BİK Genel Kurulu Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcisi Arslan:

"Yaptığımız Türkiye turunda; kamu kaynaklarını koruma ve benzeri güdülerle, kanunlara aykırı olarak ilanlardan imtina edildiğini gördük. Bu davranış her şeyden önce kamu yönetiminde şeffaflığı engelleyen ve kamu menfaatini haleldar eden bir durumdur"

BİK Genel Kurulu Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcisi Arslan:
BİK Genel Kurulu Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcisi Arslan:
GİRİŞ 27.11.2014 11:24 GÜNCELLEME 27.11.2014 11:24

Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Kurulu Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcisi Mustafa Arslan, "Yaptığımız Türkiye turunda; kamu kaynaklarını koruma ve benzeri güdülerle, kanunlara aykırı olarak ilanlardan imtina edildiğini gördük. Bu davranış her şeyden önce kamu yönetiminde şeffaflığı engelleyen ve kamu menfaatini haleldar eden bir durumdur" dedi.

Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 5 aylık sürede, basının sorunlarını yerinde tespit etmek ve meslektaşlarıyla buluşma amacıyla Türkiye turu yaptığını söyledi.

"Yaptığımız görüşmelerde, geçmiş yıllara oranla resmi ilanlarda büyük oranda düşüş yaşandığı gözlenmiştir" diyen Arslan, yerel idarelerin resmi ilanlardan kaçınma eğiliminde olduğunu gördüklerini dile getirdi.

Yerel idarelerin, Milli Eğitim Bakanlığının taşıma ihalelerinde olduğu gibi birleştirme ve bölmek suretiyle eşik değerlerin dışına taşıyarak ilandan kaçındıklarını ifade eden Arslan, ayrıca acil alım kapsamına alınmak suretiyle ilanların yayımlanmadığını da tespit ettiklerini belirtti.

Köylere Hizmet Götürme Birliklerinin resmi ilanlardan muaf olmasının, ihalelerde açıklık ve yarışmayı engelleyici yönde etki doğurduğunu anlatan Arslan, "Bu durum gazetelerde de ilan yayımlanmamasına yol açıyor. Hastaneler Birliği Genel Sekreterliklerinin kurulmasından sonra, özellikle ilçelerin Sağlık Bakanlığı ilanları ile ilgili sıkıntılar yaşadığını da tespit ettik" diye konuştu.

Arslan, icra-iflas ilanlarının Yargıtay 12. Dairesinin müteaddit içtihadi kararlarına rağmen 50 binin üzerinde tiraja sahip gazetelere verilmesinin, yaygın bir yaklaşım olduğunu vurgulayarak, "Bu çerçevede resmi ilanlar konusunda, 195 sayılı Kanun, Kamu İhale Kanunu ve Yargıtay'ın içtihadi kararlarına aykırı olmak üzere, yerel ve genel idarenin kimi unsurlarının iş ve eylemler içinde olması nedeniyle konuya ilişkin yakın takip ve gerekli hallerde suç duyurusunda bulunulması uygun olacaktır" ifadelerini kullandı.

"İlave kaynak oluşturulmalı"

İnternet sitelerine resmi ilan ve reklam verilebilmesini öngören kanun taslağının tedirginliğe neden olduğunu, bu amaçla ilave kaynak oluşturulması gerektiğini aktaran Arslan, şöyle devam etti:

"İnternet sitelerine resmi ilan ve reklam verilebilmesine ilişkin yasanın olumlu olduğu, fakat çıkacak yönetmelikte tıpkı kağıt gazetelerde olduğu gibi yayın yeri, asgari kadro, vergi kaydı ve tıklanma kriterlerinin getirilmesi gerektiği tarafımızca değerlendirilmiştir."

Arslan, Anayasa'da karşılığını bulan haber alma ve basın özgürlüğünün hayata geçmesi ve yerel demokrasinin işlerliği açısından, BİK mevzuatı çerçevesinde verilen resmi ilan ve reklamların hayati önem taşıdığına işaret ederek, şunları kaydetti:

"Basını besleme haline getirmeden, özgürlük ve özgünlüğünü korumak, vazgeçilmez bir kamu görevinin yerine getirilmesini sağlayacaktır. Yaptığımız Türkiye turunda; kamu kaynaklarını koruma ve benzeri güdülerle, kanunlara aykırı olarak ilanlardan imtina edildiğini gördük. Bu davranış her şeyden önce kamu yönetiminde şeffaflığı engelleyen ve kamu menfaatini haleldar eden bir durumdur."

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Avrupa'nın 42 büyükşehrinde en pahalı ve en ucuz şehirler: Türkiye'den de bir il var...
Fitch Ratings'den Türkiye açıklaması: 'Atılması gereken adımlar var'