Bedelli Askerlik başvuruları ve şartları

Bedelli Askerlik bekleyen binlerce kişinin neler yapması gerektiği hakkındaki bilgiler. Bedelli askerlik başvuru tarihi şartları bu sayfada

Bedelli Askerlik başvuruları ve şartları
Bedelli Askerlik başvuruları ve şartları
GİRİŞ 16.12.2014 13:38 GÜNCELLEME 16.12.2014 13:38
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Bedelli Askerlik hakkındaki tüm gelişmeler 15 Aralık Pazartesi günü msb.gov.tr adresinde resmen açıklandı.

İsmet Yılmaz'ın yaptığı son açıklama ve ayrıntılar;

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, bedelli askerliğe ilişkin, "Bu bir zorunluluk değildir, bu bir tercihtir. Dolayısıyla vatandaşlarımızın kimisi tercih edecektir, kimisi de tercih etmeyecektir. Tercih edene de teşekkür ediyoruz, etmeyene de teşekkür ediyoruz. İsteyen parasını verip askerlik yapmış sayılır, silahlı kuvvetlere mali yönden destek verir. İsteyen de bedenen silahlı kuvvetlere katılır, biz ona para öderiz" dedi.
 
Iğdır'a gitmek üzere, AK Parti Genel Sekreteri Haluk İpek ile Kars Havalimanı'na gelen Bakan Yılmaz'ı, Vali Günay Özdemir, İl Emniyet Müdürü Ercan Çakmak, AK Parti Kars İl Başkanı Ali Şakir Yurdakoş ve öteki ilgililer karşıladı.
 
Bakan Yılmaz, gazetecilere yaptığı açıklamada, Kamuoyunda "Bedelli Askerlik Yasası" olarak bilinen, 6582 sayılı "Askerlik Kanunu ile Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"un Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylandığını söyledi.
 
Yasanın Resmi Gazete'de yayımlandığını belirten Yılmaz, "İki aylık bir süre var. 13 Şubat'a kadar 18 bin lirayı temin eden kardeşlerimiz için, pazartesi günü bütün askerlik şubelerine talimatı vereceğiz. Kendi bakanlığımızın internet sitesinden yayınlayacağız. Bankalarda açılmış hesap numaraları var, kanunda belirtilen" diye konuştu.
 
Gerekli parayı yatıranlara, kendilerine askerlik şubeleri tarafından askerliklerini yapmış sayıldıklarına ilişkin belge verileceğini vurgulayan Yılmaz, şunları kaydetti:
 
"Bu bir zorunluluk değildir, bu bir tercihtir. Dolayısıyla vatandaşlarımızın kimisi tercih edecektir, kimisi de tercih etmeyecektir. Tercih edene de teşekkür ediyoruz, etmeyene de teşekkür ediyoruz. İsteyen parasını verip askerlik yapmış sayılır, silahlı kuvvetlere mali yönden destek verir. İsteyen de bedenen silahlı kuvvetlere katılır, biz ona para öderiz. Dolayısıyla para almak isteyen hoş geldi, sefa geldi. Silahlı kuvvetlere para vererek güçlü kılmak istiyorum derse de onun için de teşekkür ederiz."
 
Bakan Yılmaz, bir gazetecinin, "Daha önce bedelli için 30 bin lira verildi?" sorusunu, "Zaman değişti. O zaman öyleydi şimdi böyleydi" şeklinde yanıtladı.

Bedelli askerlik şartları

Bedelli askerlik ve sözleşmeli erliğe başvurulara ilişkin kanun teklifindeki düzenleme, komisyonda Milli Mayın Faaliyet Merkezi kurulmasını öngören kanun tasarısına eklendiği şekliyle kabul edildi.
 
Bu göre, her ne sebeple olursa olsun henüz fiili askerlik hizmetine başlamamış ve 1 Ocak 1988 tarihi dahil, daha önce doğanlar, 1076 sayılı Yedek Subay ve Yedek Askeri Memurlar Kanunu ile 1111 sayılı Askerlik Kanunu'na tabi yükümlüler, istekleri halinde, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iki ay içinde askerlik şubelerine veya yurt dışı temsilciliklerine başvurmaları ve 18 bin Türk Lirası para veya Merkez Bankası döviz satış kuruna göre ödeme tarihindeki karşılığı kadar konvertible yabancı ülke parasını defaten ödemeleri şartıyla temel askerlik eğitimine tabi tutulmaksızın askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacaklar.

