2015-2016 Lise TEOG tercih yerleştirme kılavuzu

TEOG sonuçları açıklandı. Öğrenciler sonuçları "e-okul" sistemi üzerinden öğrenebilecek. TEOG sınav sonuçları meb.gov.tr ve e-okul.gov.tr'de

2015-2016 Lise TEOG tercih yerleştirme kılavuzu
2015-2016 Lise TEOG tercih yerleştirme kılavuzu
GİRİŞ 07.07.2015 09:16 GÜNCELLEME 07.07.2015 09:16

TEOG 2015 sınav sonuçları açıklandı! MEB www.meb.gov.tr üzerinden yaptığı ilan ile TEOG öğrencilerinin çilesi sona erdi. Günlerdir gözü kulağı TEOG'da olan öğrencilerin beklediği sonuçlar kamuyoyuyla paylaşıldı. Temel eğitimden Orta Öğretime Geçiş sistemi kapsamında 29-30 Nisan 2015 ve 16-17 Mayıs 2015 tarihinde yapılan ve 8. sınıflar 2. dönem ortak sınavların değerlendirme işlemleri 8 Haziran 2015 tarihinde tamamlanmıştır.TEOG 2015 sınav soru ve cevaplarının ardından sınava giren tüm öğrenciler sınav sonuçlarına kilitlendi. Merakla beklenen TEOG sınav sonuçları açıklandı. TEOG sınav sonuçları için heyecanlı bekleyiş sona erdi. MEB'den gelen son bilgiye göre TEOG sınav sonuçları açıklandı. Peki TEOG sınav sonuçları sonrası yerleştirme ve nakil işlemleri nasıl yapılacak? İşte TEOG sonuçları ve yerleştirmelerle ilgili son bilgiler..

TEOG YERLEŞTİRME PUANLARI (YEP)

TEOG SONUÇLARI İÇİN TIKLAYIN

TEOG tercihleri için danışmanlık hizmeti başlıyor
 

Millî Eğitim Bakanlığı, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sisteminde yerleştirme puanlarının açıklanmasının ardından, tercih döneminde öğrencilere ve velilere danışmanlık hizmeti verilmesi amacıyla 81 ilde “tercih danışmanlığı komisyonları“ kuracak.

Millî Eğitim Bakanlığı, TEOG yerleştirme puanlarının açıklanmasının ardından, 6-16 Temmuz´daki tercih döneminde, öğrencilere ve velilere, danışmanlık hizmeti verecek. Bu kapsamda, 81 ilde "tercih danışmanlığı komisyonları" kurulacak. İllerde ulaşımı kolay okullarda ve mobil olarak kurulacak 2 bin 51 tercih danışmanlığı komisyonunda, 7 bin 328 öğretmen görev alacak.

MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Celil Güngör, TEOG sistemine ilişkin öğrencilerle yaptıkları geniş kapsamlı toplantılarda, öğrencilerin tercih döneminde kapsamlı rehberlik ve danışmanlık hizmeti alma taleplerinin bulunduğunu söyledi.
Bu talebi dikkate alarak, 81 ilde tercih danışmanlığı komisyonlarının oluşturulması için çalışmalara başladıklarını anlatan Güngör, komisyonların tüm Türkiye genelinde kurulacağını ve bu yönüyle ilk olacağını söyledi. 

Komisyonlarda verilecek danışmanlık eğitimi için Şubat’ta 100 formatör öğretmenin yetiştirildiğini, bu öğretmenlerin de 12 bin 899 rehber öğretmene eğitim verdiğini ifade eden Güngör şu bilgileri verdi: "Rehber öğretmenlerimiz, tercih danışmanlığı konusunda eğitimden geçtiler. Mayıs’ta illere yazı göndererek, illerde tercih döneminde hizmet verecek komisyonlar oluşturmalarını istedik. Bu komisyonlarda, en az üç rehber öğretmen görev yapacak. Bu kapsamda, Türkiye çapında 2 bin 51 komisyon oluşturuldu. Bu komisyonlarda, öğrencilerimize tercih dönemi olan 6-16 Temmuz´da danışmanlık hizmeti verecek 7 bin 328 öğretmen görevlendirildi."

