Mehmetçik ismi nereden geliyor?

TSK'nın yayın organı Silahlı Kuvvetler Dergisi, Türk askeri için kullanılan Mehmetçik isminin nereden geldiğini yazdı.

Mehmetçik ismi nereden geliyor?
Mehmetçik ismi nereden geliyor?
GİRİŞ 14.09.2014 12:24 GÜNCELLEME 14.09.2014 14:32
Bu Habere 16 Yorum Yapılmış

Türk askeri için yıllardır herkes "Mehmetçik" dedi ancak bugüne kadar kimse neden asreke Mehmetçik dendiği üzerinde fazla kafa yormadı. Askerler için neden bu ismin kulanıldığına ise Türk Silahlı Kuvvetleri'nin dergisinde yer verildi.

"VAH MEHMETÇİK, VAH"

TSK bünyesinde çıkarılan Silahlı Kuvvetler Dergisi, Mehmetçik"in hikayesini yazdı. Buna göre;

Ocak 1912'de Trablusgarp'ta Tobruk Savaşında bir subayın yanında çarpışan Mehmet isimli asker şehit düştü. Onbaşı, subaya dönüp "Kumandan Mehmet şehit düştü" diye bağırdı. Subay da "Vah Mehmetçik, vah" diye karşılık verdi. Subayı duyan diğer askerler şehit düşen askerin ismini Mehmetçik sanıp "Mehmetçik şehit düştü" diye bağrıştı. Arap askerler ise dilleri dönmediğinden, "Muhammedçik, Mhumammedçik şehit oldu" diye bağırdı. Alay yazısı da deftere "ilk şehidimiz Mehmetçik" diye yazdı. O gün şehit düşen, gazi olan ama adı bilinmeyenlerin hepsine Mehmetçik denildi.

YORUMLAR 16
  • sara anamaria 7 yıl önce Şikayet Et
    haaa...
    Cevapla
  • kadir şahin 8 yıl önce Şikayet Et
    muhammed ve mehmed ismi ayni yazilir محمد muhammed isminin yanlis okunmasiyla ortaya cikmistir
    Cevapla
  • hasan söenmez 9 yıl önce Şikayet Et
    Hic biriniz burda mehmet ismin sahte bir isim oldugunu yazmadiniz yaziklar olsun.türkiyede zamaninda Muhammed ismi yasakliydi.Muhammed ismi isteyen ailelere mehmet ismini koydurdular.
    Cevapla
  • ilhan parlak 2 yıl önce Şikayet Et
    muhammed ismi yasaklı değildir...mehmet muhammedin türkçesidir..fatih sultan mehmeti ne yapacaksın..cahil cahil yazılar yazma
    Cevapla
  • A.osman 4 yıl önce Şikayet Et
    Be adam Osmanlı da da mı yasaktı? Bu kadar da ön yargılı olmayın, sizin kafanız neyle dolu?kuzum , TC düşmanlığı size nereden geliyor, başka vatan yok...
    Cevapla
  • Adamın biri 4 yıl önce Şikayet Et
    Fatih Sultan Mehmet'in Türkiye Cumhuriyeti'nde yaşadığını öğrenmiş olduk sayende.
    Cevapla
  • Mehmet 9 yıl önce Şikayet Et
    Kim Inanir, Kadir inanirmi?????. Tabiki degil, Muhammed kimdir onu bilmek gerekir, Muhammed Ahlaksizliga karsi Cihad eden anlamina gelir, yani Muhammed Türkcede Mehmet olduguna göre, Mehmetten Türeyen Mehmetcik, Ahlaksizliga karsi Mücadele den yani cihat eden anlamina gelirki, ortada bir oyun oldugu bellidir, kimseye kizmamak gerekir, herkes kendi kismetine düseni yapar, lakin dogru yol Kur-an YOLU dur, TSK nin neye hizmet ettigi belliydi, simdi iyice ortaya cikti, kisacasi, akil yolundan ayrilip eglence dünyasina girmis, dergi bile yayinliyorsa, baska izahati yoktur, dergi de SEKAR dir, Herneyse hayirli olsun TSK nin yeni mehmetcik tarifi´de akil sahiplerine yutturamazlar bunuda unutmasinlar.
    Cevapla
  • Tarık EROL 2 yıl önce Şikayet Et
    Muhammed; güvenilir, emin kişi demektir. Ahlaksızlık kavramını nereden çıkardın?
    Cevapla
  • Yok 4 yıl önce Şikayet Et
    ki ayrı.
    Cevapla
  • Kamil CANDAN 9 yıl önce Şikayet Et
    مهمت (MEHMET) ile محمد (Mohammed) farklıdır. "Mehmet" maalesef "Mohammed" ismine tahammülü olmayan yunan tohumu ya da ingiliz uşakları ittihat ve terakkicilerin marifetidir. Mehmet Mohammed demek değildir. Gerisi hiyake!
    Cevapla
  • Emre 4 yıl önce Şikayet Et
    Mehmet sonradan denildi mehmed ismiydi soyle birsey muhammed mehemmed mehmed diye ortaya cikti simdi sen muhammet yaz mehmet diye cikar sen sanki tarihle cok ilgin var
    Cevapla
  • irfan 4 yıl önce Şikayet Et
    fatih sultan mehmete hakaret mi ediyorsun anlamadım?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
MHP'den Yeniden Refah açıklaması! Dikkat çeken Milli Görüş çıkışı
Elektrik ve doğal gaz fiyatlarında nisanda değişiklik olmayacak