Sahte ve kaçak bala barkodlu önlem

Piyasadaki sahte ve kaçak balın önüne geçebilmek için etiketli barkod uygulaması başlatılıyor.

Sahte ve kaçak bala barkodlu önlem
Sahte ve kaçak bala barkodlu önlem
GİRİŞ 13.06.2013 12:17 GÜNCELLEME 13.06.2013 12:17

Ordu Arıcılar Birliği Başkanı Necati Aydın, sahte ve kaçak balın önüne geçebilmek için etiketli barkod uygulamasını bu yıl başlatacaklarını söyledi. Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de sahte ve kaçak balın her yıl artış gösterdiğine dikkati çekerek, artık bunun önüne geçmek istediklerini belirtti. Sahte ve kaçak balın önlenmesi için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Türkiye Arıcılar Merkez Birliğinin bir çalışması olduğunu anlatan Aydın, "Yaklaşık 3-4 aylık çalışmamızın artık sonuna geldik. Bu yıldan itibaren arıcılık kayıt sisteminde yer alan bütün üreticilerimiz artık üretmiş oldukları balların tamamının üzerine barkodlu etiket yapıştıracak" dedi.

Etiketlerde, arıcının işletme numarası, ismi ve bölgesinin yer alacağını dile getiren Aydın, "Etiketin altında da barkod olacak. Bunun iznini bakanlığımız 31 Mayıs'ta Türkiye Arıcılar Merkez Birliğine gönderdi ve bu yetkiyi de merkez birliğimize verdi. Biz de hemen Ordu Arıcılar Birliği olarak sisteme kayıtlı tüm arıcılarımızın isimleriyle barkodlu etiket basılması için siparişimizi verdik. Kısa bir süre sonra bütün arıcılarımızın isimleri ve bilgilerine göre basılacak etiketler hazır hale gelecek" diye konuştu. Basılan barkodların üreticilere dağıtılacağını vurgulayan Aydın, "Üreticilerimiz de her çerçevenin ve tenekelerin üzerine bu barkodları yapıştırmak zorunda kalacak. Etiketi olmayan ballar otomatikman sahte ve kaçak sayılacak. Sahte ve kaçak balın önüne geçebilmek için etiketli barkod uygulamasını bu yıl başlatıyoruz. Böylelikle sahte ve kaçak balın önüne yüzde 80-90 oranında geçmeyi hedefliyoruz" dedi.

 "Bütün sorumluluk bal üreticisinin olacak"

Barkodlu etiketlerin kullanılmasına başlandıktan sonra bütün sorumluluğun bal üreticisinde olacağını dile getiren Aydın, şunları kaydetti: "Barkodlu etiket çerçevelerin üzerine yapıştırıldıktan sonra o balı il ve ilçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri incelediğinde ya da tahlil ettirdiği sırada bir sorun çıkarsa bunun 12 bin liralık cezası arıcıya yansıyacak. Sonucunda ise bal toplatılıp imha edilecek. Böylelikle arıcılarımız da bal üretimi konusunda daha dikkatli olacaklar. Gerçek üretici, sistemlerimizde kayıtlı arıcı mutlaka bu barkodları alarak ürününün üzerine yapıştırmak zorunda. Yapıştırmayan arıcımıza da yine ceza verilcek.

Tüketicilerimiz ise barkodlu ürünleri hiç korkmadan alsınlar. Çerçevelerin üzerinde barkodlu etiketleri görürse rahatlıkla o ürünü alıp tüketsinler." Aydın, sistemin tam anlamıyla hayata geçmesiyle piyasada sahte ve kaçak bal kalmayacağına, cami önlerinde yapılan ya da kapıdan gerçekleşen satışların ise azalacağına inandıklarını sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Son dakika: MEB 81 il valiliğine yazı gönderdi! 1 Nisan'da okullar tatil olacak mı?
Seçime günler kala 3 parti, AK Parti ve Murat Kurum'a desteğini açıkladı