Soma'da maden faciası: Yüzlerce ölü var

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Soma'daki maden faciasında ölenlerin sayısının 282'ye yükseldiğini söyledi.

GİRİŞ 13.05.2014 18:31 GÜNCELLEME 15.05.2014 09:10
Bu Habere 42 Yorum Yapılmış

TÜNELİN İKİ UCUNA BİRDEN DUVAR ÖRÜLDÜ

Maden önünde saat 05.00 sularında yeni bir hareketlilik başladı. İçerideki dumanın ve karbonmonoksit gazının boşaltılması amacıyla tünelin iki ucuna birden duvar örme çalışmasında sona gelindi ve ekipler yaklaşık 1 saat sonra içeri girerek tekrar kurtarma çalışmalarını başlatmak için hazırlıklarını yapmaya başladı.

KARBONMONOKSİT GAZI EKİPLERİ ENGELLİYOR

Dört saat boyunca durdurulan kurtarma çalışmalarının saat 02.00 sularında yeniden başlaması bekleniyordu ancak maden içinde çok yoğun bir şekilde karbonmonoksit gazı ve dumanın bulunması nedeniyle madene iniş halen yapılamamakta.

Ekipler karbonmonoksit gazının temizlenmesi ve yangının söndürülmesi için çalışmalarını sürdürüyor.

Bakan Taner Yıldız, saat 22.00'de gazetecilere yaptığı açıklamada "Zaman aleyhimize işliyor, 2 zor bölge kaldı. Madende yangın devam ediyor." dedi. Yıldız, yangının gerçek nedeninin olaydan sonra ortaya çıkacak raporla netleşeceğini belirterek  olayla ilgili soruşturma dolayısıyla madende ikinci bir emre kadar üretime ara verildiğini soruşturamının sonucuna kadar bekleneceğini söyledi.

 Yıldız ayrıca arama kurtarma çalışmalarına 4 saat ara verildiğini söyledi.

Bakan Yıldız ile birlikte  Kadın ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu açıklamalarda bulundu.

TANER YILDIZ 19.01: Soma'da madendeki yangında ölenlerin sayısının 245'e yükseldiğini söyledi.

ERDOĞAN AÇIKLADI: ÖLÜ SAYISI 238 OLDU

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Soma'da madendeki yangında ölenlerin sayısının 238 olduğunu açıkladı.

3 GÜN MİLLİ YAS İLAN EDİLDİ

Taner Yıldız, son olarak ölü sayısının 205'e yükseldiğini, yurtiçi ve yurtdışındaki temsilciliklerde bayrakların yarıya indirileceğini söyledi.

Yıldız ayrıca, cuma günü hutbelerde bu elim olayın anlatılacağını da söyledi. Bir yandan otopsiler bir yandan da adli kurumlar ilgileniyor. Herhangi bir grizu patlaması olmadı. Hiçbir kardeşimizin yanarak vefat ettiğini görmedik. Arama ve kurtarma ekiplerinin de sağlıklarını düşünerek temkinli hareket ediyoruz. 500'e yakın kurtarma ekibini de düşünmeliyiz.

Yaralılardan 4'ü ağır demiştim onlar iyleşti. 57 yaralı işçimizin durumu gayet iyi.

ÜMİTLERİMİZ AZALIYOR

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Soma'da maden ocağındaki yangın konusunda,
"Kurtarma faaliyetleriyle alakalı ümitlerimizin azaldığını söylemem lazım" dedi.Yıldız, Eynez bölgesindeki madende çıkan yangına ilişkin en son yaptığı açıklamadan bu yana özellikle teknik olarak, içeride tersine hava akımlarıyla alakalı çalışmalara devam edildiğini söyledi.

Yangında 201 kişinin hayatını kaybettiğini hatırlatan Yıldız, şöyle konuştu:

"Bu sayının artmasından endişe ediyoruz. 80 yaralımız var demiştik. 60 yaralımız madencilerimizle ilgiliydi, diğer 20'si de kurtarma ekiplerinden gelenlerden gazdan etkilenen ve zarar görenlerdi. Şu anda 4 tane ağır yaralımız var, durumları da yine hastanelerimizde kontrol altına alınıyor. İlk etapta çıkan ve çıkartılan 363 madencimiz olduğunu söylemiştik. En son geldiğimiz noktada vefat eden 72 madencimizin otopsisi tamamlandı. Bunlarla alakalı işlemleri Balıkesir Valimizin başkanlığında bir heyetle beraber takip ediyoruz. Cenaze teslimlerini de bizim aradığımız cenaze yakınlarıyla beraber başlatacağız. Herhangi bir karmaşaya yol açmamak açısından. Bir yandan da içeride kurtarma faaliyetleriyle alakalı ümitlerimizin azaldığını söylemem lazım. Ama son noktaya kadar da arkadaşlarımız çalışmalarına devam edecekler."