Komisyonların mesai saatlerinde çalışacağını, illerin ve ilçelerin ulaşımı kolay okullarında açılacağını dile getiren Güngör, ulaşımı zor olan yerlerde de mobil komisyonların oluşturulacağını kaydetti.

Komisyonlarda, öğrencilere ve velilere yönelik rehberlik hizmeti verileceğini bildiren Güngör şöyle devam etti: "Komisyonlar, tercih yapılacak okulların fiziki koşulları, ulaşımı, yüzdelik dilimi gibi bilgiler konusunda yardımcı olacaklar. Bu komisyonlar, ayrıca öğrencinin kendini tanıması, becerilerini fark etmesi, bir üst eğitim olan üniversiteden beklentilerini, tercihi yapılacak okulun mezuniyet sonrası istihdam ilişkilerini, okulun yakın ve uzak çevresini, öğrencinin lise sonrası hedeflerinin belirlenmesi konusunda rehberlik hizmeti verecek. Öğrencinin başarısı ve tercih yapacağı okulla ilişkisini de ortaya koyacaklar."

Öğrencilerin ve velilerin TEOG sürecinde sağlıklı tercih yapmalarını sağlamayı amaçladıklarını söyleyen Güngör, "O nedenle öğrencilerimizin bu komisyonlara mutlaka müracaat etmelerini ve bu komisyonlarımızın tavsiyelerini önemsemelerini istiyoruz. Çünkü okul seçimi, ilerideki üniversite tercihini de belirleyeceği bir seçimdir. Bu dönemde öğrencilerin, bir rehberle birlikte tüm bilgileri ortaya koyup kendilerini bilimsel kriterlerle değerlendirecek danışmanlık hizmetine ihtiyacı var. Biz bu hizmeti vermek için hazırız" dedi.  

TEOG tercih takvimi

Tercih ve yerleştirme sürecine ilişkin takvime göre, tercihlere esas kontenjan tabloları ile 8. sınıf Yerleştirmeye Esas Puanları (YEP) yarın ilan edilecek. TEOG kapsamında yapılan merkezi sınavlarının tamamını veya bir kısmını kullanan özel okulların kayıt işlemleri ise 24 Haziran-5 Temmuz´da tamamlanacak. Güzel sanatlar lisesi ve spor liselerine öğrenci kayıtları da 10 Temmuz´da yapılacak. 

Yerleştirme sonuçları 14 Ağustos´ta ilan edilecek

Öğrencilerin liselere yerleştirme işlemleri için 6-16 Temmuz´da tercihleri alınacak.
Yerleştirme sonuçları, 14 Ağustos´ta ilan edilecek. Yerleştirmeye esas nakil tercih başvuruları, 3 dönem halinde yapılacak. Buna göre, ilk nakil başvuruları, 17-21 Ağustos´ta yapılacak ve sonuçları 24 Ağustos´ta açıklanacak. Nakil tercihlerinde 2. dönem başvuruları ise 24-28 Ağustos´ta yapılacak ve sonuçlar 31 Ağustos´ta duyurulacak. 3. dönem yerleştirmeye esas nakil tercih başvuruları da 31 Ağustos-4 Eylül´de yapılacak ve sonuçlar 7 Eylül´de açıklanacak.

Ayrıca, il veya ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonlarınca il veya ilçe sınırları içerisinde nakil tercih başvuruları 7-10 Eylül´de alınacak ve sonuçları da 11 Eylül´de ilan edilecek.

NAKİL İŞLEMLERİ NASIL YAPILACAK?


Yerleştirmeye esas nakil işlemleri sırasında, tüm öğrenciler yerleştirmeye esas nakil isteğinde bulunabilecek.

