddialara göre metronun gecikmesinin sırrı Bağcılar'da yatıyor. Kirazlı istasyonu bölgesinde bazı yerlerin mahkemelik olduğu ileri sürülüyor. Ancak, yüklenici firma ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi, yaptıkları açıklamada bu konuya değinmiyor.

Hattın yapımını üstlenen firmalardan Doğuş İnşaat Grubu yetkilileri, hattın yapımında herhangi bir problem olmadığını savunuyor. Firma yetkilileri, bu tür projelerde ön görülemeyen yeniliklerin, ilavelerin olabildiğini, ancak açılış tarihi konusunda bilginin İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden alınabileceğini belirtiyor.

Büyükşehir Belediyesi ise, çalışmanın tamamlanmak üzere olduğunu ve Kirazlı istasyonundaki çalışmanın bitimine müteakip hattın 2013'de hizmete alınacağını ifade ediyor.

'VAGONLAR BELKİ DE ÇÜRÜYECEK'

Öte yandan, hat için alınan vagonlar Atatürk Olimpiyat Stadı çevresinde bekletiliyor. Metroyu hasretle bekleyen Başakşehirliler ise açılış tarihini merak ediyor. İlçe sakinlerinden Halil İbrahim Boztepe, "Bağcılar'da inşaat yapmışlardı. O sebeple uzadığını duyduk. Seçim olacak ki öyle açılacak. Seçim olmadan açmazlar." diyor.

Veysel Demirci ise şunları söylüyor: "İnsanları önce yapma konumunda merakta bıraktılar. Bitmiş bir vaziyette insanlara gösterdiler. Bu gösteriş de tam bir gösteriş oldu. Her şey yapılmış bir vaziyette. Vagonlar Olimpiyat Stadı'nın orada bekletiliyor. Belki de çürüyecek de orada. Neden faaliyete geçmediğini sadece ben değil Başakşehir'de kaç tane bölge varsa herkes merak ediyor. Aşağıda sanayi bölgesi var Keresteciler var. Bunlar için uygun bir vesait. Bir sürü organize sanayi bölge var. Bu metronun zaman aşımına neden uğradığını bütün halk merak ediyor. Anadolu yakasındaki hat faaliyete girdi. Asıl sanayi bölgesi burası. Buradakinin daha önce faaliyete geçmesini beklerdik. 1,5 senedir açılmasını bekliyoruz."

İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe, Cihan Haber Ajansı'na yaptığı değerlendirmede, çok yoğun bir yerleşim alanına sahip Başakşehir metrosunun açılmamasının ciddi bir problem olduğunu söyledi.

Metro çalışmalarının hızlı devam etmesi gerektiğinin altını çizen Gökçe, "Başakşehir tarafı da İstanbul'un işçi, memur, dar gelirli insanların çok yoğun oturdukları bir yer. Ayrıca o bölgede bir Olimpiyat Stadı var. Yıllardan bu yana programda olmasına rağmen bu metronun açılmaması da ciddi bir problem. Burada müteahhitlik kusuru söylenebilir. Burada belediyenin kusuru söylenebilir. Hızlı bir şekilde çalışılmadığı söylenebilir. Ciddi bir ihmalin olduğu söylenebilir. Sadece Başakşehir değil diğer bölgelerin de açılması gerekir. Bu ihmalin ortadan kaldırılması lazım. Ortaya çıkan kusur ve ihmal giderilmelidir. 5 yıl gibi bir süre uzun bir süre. Bu kabul edilemez bir durum." şeklinde konuştu.

11 İSTASYONU BULUNAN HATTIN UZUNLUĞU 16 KİLOMETRE

Başakşehir- Kirazlı - Olimpiyatköy arasında hizmet verecek metronun uzunluğu yaklaşık 16 kilometre ve hat 11 istasyona sahip. Ayrıca Olimpiyatköy' de trenler için depo sahası ve atölye binası bulunuyor. Hatta çalışacak araçların bir kısmı bu depolarda bekletiliyor. Kirazlı istasyonu, mevcut M1 Aksaray-Otogar-Havalimanı hattının devamı olarak yapılan Otogar-Kirazlı hattının ortak istasyonu. Bu istasyonda yapılacak aktarma ile Başakşehir'den binen yolcular Aksaray' a kadar gidebilecek. Söz konusu metro hattı üzerindeki istasyonlar şöyle: Metrokent, Başak Konutları, Siteler, Turgut Özal, İkitelli Sanayi, Olimpiyat, Ziya Gökalp Mahallesi, İSTOÇ, Mahmutbey, Yeni Mahalle, Kirazlı.

YORUMLAR 2
  • mehmet yıldırım 11 yıl önce Şikayet Et
    yıldırım. 11 marttaki siyaset akademisi dersinde sayın kadir topbaş hattın mayıs-haziran 2013 de açılacağını söyledi. gecikmenin nedeninin ise bağcılardaki bazı istimlakların mahkemelik olmasını gösterdi.
    Cevapla
  • melih ce 11 yıl önce Şikayet Et
    qwe. başakşehirle ilgili her haberde başakşeir belediyesinin pasifliği, beceriksizliği ve metroyla ilgili yorum yaptım sonunda sizde metro konulu haber yapmışsınız. inşallah yetkililer ulusal basına haber olan konuyu değerlendirip sorunu çözerler. ayrıca ak parti başakşehirde mevlüt uysalla kesinlikle kazanamaz bunu da bilmiş olsunlar
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Mirasta yeni uygulama: Yıllar sonra evinizden olabilirsiniz!
Ahmet Hakan yazdı: Erdoğan, Fatih Erbakan'ı neden çay sohbetine davet etmedi?