Bakan Yıldız, kaç madencinin mahsur olduğuna ilişkin soruya içerideki tüm işçiler çıkmadan herhangi bir sayı söylemelerinin doğru olmayacağı yanıtını verdi. Kurtarma faaliyetlerinde bulunan ekiplerin herhangi bir riske girmemesi için oradaki duman ve karbonmonoksit seviyelerinin düşürülmesiyle uğraşıldığını aktaran Yıldız, "460'tan fazla kurtarma ekibiyle beraber çalışıyoruz, farklı bir sıkıntı yaşanmadan bu süreci yönetmemiz lazım" dedi.

YANGIN DEVAM EDİYOR

Bakan Taner Yıldız, bir gazetecinin yangının devam ettiğinin söylendiğini belirtmesi üzerine de "Yangın devam ediyor evet" cevabını verdi.

Yıldız, ulusal yas ilanı ile ilgili de "Sayın Başbakanımız geldiğinde kendisine sunacağız. Birazdan da kendisiyle görüşeceğim. Ondan sonra arkadaşlarla bu konuyu irdeleyeceğiz" diye konuştu.

İçeride kalan madenci sayısını takribi biliyoruz. İçeride yangın devam ediyor. Ulusal yas için sayın Başbakan'a soracağım. Sayın Başbakan öğleden önce burada olacak.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız saat 05.00 sıralarında yaptığı açıklamada,

Şuana kadar 201 işçi hayatını kaybetti, ölü sayısının dahada artmasından endişe ediyoruz, tabi sabaha kadar hepsini çıkartmamız lazım demiştim ekiplerimiz devam ediyor, daha kritik bir sürece giriyoruz. Zaman ilerledikçe kritik sürece giriyoruz. İhmal varsa buna sessiz kalmayız ama bu gecenin gündemi bu değil. Bütün bu konuların hepsine gireceğiz ama şuan daha hızlı çalışmamız lazım. Maden şirketiyle bir görüşmem oldu ve bu durumu değerlendirdik. Sayı endişe ettiğimiz bir noktaya gidiyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız saat 03.24 sıralarında yaptığı açıklamada,

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Soma'daki maden ocağında hayatını kaybeden işçi sayısının 166'ya yükseldiğini, 4'ü ağır 80 yaralının olduğunu söyledi.

Eynez bölgesindeki maden bölgesinde çalışmaları takip eden Bakan Yıldız, gazetecilere yaptığı açıklamada, vefat eden işçilerle ilgili İstanbul, Ankara ve Manisa'daki Adli Tıp Kurumu'ndan uzman ve teknisyenlerin bölgeye gönderilmesini istediklerini belirtti.

OTOPSİLER BURADA YAPILACAK

"Bulunduğumuz yerleri özellikle otopsi mahalli haline getirip işlemleri burada herhangi bir yere gitmeksizin inşallah yapıyoruz. Bir yandan da bu işlemleri sürdürüyoruz. Ben vefat eden bütün kardeşlerime Allah'tan rahmet ve ailelerine sabırlar temenni ediyorum."

Gazetecilerin cenaze töreniyle ilgili soruları üzerine Bakan Yıldız, konunun planlama yaptıktan sonra kamuoyu ile paylaşacağını ifade etti.

BAŞBAKAN ERDOĞAN'LA KONUŞTUM

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da olaydan büyük üzüntü duyduğunu ve yarın Soma'ya geleceğini anlatan Yıldız, "Haberi aldığımızda da kendisiyle beraberdik çok fazla üzüldü ve yarınki programını da zaten biliyorsunuz iptal etti. Burada bizatihi ailelerimizle, işçi kardeşlerimizle bir arada olmayı istedi. Zannediyorum saat 11.00-12.00 gibi buraya gelecek hem incelemelerde hem de taziyelerde bulunacaklar" şeklinde konuştu.

Bakan Yıldız, ayrıca maden ocağından çıkarılan cenazelerin hastanelerin morgunda ve soğuk hava depolarında zarar görmeyecek şekilde muhafaza edildiğini kaydetti.

Ölü sayısının artmasından endişe duyduklarına işaret eden Yıldız, geçen zamanın aleyhte işlediğini sözlerine ekledi.

Bakan Taner Yıldız Soma'ya vardıktan sonra saat 01.51 sıralarında yaptığı açıklamada, maden ocağında çıkan yangında 151 işçinin hayatını kaybettiğini ve 1'i ağır 76 yaralının olduğunu, madende 787 işçinin bulunduğunu açıkladı. Madendeki işçileri kurtarmak için 400 kişinin çalıştığını söyledi.

ÖLÜMLER KARBONMONOKSİT YÜZÜNDEN

İşçi kardeşlerimiz karbonmonoksit zehirlenmesinden dolayı hayatını kaybetti. Adli ve idari olaylar sabaha kadar gündemimizde olmayacak.