Yerleştirmeye esas nakil işlemi sonucu okul değiştiren güzel sanatlar ve spor lisesi öğrencileri, bu okuldaki hakkından vazgeçmiş sayılacak. Yerleştirmeye esas nakil başvurusunda, 3 tercih alınabilecek. Her okul için boş kontenjan şartı aranmaksızın tercih yapılabilecek. Yerleştirmeye esas nakillerde, il veya ilçe sınırlaması bulunmayacak. Yerleştirmeye esas nakillere isteyen öğrenciler başvuru yapabilecek.

Velinin isteği halinde yerleştirmeye esas nakil için alınacak 3 tercih, üç nakil yerleştirmesi dönemi için geçerli olabilecek.

Açık ortaöğretim kurumuna yerleştirilen öğrenciler için 7-10 Eylül´de, istemeleri halinde il ve ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonlarınca il veya ilçe sınırları içerisinde nakil tercih başvuruları alınarak, 11 Eylül´de nakil yerleştirmesi yapılabilecek. Bu işlemin ardından yerleştirme işlemi tamamlanacak ve 14 Eylül´de eğitim öğretime başlanacak.

TEOG SONUÇLARI İÇİN TIKLAYIN (EBA)

2015 TEOG SINAV SONUÇLARI (MEB)

E-OKUL VELİ BİLGİLENDİRME SİSTEMİ

TÜRKÇE SORU VE CEVAPLARI 

MATEMATİK SORU VE CEVAPLARI

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ SORU VE CEVAPLARI

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ (MUSEVİLİK) SORU VE CEVAPLARI

FEN BİLGİSİ VE TEKNOLOJİ SORU VE CEVAPLARI 

T.C.İNKİLAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK SORU VE CEVAPLARI

ALMANCA SORU VE CEVAPLARI

FRANSIZCA SORU VE CEVAPLARI

İNGİLİZCE SORU VE CEVAPLARI

İTALYANCA SORU VE CEVAPLARI

YERLEŞEMEYENLER NAKİL BEKLEYECEK:

Öğrenci 25 tercihinden birine yerleşemezse sistem tarafından otomatik olarak açık liseye kaydedilecek. Ancak bu öğrenciler Bakanlığın belirleyeceği tarihlerde boş kontenjanlara nakil yapabilecek.

EBA'da neler var?

MEB'in eğitim bilişim ağı EBA'da farklı içeriklerle hazırlanmış 150 binin üzerinden dijital eğitim içeriği bulunuyor. Bakanlık, EBA portal üzerinden merkezi ortak sınavlara girecek 8’inci sınıf öğrencileri için 6 dersten hazırladığı ders videolarını bir süre önce yayınlamaya başlamıştı. Portala, cep telefonlarından, tabletlerden ya da tüm bilgisayarlardan ulaşılabiliyor. Her kademede öğrencinin videolu ders içeriklerine ulaşabildiği EBA portalının 2 milyonun üzerinde kayıtlı kullanıcısı bulunuyor.

İlk dönem sınavları 26-27 Kasım'da, mazeret sınavı 13-14 Aralık´ta yapılan TEOG için öğrenciler Perşembe ve Cuma günleri ter dökecek. İkinci dönem mazeret sınavı ise 16-17 Mayıs 2015´te yapılacak.

Tek sınavlı sistem yerine merkezi ortak sınavları esas alan MEB, Türkçe, Matematik, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Fen ve Teknoloji, T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük ve Yabancı Dil derslerinden yaptığı sınavlar ile TEOG sistemine göre öğrencileri liselere yerleştiriyor.

eba.gov.tr GİRİŞ NASIL YAPILIR?

