Atatürk'ün Dersim için çizdiği o harita

Trabzon Atatürk Köşkünde Dersim olaylarıyla ilgili ilginç bir bilgi yer alıyor.

Atatürk'ün Dersim için çizdiği o harita
Atatürk'ün Dersim için çizdiği o harita
GİRİŞ 29.08.2013 09:55 GÜNCELLEME 29.08.2013 17:37
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Remziye Karakuş'un haberi

Trabzon'un Soğuksu semtinde bir işadamı tarafından 1890 yılında yazlık konut olarak yaptırılan ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Trabzon'u ziyareti sırasında kaldığı ve çok beğendiği köşk il özel idaresi tarafından alınarak Trabzon halkı adına Atatürk'e armağan edilir.

Cephe özellikleri ve mekan düzeni açısından dönemin Avrupa mimarisi özelliklerini taşıyan köşk bugün müze olarak kullanılıyor.

Atatürk'ün yatak odası, misafir odası ve dinlenme odasının bulunduğu ve özel eşyalarının sergilendiği müzenin salonunun duvarında Atatürk'ün üzerinde çizimler yaparak Dersim harekatını takip ettiği Türkiye haritası yer alıyor.

HARİTA ÜZERİNDE ASKERİ TAKTİK

Bir örneğinin sadece Genelkurmay'da olduğu söylenen haritanın üzerinde Dersim olayları esnasındaki askeri taktikler Atatürk tarafından kurşun kalemle bizzat çizilmiş. Elazığ ve Erzincan'ın da kurşun kalemle işaretlendiği haritada, Tunceli'deki işaretleme ve çizimlerin yoğunlukta olduğu görülüyor.


Haritanın altında yer alan tabelada da, "Dersim (Tunceli)'de Zuhur Eden İsyanda Askeri Durumu Gösteren Taktik İşaretler Bizzat Atatürk Tarafından Çizilmiştir" ifadeleri yer alıyor.
Köşkte Atatürk'ün özel eşyalarının yanısıra değişik yurt gezilerine ait fotoğraflarını da görmek mümkün.

Remziye.karakus@haber7.com
twitter.com/kkarakuss

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 12
  • muharrem tosun 10 yıl önce Şikayet Et
    بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِِBismillahirrahmanirrahim. biz bu olamayaz.. bizler ümmetçiyiz ümmeti muhammedin halafetsiz bırakana bu itibar ... hesabı rabbim huzurunda hesabından kaçamıycaz...
    Cevapla
  • tahir kotil 10 yıl önce Şikayet Et
    GENELKURMAY.... genelkurmay arşiv odasında saklı olan belgeler elbet birgün gün yüzüne çıkacaktır ve nekadar yanlış bilgilerle öğretildiğimiz ortaya çıkacaktır. biz görürmüyüz bilemem.. eskiden bu belgeler çankaya köşkünde saklanırdı sonradan genelkurmay' a devredildi bu bile bazı şeylerin saklandığını gösterir..
    Cevapla
  • Ahmet Gül 10 yıl önce Şikayet Et
    Arsız olana uslu odurmayana, herkes vurur !. Böyle gelmiş böyle gider !
    Cevapla
  • okantürk 10 yıl önce Şikayet Et
    kamil olmadı. yüz yıl öncede bebekleri süngü ile ateşe atmak hayvanlık,alçaklıktı bugünde,yüzyıl öncede sivilleri bombalamak alçaklıktı şimdide .kendini kandırma kamil karabulut
    Cevapla
  • ABDULLAH KULOGLU 10 yıl önce Şikayet Et
    Celladına Aşık Olan Kız!. Alevi kardeşlerimizin büyük çoğunluğunun 1937-1938 de 80 bin alevi yurttaşımızı çoluk çocuk demeden katleden CHP ve zamanın yöneticilerine karşı gösterdikleri bu ölümüne sevgi ve tutkunun anlaşılır bir tarafını gören var mı? İdam mahkumu ahmak bir kızın celladına aşkı gibi garib bir durum değil midir Allahaşkına? Dersim resimlerinde çırılçıplak soyulup sıraya sokulup askerler tarafından tecavüz edilen Dersimli anaların üstelik bebekleri de kucaklarında iken resimlerini gören vicdanlı bir Sünni bile buna isyan ederken Alevi kardeşlerimizin bu zülmün emrini veren otoritelere muhabbet beslemesinin bir mantığı var mıdır acaba?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Büyükşehirlerdeki son durum belli oldu! O il de değişim kervanına katılabilir…
CHP'li anketçi açıkladı! CHP kendi adayının kuyusunu kazıyor! O ilçe adayına çekil baskısı