Akil İnsanlar heyetinin Ege programı belli oldu

Akil İnsanlar Heyeti Ege Bölge Başkanvekili Avni Özgürel, heyetin çalışmalarına ilişkin, "Çeşitli halk katmanlarıyla ister kahvede ister kafe veya çay bahçesinde, bir araya gelmeyi düşündüklerini açıkladı.

Akil İnsanlar heyetinin Ege programı belli oldu
Akil İnsanlar heyetinin Ege programı belli oldu
GİRİŞ 09.04.2013 11:31 GÜNCELLEME 09.04.2013 11:31

Akil İnsanlar Heyeti Ege Bölge Başkanvekili Avni Özgürel, heyetin çalışmalarına ilişkin, "Çeşitli halk katmanlarıyla ister kahvede ister kafe veya çay bahçesinde, seçilmiş, planlanmış şekilde olmaksızın bir araya gelmeyi düşünüyoruz. İkinci olarak sivil toplum kuruluşları ve akademisyenlerle bir araya geleceğiz" dedi.

AA muhabirinin görüştüğü Özgürel, heyetin çalışmalarına yakında başlayacağını söyledi. Bu konuda önceden planlanmış bir sistem üzerinde durmayacaklarını, her kesimden insanlarla bir araya gelmeyi amaçladıklarını aktaran Özgürel, "İlk olarak çeşitli halk katmanlarıyla ister kahvede ister kafe veya çay bahçesinde, seçilmiş, planlanmış şekilde olmaksızın bir araya gelmeyi düşünüyoruz. İkinci olarak sivil toplum kuruluşları ve akademisyenlerle bir araya geleceğiz. Ege Bölgesi'nde de olumlu yaklaşan, destek veren bir kitle var. Bunun önemli oranda olduğunu biliyoruz ama sürece kuşkuyla yaklaşan, itiraz eden bir kitle de var. O da önemli oranda" diye konuştu.

Heyetin öncelikli hedefinin kuşku, kaygı ve endişeleri gidermeye çalışmak olduğunu vurgulayan Özgürel, bunu başarmak için 2-3 günlük görüşmenin yeterli olmayacağını ancak en azından farklı bir bakış açısı ve pencere açmak istediklerini dile getirdi.

İtirazların altında korkular ve endişelerin yattığını, o korku ve endişelere nasıl yaklaştıklarını göstermeleri gerektiğini anlatan Avni Özgürel, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Türkiye'de kimse bu ülkenin bölünmesini, parçalanmasına arzu etmez, bu sürece karşı çıkanlar da arzu etmiyor. Ama neden atılan bu adımlar bu istikamette olumlu veya zarar verici etki verecek nitelikte değerlendiriliyor. Elimizden geldiğince, dilimizin döndüğünce bu konuda kendi hareket noktamızı belirleyeceğiz. Bu, siyasi parti veya hükümet projesi değil, bizim görevimiz de AK Parti'ye taraftarlık, CHP ve MHP'ye muhalefet değil. CHP'lilerle de anlaştığımız, düşünce birlikteliği içinde olabileceğimiz birçok konu olabilir. MHP'lilerle de olabilir. 'Ne münasebet, neden endişeleniyoruz?' demek yerine bütün bu endişeler göz ardı edilmeksizin bir çözüm projesinin geliştirilmesi gerekiyor."

Akil İnsanlar Heyeti Ege Bölge Başkanı Tarhan Erdem de halkla bir araya gelmeye çalışacaklarını belirterek, bu alanda ellerinden geleni yapmaya çalışacaklarını bildirdi.

"Şiddetin ikinci travmasını yaşayan bir bölge"

İsmi, önce İç Anadolu'da çalışacak heyette açıklanan ancak daha sonra Ege Bölgesi'ne kaydırılan gazeteci yazar Fadime Özkan ise "Heyet, sürecin işlemesine faydalı olacak ve barış özlemini sinerjiye dönüştürecek" dedi.

Heyetin, akan kanın durdurulması konusunda önemli bir görevi yerine getireceğini ifade eden Özkan, zihinlere takılan soru ve endişelere uzmanların cevap vereceğini, böylelikle korku, endişenin önüne geçileceğini belirtti.

Heyetin, Tarhan Erdem başkanlığında bir araya gelerek çalışma takvimini belirleyeceğini aktaran Özkan, şunları kaydetti:

"Sahada karınca gibi çalışarak, insanlarla bire bir, yüz yüze görüşerek mi, yoksa medyada konuşarak mı sürece katkı vereceğiz, bunu kararlaştıracağız. Ben sahada konuşmak gerektiğini düşünüyorum. Çeşitli yelpazedeki insanlarla görüşeceğiz. Üniversiteler, kadınlar, sendikalar, akademisyenler ve öğrenciler, şehit aileleri ve gaziler başta olmak üzere toplumun her kesimiyle birebir samimi, kürsüde değil de sohbet ortamında, interaktif şekilde görüşmek gerektiğine inanıyorum. Ege komisyonu olarak yapacağımız toplantımızda çoğulculuğun esas alınmasını önereceğim. Ege Bölgesi 1990'larda köylerin boşaltılması nedeniyle göç almış bir bölge. Şiddetin ikinci travmasını yaşayan bir bölge. Yerleşik Egelilerin zihin alt yapısında bu göç dalgası ne anlama geliyor? Bunu anlamaya çalışarak empati kurmalarını sağlayacağız."

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Uzmanından bomba iddia! Türkiye petrol üretiminde Orta Doğu ülkelerine ortak olacak
Yeniden Refah Partisi’nin arkasındaki güç kim! İstanbul’da oyun oynuyorlar…