MEB ilk oturumu dün yapılan TEOG ikinci dönem ortak sınavının, soru ve cevaplarıyla ilgili yeni bir uygulamaya imza attı.
Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü (YEĞİTEK) ile Ölçme ve Değerlendirme Genel Müdürlüğü arasında yapılan işbirliğiyle, 30 Nisan'da gerçekleştirilecek son oturumun hemen ardından, soru ve cevaplar, hem yazılı hem de ders öğretmenlerinin anlatımıyla videolu olarak EBA portalın web adresi "www.eba.gov.tr" üzerinden yayınlanacak.


TERCİH SAYISI 25'E ÇIKTI:

Geçen yıl 15 olan tercih sayıları bu yıl 25'e çıkarıldı. Öğrenci velisi, okulların genel ve özel başvuru şartlarına dikkat ederek, istek sırasına göre farklı il ve ilçelerdeki okullar da dhil olmak üzere okul türlerine göre aynı veya karışık olarak 25 okul tercihi yapabilecek.

TEK LİSTE OLACAK:

A ve B grubu listeleri kalktı. Öğrencilerin, artık okul türüne göre herhangi bir şey yapmaları gerekmiyor, 25 tercihinden birini seçecek.

ÖZEL OKUL KAYITLARI ERKENE ÇEKİLDİ:

Özel okul kayıtları önceden yapılacak. Böylece özel okula gitmek isteyen öğrenciler havuzdan çıkacak. Bakanlığın tercih işlemleri ekranında öğrencilerin karşısına 'Özel okula kayıt yaptırdım tercih yapmayacağım' ve 'Tercih yapmak istiyorum' butonları çıkacak. Özel okula kesin kayıt yaptıran öğrenciler, 'Özel okula kayıt yaptırdım tercih yapmayacağım' butonunu seçecek. Bu durumda tercih yapmaları gerekmeyecek. Ancak tercihler sonucunda yapılacak yerleştirmelerde istediği bir Anadolu lisesinde boş kontenjan olursa ve puanı okulun taban puanına yakın ise isteyen öğrenci nakil döneminde bu devlet okuluna başvurabilecek.

 

E-OKUL'DA HANGİ İŞLEMLER YAPILABİLİR?

e-okul sisteminde öğrenci kaydı, nakil işlemleri, not girişleri, devamsızlık işlemleri, sınav bilgileri, merkezî olarak yapılacak sınavların (TEOG, DPY-B vb.) başvuru ve tercih işlemleri, belge işlemleri (takdir, teşekkür, onur vb.), haftalık ders programı girişleri, alınan belgeler, e-karne, şube yazılı ortalamaları, duyurular ve birçok modül üzerinden bilgi girişleri T.C. Milli Eğitim Bakanlığı sunucularına girilmektedir.

E-okul modülünün haricinde, velilerin öğrencilerin okul durumlarının takibi için açılmış olan e-okul Veli Bilgilendirme Sistemi (e-okul VBS) bulunmaktadır. Bu sistemde ise öğrencinin devamsızlıkları, ders programı, davranış notları, sınav tarihleri, okul tarafından yapılan duyurular, merkezî sınavların giriş belgeleri veya tercih sonuçları bu sistem üzerinden Türkiye Cumhuriyeti (TC) Kimlik Numarası ve okul numarası girildikden sonra birkaç güvenlik sorusuna cevap verilerek takip edilebilmektedir.

E-Okul Veli Bilgilendirme Sistemine Nasıl Giriş Yapılır?

E-Okul veli bilgilendirme sistemine girdiğinizde karşınıza ilk olarak bir sayfa gelecektir. Bu sayfada ilk olarak resimde verilen sayıları doğru bir şekilde kodlamanız gerekmektedir. Daha sonra öğrenci TC kimlik numarasını girmelisiniz. Son olarak da öğrenci okul numarasını girdikten sonra tamam butonuna tıklamanız gerekir. Daha sonra açılmış olan sayfadan öğrenci fotoğrafı ile birlikte bazı bilgileri girerek E-Okul veli bilgilendirme sistemine giriş yapabilirsiniz. E-Okul veli bilgilendirme sistemine giriş yaptıktan sonra öğrencinin okulla ilgili tüm bilgilerine ulaşabilir okul ve öğrenci ile ilgili tüm gelişmeleri takip altına alabilirsiniz.