Her ne sebeple olursa olsun daha önce bedelli veya dövizli askerlik hizmeti kapsamından çıkarılanlardan yaş şartını taşıyanlar, istekleri halinde bu hükümlerden yararlanabilecekler. 

Uygulama kapsamında ödenecek paralar, Savunma Sanayii Destekleme Fonu adına TC Ziraat Bankası, Halk Bankası, Vakıflar Bankasında açılacak hesaba yatırılacak. 

Bu madde hükümlerinden yararlanan yükümlüler hakkında saklı, yoklama kaçağı ve bakayadan dolayı idari adli soruşturma ve kovuşturma yapılamayacak. Başlatılmış olanlar sona erdirilecek ve bu suçlara ilişkin kesinleşmiş idari para cezaları tahsil edilemeyecek. 

TBMM Milli Savunma Komisyonu'nda, bedelli askerlik ve sözleşmeli er başvurularına ilişkin AK Parti Grup Başkanvekillerinin imzasıyla sunulan kanun teklifi ile aynı kapsamda CHP'nin üç kanun teklifi birleştirilerek ele alındı.
 
Komisyonda yaptığı konuşmada, yoklama kaçağı ve bakaya sayısının her geçen yıl arttığının gözlemlendiğini belirten Yılmaz, bu birikimin engellenmesi amacıyla, kendilerinin de desteklediği teklifin hazırlandığını ifade etti. Yılmaz, teklife göre 28 yaşından gün almış olan yükümlülerin, 18 bin lira bedeli 2 ay içinde ödemeleri şartıyla askerlik görevlerini yerine getirmiş sayılacaklarını, söz konusu kişilerin haklarında saklı, yoklama kaçağı ve bakayadan dolayı soruşturma yapılmayacağını kaydetti.

İsmet Yılmaz, bu uygulama ile elde edilecek gelirin de savunma sanayi finansmanında kullanılacağını, böylece TSK'nın teknolojik yönden daha üstün olmasının sağlanacağını dile getirdi.

Teklifteki diğer düzenlemenin ise sözleşmeli erbaş ve er kaynak teminine ilişkin olduğunu belirten Yılmaz, sözleşmeli erbaş ve er kadrosunun Kara Kuvvetleri Komutanlığı için 62 bin 585, Deniz Kuvvetleri

Komutanlığı için 4 bin 251, Hava Kuvvetleri Komutanlığı için 5 bin 75 ve Sahil Güvenlik Komutanlığı için 144 olmak üzere 72 bin 55 olarak belirlendiğini, ancak şu ana kadar 4 bin 628 sözleşmeli er temin edilebildiğini söyledi. 

Yılmaz, temin faaliyetinde arzu edilen seviyeye ulaşmak amacıyla hazırlanan söz konusu teklife göre, sözleşmeli erbaş ve erliğe başvuruda, ortaöğretim mezunları için başvuru yaşının 20'ye indirileceğini ve askerlik yapma şartının da kaldırılacağını belirtti. İsmet Yılmaz, askerlik öncesi sözleşmeli erbaş ve erliğe müracaat edenlerin sevk, tehir işlemleri ile erbaş ve er olarak yapılan hizmetlerin 3'te 1'inin askerlik yükümlülüğünden sayılacağını kaydetti.

Yılmaz, TSK'nın insan kaynağına ihtiyacı olmadığını, kurumu teknolojik olarak daha güçlendirmek istediklerini, bunun için bedelli askerlik uygulamasından elde edilecek gelirin savunma sanayine aktarılacağını ifade etti.

Söz konusu teklifteki aynı düzenlemelerin, perşembe günü komisyonda görüşülen Milli Mayın Faaliyet Merkezi kurulmasına ilişkin kanun tasarısına eklendiğini anımsatan Yılmaz, ancak 109 maddeden oluşan tasarının görüşmelerinin uzun sürebileceği gözönüne alınarak, düzenlemenin daha kısa sürede kanunlaşmasını sağlamak amacıyla teklif hazırlandığını söyledi.

İsmet Yılmaz, teklifin yarın TBMM Genel Kurulu'ndaki görüşmelerde kanunlaşmasını arzu ettiklerini kaydetti.

Bedelli askerlikte müjde! O para ödenmeyecek

Bedelli askerlik ile sözleşmeli er ve erbaşla ilgili düzenlemeleri kapsayan yasa teklifi kabul edilerek yasalaştı.

