Temiz seçim için bir araya geldiler

Aralarında çok sayıda siyasetçi, akademisyen ve STK üyelerinden oluşan bir grup, "Temiz Seçim Platformu" kurdu.

Temiz seçim için bir araya geldiler
Temiz seçim için bir araya geldiler
GİRİŞ 30.07.2013 13:56 GÜNCELLEME 30.07.2013 13:56

Platform Sözcüsü eski bakanlardan Yaşar Okuyan, Alba Otelde düzenlenen tanıtım toplantısında, özellikle 2007 yılından başlayarak yapılan tüm seçimlerde seçimin dürüstlüğüne ve şeffaflığına ilişkin bir çok olumsuzluk yaşandığını savunarak seçimlere olan güvenin azaldığını ileri sürdü.

Okuyan, şunları kaydetti:

"2007 ve 2009 seçimleri arasındaki 20 aylık dönemde sandık seçmen listelerine 7 milyon 694 bin 809 seçmen eklenmiştir. Halbuki Türkiye geneli ortalama seçmen artışı yıllık 950 bin civarında olup, eklenmesi gereken seçmen sayısının 1 milyon 590 bin civarında olması gerekir. Bu durumda 2009 sandık seçmen listlerine fazladan 6 milyon 104 bin 809 seçmen eklenmiştir. TÜİK'e göre ülke nüfusu yüzde 4 artarken seçmen sayısının nasıl yüzde 16 artabildiği sorgulanmalıdır.

TÜİK, 2012 yıl sonu ülke nüfusunu 74 milyon 724 bin 269 olarak açıklarken, güvenilir akademik kaynaklar 81 milyondan fazla olduğunu bildirmektedir. Nüfus rakamları arasında oluşan 5 milyon civarındaki fark izah edilememektedir. Kayıtları seçmen kütüğünden bilgisi dışında silinen seçmen sayısı yüz binlercedir. Çok sayıda seçmen oy kullanamayacağını ya seçmen bilgi kartları gelmeyince ya da sandık başına gittiğinde anlayabilmişlerdir."

Anayasa'nın 79. maddesine göre seçmen kütüklerinin YSK tarafından düzenlenmesi gerekmesine rağmen 2008'de yürürlüğe giren 5749 sayılı yasa ile Nüfüs ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne verildiğini anımsatan Okuyan, bunun anayasa ihlali olduğunu da söyledi.

Parmak boyasının kaldırılmasının mükerrer oya olanak tanıdığını ifade eden Yaşar Okuyan, "Son seçimde Tokat'ta Afgan yurtaşlarına kullandırılan oylar gibi, seçmen olmayanlara, ölülere, yurt dışından olanlara, üretilen hayali seçmenlere çok sayıda oy kullandırıldığı kamuoyunun bilgisi dahilindedir, ayrıca geçici TC kimlik numarası verilen Suriyeli göçmenlere de oy kullandırtılacağı endişesi kamuoyunda yaygındır" diye konuştu.

Yaşar Okuyan, Türkiye'nin seçimlerde SEÇSİS yazılımı kullandığını anımsattı ve benzer versiyonun kullanıldığı ABD'de hile yapıldığının tespit edildiğine işaret etti. Okuyan, ayrıca Almanya ve Yunanistan'da da bilgisayarlı seçim sisteminin kullanılmasının yasaklandığını kaydetti.

Okuyan, "Temiz seçimler demokrasinin temelidir. Oy demokrasilerin namusudur oysa ülkemizde milyonlarca oyun kaynağı belirsizdir" dedi.

Yaşar Okuyan, bayramdan sonra toplantıları tekrarlayacaklarını ve konuyla ilgili somut bilgi ve belgeleri kamuoyu ile paylaşacaklarını bildirdi. Okuyan, hazırlayacakları raporu da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, YSK ve Barorlar Birliği ile paylaşacaklarını anlattı.

Okuyan, amaçlarının geçmiş seçimler üzerinden hesaplaşma değil bundan sonraki seçimlerin dürüst olmasını sağlamak olduğunu sözlerine ekledi.

Toplantıya aralarında eski bakanlardan Hikmet Sami Türk, 21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü Başkanı Ümit Özdağ, yazar Nihat Genç ve DP eski Genel Başkanı Namık Kemal Zeybek'in de bulunduğu çok sayıda kişi katıldı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Çanakkale'de destanlaşan kahramanlar '57. Alay Vefa Yürüyüşü' ile anıldı
TikTok'a yasak! ABD Başkanı Biden imzayı attı