Erken emeklilik nedir? Ne zaman emekli olurum?

Erken emeklilik ile ne zaman emekli olabilirim sorunuzu haberimiz sayesinde cevaplayabilirsiniz.

Erken emeklilik nedir? Ne zaman emekli olurum?
Erken emeklilik nedir? Ne zaman emekli olurum?
GİRİŞ 23.03.2015 09:32 GÜNCELLEME 23.03.2015 09:32

Ne zaman emekli olurum sorusunun cevabı emeklilik şartlarına bağlıdır. Ne zaman emekli olurum sorusu kadınlar için daha esnek şartlara bağlıyken, erkekler için ne zaman emekli olurum sorusu daha farklı şartlara bağlıdır. Temel emeklilik şartları sigortalılık süresi, doldurulması gereken yaş ve doldurulması gereken prim gün sayısıdır. Kadınlar erkeklere oranla daha az sigortalılık süresi, yaş ve prim gün sayısı doldurmak durumundadır.

Ne zaman emekli olurum sorusunun cevabı için bilinmesi gereken iki ana tarihi vardır. Ne zaman emekli olurum için ilk işe giriş tarihinizin ve doğum tarihinizin önemi büyüktür. Biz size bu yazımızda ne zaman emekli olurum sorunuza cevap vermeye çalışacağız. Ne zaman emekli olurum sorunuza kesin bir yanıt veremesek de SGK'nın uygulama koyduğu ne zaman emekli olurum hesaplamasını nasıl yapacağınızı size detaylı bir şekilde anlatacağız.

E-devlet SSK HİZMET Dökümü Sorgulama İçin tıklayın

E-sgm SSK Hizmet Dökümü Sorgulama İçin tıklayın

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM? 

Öncelikle SSK'ya bağlı vatandaşlarımızın ne zaman emekli olurum sorusuna cevap olmaya çalışacağız. SSK'dan ne zaman emekli olurum diye merak ediyorsanız yukarıdaki linke tıklamanız gerekir. Linke tıkladıktan sonra ne zaman emekli olurum sorunuza cevap bulabilirsiniz.

SSK'dan ne zaman emekli olurum sorunuz için öncelikle cinsiyetinizi girmelisiniz. Yazının başında da söylediğimiz gibi ne zaman emekli olurum sorusunun cevabı kadın ve erkeklere göre farklılık göstermektedir. Ne zaman emekli olurum için ana tarih olarak belirttiğimiz doğum tarihinizi gün, ay, yıl olarak giriniz. Ne zaman emekli olurum için diğer ana tarih olan hizmete başlama tarihinizi de gün, ay, yıl şeklinde giriniz. Ardından ne zaman emekli olurum için maluliyetiniz ya da erken yaşlanmanızın olup olmadığını belirtiniz.

 SSK'dan ne zaman emekli olurum için gerekli olan mevcut bilgilerinizi girmeniz gerekir. Ne zaman emekli olurum için emeklilik şartlarından biri olan "SSK prim ödeme gün sayınız"ı giriniz. Ardından ne zaman emekli olurum için "Diğer sandıklara ait gün sayınız, askerlik/sanatçı gün sayınız, fiili gün sayınız, yurtdışı gün sayınız" bilgilerinizi giriniz. Ardından ne zaman emekli olurum için son bilgi olan 3600 günün dolduğu tarihi gün, ay, yıl biçiminde giriniz. Ne zaman emekli olurum için bilgilerin doğruluğundan eminseniz "Gönder" sekmesine tıklayınız ve SSK'dan ne zaman emekli olurum sorunuzun cevabını alınız.

BAĞ-KUR'a bağlı olan vatandaşlarımız ne zaman emekli olurum sorusunun cevabını da yine üstte verdiğimiz ne zaman emekli olurum linki sayesinde öğrenebilirler.
BAĞ-KUR'dan ne zaman emekli olurum sorunuz için öncelikle "Emeklilik Türü" kısmını size uygun olarak seçmelisiniz. BAĞ-KUR'dan ne zaman emekli olurum için emeklilik için önemli olan cinsiyet kısmını doldurmalısınız. Ardından BAĞ-KUR ne zaman emekli olurum için doğum tarihinizi giriniz. Ne zaman emekli olurum sorusunun cevabı için özel durum bilgileriniz varsa onları giriniz. BAĞ-KUR ne zaman emekli olurum için son olarak sadece yurtdışı borçlanması olarak emekli olmak istiyorsanız tıklayınız ve TAMAM butonuna basınız. Bu işlemlerden sonra BAĞ-KUR'dan ne zaman emekli olurum sorunuza cevap bulabilirsiniz.