Buna göre, her ne sebeple olursa olsun henüz fiili askerlik hizmetine başlamamış ve 1 Ocak 1988 tarihi dahil, daha önce doğanlar, 1076 sayılı Yedek Subay ve Yedek Askeri Memurlar Kanunu ile 1111 sayılı Askerlik Kanunu'na tabi yükümlüler, istekleri halinde, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iki ay içinde askerlik şubelerine veya yurtdışı temsilciliklerine başvurmaları ve 18 bin Türk Lirası para veya Merkez Bankası döviz satış kuruna göre ödeme tarihindeki karşılığı kadar konvertible yabancı ülke parasını defaten ödemeleri şartıyla temel askerlik eğitimine tabi tutulmaksızın askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacaklar.

Her ne sebeple olursa olsun daha önce bedelli veya dövizli askerlik hizmeti kapsamından çıkarılanlardan yaş şartını taşıyanlar, istekleri halinde bu hükümlerden yararlanabilecekler. 

ASKERLİKTEN MUAF OLANLAR DA YARARLANABİLECEK

Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce sağlık sebebiyle haklarında verilen askerliğe elverişli olmadıklarına dair kararlardan dolayı askerlik hizmetinden muaf tutulanlar da istekleri halinde yaş şartı aranmaksızın bedelli askerlikten faydalanabilecekler. 

ÜÇ BANKADA İŞLEM YAPILABİLECEK

Uygulama kapsamında ödenecek paralar, Savunma Sanayii Destekleme Fonu adına TC Ziraat Bankası, Halk Bankası, Vakıflar Bankası'nda açılacak hesaba yatırılacak. 

KAÇAKLARA PARA CEZASI YOK

Bu madde hükümlerinden yararlanan yükümlüler hakkında saklı, yoklama kaçağı ve bakayadan dolayı idari adli soruşturma ve kovuşturma yapılamayacak. Başlatılmış olanlar sona erdirilecek ve bu suçlara ilişkin kesinleşmiş idari para cezaları tahsil edilemeyecek. 

SÖZLEŞMELİ ERLİKTE ASKERLİK YAPMA ŞARTI KALDIRILIYOR

En az ilköğretim ya da yurtdışında dengi okul mezunu olup askerlik hizmetini erbaş ve er olarak tamamlamış ve müracaat yapılan yılın ocak ayının ilk günün itibarıyla 25 yaşını bitirmemiş olanlar sözleşmeli er olarak başvurabilecek.

Ortaöğretim mezunu olanlar için askerlik hizmetini yapmış olma şartı aranmayacak. Söz konusu kişiler, müracaat yapılan yılın ocak ayının ilk günü itibarıyla 20 yaşından gün almış ve 25 yaşını bitirmemiş olacak.

Askerlik hizmetine devam ederken sözleşmeleri er olarak alınanların ön sözleşme imzaladıkları tarihe kadarki hizmet sürelerinin tamamı, kalan yükümlülük süresinin hesabından mahsup edilecek.

Askerlik öncesi sözleşmeli erbaş ve erliğe müracaat edenlerin sevk, tehir işlemleri ile erbaş ve er olarak yapılan hizmetlerin üçte biri askerlik yükümlülüğünden sayılacak.

Bedelli yapanların dekontu tezkeresi oldu

Bedelli askerlik başvurularının başlamasından sonra bankalarda yoğunluk yaşandı. Bedelli parasını yatıranlar, dekontla poz verdi. 

Askerlik Kanunu ile Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun onaylanmasının ardından kamuoyunda "bedelli askerlik" olarak bilinen uygulamadan yararlanmak isteyenler, İstanbul'daki askerlik şubelerinde yoğunluk oluşturdu.

18 bin lira ödediklerini gösteren banka dekontlarıyla gelen yükümlüler, Halıcıoğlu'ndaki İstanbul Askerlik Dairesi Başkanlığına gelerek burada "Bedelli muafiyeti" belgesi aldı.

Dekontu alanların mutluluğu yüzlerinden okunuyordu. 

YORUMLAR 2
  • Faruk 8 yıl önce Şikayet Et
    Kahrolson pkk ve onlara yardim edenlere
    Cevapla
  • Ömer 8 yıl önce Şikayet Et
    Parası olmayan napsın_ ? Yaa Askerde bozulan pisikoloji bunun parasını kim ödüyecek ?
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Elektrik ve doğal gaz fiyatlarında nisanda değişiklik olmayacak
Fenerbahçeli eski yıldız, 'oruç' açıklamasıyla gönülleri fethetti!