Yağ yakımında 10 numara önlem

Çukurova Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Otomotiv Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kadir Aydın, otobüs ve kamyonlarda 10 numara yağ kullanımını engelleyecek online sistem hazırladıklarını söyledi.

Yağ yakımında 10 numara önlem
Yağ yakımında 10 numara önlem
GİRİŞ 29.04.2013 13:55 GÜNCELLEME 29.04.2013 13:55
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Aydın, yaptığı açıklamada, 10 numara yağ kullanımından dolayı hem insanlarını canını kaybettiğini hem de devletin vergi kaybı olduğunu söyleyerek, "Bu bizi de en çok derinden etkiliyor. Ölen insanlarımızın yanı sıra devletimize de çok vergi kaybı oluyor. Devletimiz vergi toplarsa bize hizmet getirecek" dedi.

Aydın 10 numara yağın içine katılan kolay buharlaşan ve çok kolay yanan yakıt katkıları yüzünden otobüs ve kamyon yangınlarının olduğuna dikkat çekerek şunları kaydetti:

"Maalesef bir çok insanın canına mal olmakta. Çok sayıda insanın ölümüne neden olmakta. Bununla ilgili biz bir proje hazırlıyoruz. Online olarak bir tek 10 numara için değil, mesela istasyonda benzinli aracınıza dizel yakıt koyduğu zamanda sizi uyaracak. Dizel araca benzin koyulduğu zaman uyaracak. Uygun yakıt konulmadığı zaman sizi uyaracak bir sistem hazırlıyoruz. En önemli aşaması sensör geliştirmek, bunu algılayıcı geliştirmek, bu konuda epey yol aldık, şuanda online olarak 30 saniye içinde bir yakıtın 4 temel özelliğini ölçebilecek düzeye geldik. Bu konuda çalışmalar sürüyor."

Aydın sistemin şuanda sadece sürücüleri uyarır nitelikte olduğunun altını çizerek sistemi şöyle anlattı:

"Yakıt deposunun ağzına özel yarım metrelik küçük bir kap yerleştiriliyor. Yakıt önce buraya dolacak daha sonar depoya gidecek. Bu kaba konulan sensör vasıtasıyla, yakıtın ne olduğu algılanıyor. Sensör algılamayı yaptıkta sonra eğer 10 numara yağ varsa aracın yakıt ekranında elektronik sensör 10 numara yağ olduğunu söyleyerek sürücüyü uyarıyor."

Aydın aslında kendilerinin 10 numara yağın önüne geçmek için bu sistemi tasarlamadıklarını ancak yasal yetersizlik nedeniyle online sisteme geçtiklerini anlatarak, "Biz aslında 10 numara yağ konulduğu zaman otomatikman motorun çalışmasını durduracak orada kitleyecek bir sistem geliştirmiştik. Ancak otobüs firmaları bunu istemiyor. Çünkü aralarında rekabet var. Bunun yerine projeyi tekrar değiştirdik, sadece ekranda sürücüyü uyaracak şekilde kasten almayı engellemek için bir sistem geliştirdik. Aslında daha ileri seviyede koruma, motoru durdurma, yakıtı geri atma gibi, yakıt doldururken çözümler var. Bunun içinde yasal düzenlemeler gerekiyor" diye konuştu.

Aydın, proje için TÜBİTAK ile görüştüklerini projenin maliyetinin 336 bin lira olduğunu sözlerine ekledi.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 1
  • ahmet yılmaz 10 yıl önce Şikayet Et
    Bilimsel araştırmalar güzel, bu araştırmalara destek verilmeli. Bu tür araştırma yapılması hem üniversiteyi hem ülke olarak hepimizi geliştirir.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Daha önce böylesi olmadı! Türkiye'ye yılın sürprizi Polonya'dan
Döner kesen Steinmeier'a eleştiri: Erdoğan'ın bizi ciddiye almaması normal