Taner Yıldız'ın Soma'ya gitmeden önce yaptığı açıklamalarından satırbaşları ise şöyle idi:

Sayın Başbakan'la görüştüm, Soma'ya geçiyorum. AFAD ekipleri devreye sokuldu. Şu ana kadar şehit olan işçi kardeşlerim var. Öncelikle yeraltındaki işçilerimize ve acilen ulaşmamız lazım.  Şu an ordaki kurtarma ekipleri çok tecrübeli. Öncelikle yeraltına temiz havanın verilmesi önemliydi. Şu anda yer altına temiz hava veriliyor. Detaylı bilgiyi Soma'da yapacağım. Madenle ilgili denetim ve teftiş sonradan gelir öncelikle maden ocağına gitmemiz gerekiyor.

OLAY YERİNDE İNCELEME

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Soma'da işçilerin mahsur kaldığı madende incelemelerde bulundu. Eynez mevkisinde özel bir şirketin işlettiği madende çıkan yangının ardından Ankara'dan uçakla Balıkesir'e, oradan da karayoluyla Soma'ya geçen Bakan Yıldız, maden ocağına gelerek arama kurtarma çalışmalarını izledi.

Bakan Yıldız'a, Sağlık Bakan Yardımcısı Agah Kafkas ile AFAD Başkanı Fuat Oktay eşlik etti. Madene çeşitli siyasi partilerden milletvekilleri ile Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu da ulaştı.

Bu arada trafoda çıkan yangın sonrası tüm galerileri dumanın sardığı ve yangının vardiya değişimine rastlaması nedeniyle çok sayıda işçinin dumandan etkilendiği ifade edildi.

Madenden yaralı olarak kurtarılan bazı işçilerin gönderildiği Soma Vefa Hastanesi'nde işçi yakınlarıyla hastanenin güvenlik görevlileri arasında zaman zaman arbede çıktı.

 ÖZEL EKİP GÖREVLENDİRİLDİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca, Soma'da özel şirketin işlettiği kömür madeninde çıkan yangınla ilgili inceleme yapılması amacıyla 3 iş müfettişi görevlendirildi.

Bakanlıktan edinilen bilgiye göre, Soma'daki maden ocağında çıkan yangının ardından İzmir Teftiş Grup Başkanlığından 3 iş müfettişine inceleme görevi verildi.

Öte yandan, İş Teftiş Kurulu Başkanı Mehmet Tezel de Soma'ya gitmek üzere Bursa'dan hareket etti.

CEMİL ÇİÇEK BİLGİ ALDI

Meclis Başkanı Çiçek, Soma Kaymakamı Atçı'dan bilgi aldı

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Soma'da özel sektöre ait kömür ocağında meydana gelen trafo patlamasıyla ilgili İlçe Kaymakamı Bahattin Atçı'yı telefonla arayarak bilgi aldı.

Çiçek, görüşmesinde çok sayıda işçinin çalıştığı ocaktaki kazada mahsur kalan işçilerin en kısa zamanda kurtarılmasını ümit ettiğini belirterek, yaralı işçilere de geçmiş olsun dileklerini iletti.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 42
  • mert mert 9 yıl önce Şikayet Et
    Mehmet Yildiz'a. bazi malum cevrelerin yorumlarina bakilirsa insan ister istemez süpheleniyor. ben planli eylem olabilir diyebilirim ama sen komplo diyebilirsin. umarim seninde arzun bu trafo olayin cok iyi arastirilmasi. en azindan bu noktada mutabikiz degilmi ?!
    Cevapla
  • Mehmet Yıldız 9 yıl önce Şikayet Et
    Yorumculara. Her şeyi komplolara bağlamak zorunda mısınız?
    Cevapla
  • vadettinaktas 9 yıl önce Şikayet Et
    İnna lillahi ve inna ileyhi raciun. Sabır musibetin ilk anındadır.Mevlam ailelerinin geçimlerini helal yoldan sağlamak için çalışırken ölen madencilerimize Allah rahmet etsin.Mekanları Cennet olsun. Ailelerine sabrı cemil diliyorum.
    Cevapla
  • Asabi Adam 9 yıl önce Şikayet Et
    bu olay araştırılsın.. . kalbimiz mutmain olsun..
    Cevapla
  • FATİH 9 yıl önce Şikayet Et
    BAŞSAĞLIĞI. Ailelerinin ,kendilerinin rızkı için çalıştıkları madende hayatını kaybeden işçi arkadaşlarıma cenab-ı haktan rahmet,kederli ailelerine sabrı-cemil niyaz ediyorum.Yaralı kurtulan kardeşlerime de acil şifalar diliyorum. Rabbim ülkemize bir daha böyle bir acı yaşatmasın.-FATİH VOLKAN YENİTÜRK.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Changan Lumin Corn Türkiye'ye geliyor! 450 bin liraya sıfır otomobil
İstanbul için deprem uyarısı! En riskli 5 ilçe...