Şile'de gerçeğini aratmayan tatbikat

Şile’de Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) tarafından gerçekleştirilen kış tatbikatı gerçeğini aratmadı.

Şile'de gerçeğini aratmayan tatbikat
Şile'de gerçeğini aratmayan tatbikat
GİRİŞ 11.04.2015 16:49 GÜNCELLEME 11.04.2015 16:49

Canlı mankenlerin kullanıldığı tatbikatta senaryo gereği karaya oturan kimyasal madde yüklü geminin mürettebatı kurtarıldı. Dağda mahsur kalan bir şahsın kurtarılma anı ise nefesleri kesti.

İstanbul Sağlık Müdürlüğü Afetlerde Sağlık Hizmetleri Şubesi’ne bağlı Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) Şile Liman Bölgesi Festival Alanı’nda kış tatbikatı gerçekleştirdi. Tatbikata Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş, Nacar ve İstanbul Sağlık Müdürü Prof. Dr. Selami Albayrak katıldı. Tatbikatta AFAD, Jandarma Genel Komutanlığı, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Kızılay, GATA, İBB İtfaiye Daire Başkanlığı, Bahçelievler Belediyesi, Şile Belediyesi, Şile İlçe Jandarma Komutanlığı, Bakırköy Belediyesi ve Mahalle Afet Gönüllüleri’ne (MAG) bağlı ekipler görev aldı. Tatbikatta oluşturulan senaryolarda birçok kurtarma çalışması yapıldı. Senaryolarda ise canlı mankenler kullanıldı.

Eyüp Gümüş, 1999 Adapazarı depreminde yaralıların kurtarılmasında sıkıntılar yaşandığını belirterek, “Sağlık Bakanlığı 81 ilde Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi’ni kurdu. Bu gün 6 bin 600 sağlıkçı gönüllü var. Uluslar rası sorunlarda da hizmet veren etkili bir gücümüz var. Önemli olan afet sırasında yeterli eğitim ve beceriye sahip olan ekiplerin burada hizmet alması. Biyolojik silah söz konusu olduğunda buna yönelik de tatbikatlar da önem arz ediyor. Tatbikatta diğer sivil örgütler de var. Her türlü sorunla mücadele kapsamında bu tür çalışmalar devam edecektir” dedi.

KİMYASAL MADDE YÜKLÜ GEMİNİN MÜRETTEBATI KURTARILDI

Dikkat çeken senaryolar arasında karaya oturan kimyasal madde yüklü geminin mürettebatının kurtarılma çalışması yer aldı. Karaya oturan gemiye özel kostümlerini giyen ekip müdahale etti. Ekip geminin karaya oturmasıyla sızan kimyasal maddeden etkilenen mürettebatı gemiden çıkarak tatbikat alanına kurulan çadıra taşıdı. Kimyasal maddeden etkilenen mürettebatın üzeri çıkarılarak kimyasal maddeden arındırıldı. Yaralılar daha sonra ise UNKE’nin özel ambulansıyla tatbikat alanına kurulan hastaneye kaldırıldı. Tatbikatın ikinci bölümünde ise denize düşüp boğulmak üzere olan bir kişi Sahil Güvenlik Ekipleri tarafından botla kurtarılarak kıyıya alındı.

Başka bir senaryoda ise dağda mahsur kalmış bir kişi kurtarıldı. Gerçeğini aratmayan kurtarma tatbikatında yaklaşık 30 metre yükseklikteki kayalığa ip gerdirildi. Mahsur kalan şahıs kurtarma ekibinde yer alan şahısla beraber sedye üzerinde gerilen ipten aşağıya indirildi.

Yapılan tatbikat ise gerçeğini aratmadı.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Meral Akşener'den, İmamoğlu ve Yavaş'a hain suçlaması
Ajandan, Komedyene... İşte Dünya liderlerinin siyasetten önceki meslekleri!