E-Okul Veli Bilgilendirme Sisteminde Karşılaşılan Bazı Sorunlar

E-Okul veli bilgilendirme sistemi her ne kadar bu alandaki işlemlerimizi kolaylaştırsa da bazı sorunlarla karşılaşılabilmektedir. E-Okul veli bilgilendirme sisteminde karşılaşılan bu sorunlardan bazıları öğrenci listelerinin tam olarak girilememesinden kaynaklanmaktadır. Bu sorun not girişleri yapılmadan düzeltilmelidir. Aksi takdirde öğrenciyi sisteme ekleme şansı kalmayacaktır. E-Okul sistemine öğrencinin aldığı notlar girilemeyecektir. E-Okul veli bilgilendirme sisteminde sınıfı yanlış girilmiş öğrenci ise not giriş işlemleri başladıktan sonra sınıfı düzeltilemeyecek ve karne alamayacaktır. E-Okul veli bilgilendirme sisteminde okulların çoğu öğrenciyi sisteme işlemekte ancak öğrenciye ait genel bilgiler ve veli bilgileri gibi bilgileri girmemektedir. E-Okul veli bilgilendirme sisteminin düzenli bir şekilde çalışabilmesi için öğrenciye ait bilgilerin eksiksiz olarak girilmesi gerekmektedir. E-Okul veli bilgilendirme sisteminde öğrenciye ait bilgilerin yanlış girilmesi büyük sıkıntılara yol açabilmektedir. E-Okul veli bilgilendirme sisteminde Milli Eğitim Bakanlığının genelgelerde vermiş olduğu günlük bilgilerin (devamsızlık vb.) her gün girilmesi gerektiği talimatı oldukça önem taşımaktadır. E-Okul veli bilgilendirme sisteminin düzenli çalışabilmesi için Milli Eğitim Bakanlığının göstermiş olduğu genelgelere uyulması gerekmektedir. E-Okul veli bilgilendirme sisteminde karşılaşılan bu sorunlar sisteme girilen yanlış bilgi veya eksik bilgilerden kaynaklanmaktadır. E-Okul veli bilgilendirme sistemi, bilgiler doğru girildiğinde aksamadan çalışan bir uygulamadır.

e-Okul Nedir?

e-Okul Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 2007 yılının Ocak ayında kullanıma açılmış olan bir okul yönetim bilgi sistemi yazılımıdır. Bir öğrencinin okula kaydından başlayıp, mezuniyetine kadar olan tüm süreci içerir.