Emekli Sandığı'ndan ne zaman emekli olurum sorunuzun cevabı için ilk işlem olarak doğum tarihinizi girmelisiniz. Ardından cinsiyetinizi seçiniz. Daha sonra Emekli Sandığı'ndan ne zaman emekli olurum için Emekli Sandığı'na ait hizmetlerinizin başlangıç ve bitiş tarihini giriniz. Eğer birden çoksa ekle butonuna tıklamayı unutmayın. Emekli Sandığı'ndan ne zaman emekli olurum için BAĞ-KUR' ait olan hizmetlerinizi yine aynı şekilde giriniz. Emekli Sandığı'na borçlandığınız süre varsa Emekli Sandığı'ndan ne zaman emekli olurum için o süreyi de girmeniz gerekir. Son olarak ne zaman emekli olurum için diğer hizmetleriniz varsa giriniz ve 23.05.2002'e kadar olan ve 23.05.2002'den sonra olan SSK hizmetlerinizi giriniz. Tüm bu işlemlerden sonra Emekli Sandığı'ndan ne zaman emekli olurum sorunuza cevap bulabileceksiniz.

Erken Emeklilik ve Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) İçin Son Durum Ne?

2014 yılında çıkacağı belirtilen torba yasa ile birlikte sigortalılık süresini ve toplam prim gün sayısını dolduran ancak emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) vatandaşlarımızın erken emeklilik sorununun çözümlenmesi söz konusudur. 

10.5 milyon emekliyi heyecanlandıran gelişme

10.5 milyon emeklinin banka promosyon talebi yargıya taşındı. Emekli-Sen Genel Başkanı Veli Beysülen adına promosyon davası açıldı.

Emeklilere promosyon için düğmeye basıldı. SSK, Bağ-Kur ve memur emeklilerinin banka promosyonu alması için yaptığı girişimlerden sonuç alamayan Emekli- Sen, yargı yoluna başvurdu.

Emekli- Sen Genel Başkanı Veli Beysülen adına Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) karşı açılan dava, Ankara 3'üncü İş Mahkemesi'nde görülecek. 

Konuyla ilgili Emekli-Sen'den yapılan açıklamada, "Genel Başkanımız adına açılan bu bireysel dava, emsal bir davadır. Mahkemenin vereceği karar, diğer tüm emekliler adına verilecek hukuki mücadeleye zemin oluşturacak ve sendika olarak promosyonların tüm emeklilere verilmesine çalışılacaktır. Bu olmadığı taktirde ise tüm emeklilerin bireysel davalar açmaları için çalışmalar yapılacaktır" denildi.

Açıklamaya göre; dava dilekçesinde, SGK ile ödemenin gerçekleştiği banka arasında yapılan anlaşmalar gereği promosyon olarak bilinen bir ödemenin banka tarafından kuruma yatırıldığı belirtildi. Bu ödemeden alınan paranın çıkarılan genelgelerle çalışanlara verildiği halde, emeklilere ödenmediği de kaydedildi.
 
EN AZ BİN LİRA OLSUN
 
Davacının, davalı kuruma başvurarak, bu hakkın kendisi ve diğer emekliler için de geçerli olduğunu, bu nedenle promosyon ödenmesi için gerekli işlemlerin yapılmasını talep ettiğinin vurgulandığı dilekçede, 4 ay geçmesine rağmen bugüne kadar cevap vermeyen kurumun, kendisine aynı taleple başvuran bazı emeklilere "Hak sahiplerine promosyon ödemesine ilişkin yasal düzenleme bulunmamaktadır" şeklinde cevap verdiği vurgulandı. Davalı kurumun aylıkları bankalar aracılığıyla ödendiğinin vurgulandığı dilekçede, "Emekliler adına yapılan maaş ödemeleri nedeniyle tahsil edilen promosyonların hak sahibinin maaş hesabına aktarılması gerekiyor" denildi.

Dilekçede en az bin lira promosyon verilmesi, ödemenin aylık olarak yapılması istedi. erken emeklilik hakkından yararlanabilirler. Erkek vatandaşlarımız da askerlik borçlanması hakkından askere gittikleri süre boyunca yararlanabilirler. Ancak bu erken emeklilikte iki durum söz konusudur. Eğer askerden önce sigorta girişi yaptıysanız borçlanma yaptığınızda erken emeklilik hakkından yararlanabilirsiniz. Ancak askerden sonra sigorta girişiniz varsa erken emeklilik için borçlanma yaparak borçlanma yaptığınız süre kadar prim gün sayınızı arttırabilirsiniz. Yani erken emeklilik için pek bir yararı olmayan bir askerlik borçlanması yapmış olursunuz.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Süper Lig'de haftanın VAR kayıtları açıklandı
Ebu Ubeyde: “Düşman Gazze'nin kumlarına saplanmış durumda”