E-Okul Veli Bilgilendirme Sistemindeki Bölümler

E-Okul veli bilgilendirme sisteminde sol tarafta öğrenci bilgileri sekmesi yer almaktadır. Bu sekmeden öğrenciyle alakalı aradığınız bütün bilgilere ulaşabilirsiniz. E-Okul veli bilgilendirme sisteminde öğrenci bilgileri kısmında ilk olarak ‘’Duyurular’’ sekmesi yer almaktadır. Duyurular sekmesinden okulla alakalı veya öğrencileri ilgilendiren bazı duyurulara ulaşabilmektesiniz. E-Okul veli bilgilendirme sisteminde ikinci sekmede ise ‘’Not Bilgisi’’ bulunmaktadır. E-Okul veli bilgilendirme sisteminin neredeyse kuruluş amacını taşıyan bu sekmede ise öğrencinin her bir dönemine ait sınav notları yer almaktadır. Sınav notları haricinde öğretmenlerin verdiği sözlü notları, proje veya ödev notları da bulunmaktadır. E-Okul veli bilgilendirme sisteminde diğer bir sekmede ise ‘’Haftalık Ders Programı’’ bilgisi sunulmaktadır. Bu sekmede öğrencinin okulda gireceği derslerin saati ve sıraları verilmektedir. Ayrıca bu derslere giren öğretmenlerin de isimleri bulunmaktadır. E-Okul veli bilgilendirme sisteminde bir sonraki sekmede ise ‘’Sınav Tarihleri’’ yer almaktadır. Bu sekmede ise öğrencinin gireceği sınavların tarihleri yer almaktadır. E-Okul veli bilgilendirme sistemi önceki dağınık olan bu tarihler, notlar ve program E-Okul veli bilgilendirme sistemi ile düzene girmiştir. E-Okul veli bilgilendirme sisteminde diğer bir sekme ise ‘’Aldığı Belgeler’’ sekmesidir. Bu sekmede öğrencinin dönem sonlarında aldığı belgeler girilmiştir. E-Okul veli bilgilendirme sisteminin bir kolaylığı da ‘’Yıl Sonu Notları’’ sekmesinde karşımıza çıkmaktadır. Bu sekmede öğrencinin yıl sonundaki not ortalamaları bulunmaktadır. E-Okul veli bilgilendirme sisteminin bir diğer sekmesinde ise öğrencinin ‘’Ortalama Yükseltme Puanları’’ vardır. Bu sekmede öğrencinin kaldığı derslere ait girdiği sınavda aldığı notları veya yükseltmek istediği dersin sınavında aldığı notu görebilmekteyiz. Ayrıca bu bilgilerin dışında öğrencinin bu derslerden geçtiğini veya kaldığını da öğrenebilmekteyiz. E-Okul veli bilgilendirme sisteminde alt tarafta bulunan ‘’e-KARNE’’ sekmesinden öğrencinizin tam anlamıyla karnesine ulaşabilmektesiniz. E-Okul veli bilgilendirme sisteminin sunduğu bir diğer kolaylık ise ‘’Seçmeli Ders Seçim İşlemleri’’ sekmesinde karşımıza çıkmaktadır. Bu sekmede öğrenciler, seçmek istediği dersi kolaylıkla internet üzerinden online olarak seçebilmektedirler. Seçmeli derslerin internet üzerinden seçilebilmesi öğrenciler açısından büyük bir avantajdır.

E-Okul Yönetim Bilgi Sistemi

Bu sistemden sadece öğretmen ve öğrenciler faydalanabilmektedir. Veli ve öğrencilerin girmesi mümkün değildir. Bu uygulama ile yöneticiler; öğrenci nakil işlemleri, yeni kayıt işlemleri, kayıt yenileme işlemleri ve kayıt silme işlemlerini çok kolaylıkla yapabilmektedir.

E-Okul Tasarımı Yenilendi

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) e-okul veli bilgilendirme sistemi ve e-okul yönetim bilgi sistemi tasarımı değişti. Daha önce e-okul sisteminde yaşanan sorunlar artık daha az yaşanacak. Sisteme daha önce farklı tarayıcılardan girmek imkansızdı. Ancak yeni tasarımda bu sorun aşılmış. Peki e-okul sisteminde neler değişti?

 -Artık farklı tarayıcılardan sisteme sorunsuzca giriş yapabilirsiniz
– Tasarım gözü yormayan ve sade bir hale getirildi.
– Eski tasarımda yer alan büyük boyutlu ve geç yüklenen grafik dosyaları yerini daha hızlı olanlarına bıraktı.
– E-okul mobil girişi daha önce sorunlu idi, ancak şu an tam manasıyla sisteme mobil uygulamalardan tam anlamıyla girmek mümkün
– E-okul IOS ve Android uygulamaları geliştirildi.
– Artık e-okul giriş sayfasında , sizi ilgilendiren haber ve duyuruları da görebileceksiniz.
– Tüm tarayıcı sorunları giderilmiş, mobil erişim tam anlamıyla sağlanmıştır.

 

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Yalanlara tepki gösterip borçları açıkladı! 20 günde 2 milyar TL harcamadıysanız...
Nüfus oranları açıklandı! Çocuk sayısı ile ilgili korkutan rakam