"Can sigortaları"nı eğlence için kullanıyorlar

Hayatları pahasına çıktıkları umut yolculuğunda İstanköy'e varan mültecilerin çocukları, bekleyişleri sırasında, Ege Denizi'nden geçişte kullandıkları şambrel ve can yeleklerini, bu kez denize girip eğlenmek için takıyor

"Can sigortaları"nı eğlence için kullanıyorlar
"Can sigortaları"nı eğlence için kullanıyorlar
GİRİŞ 17.08.2015 12:07 GÜNCELLEME 17.08.2015 12:07

Konumu nedeniyle yasa dışı geçişte mültecilerin öncelikli tercihleri arasında yer alan Yunanistan'ın İstanköy (Kos) Adası'nda mülteci çocukları, Ege Denizi'ni aşarken bindikleri lastik botlarda taktıkları şambrel ve can yeleklerini, bu kez denize girip eğlenmek için kullanıyor.

İstanköy Adası, zorlu ve tehlikeli yolculuğun ardından Avrupa Birliği (AB) topraklarına ayak basan mültecilere, işlemleri tamamlanıp ana karaya gönderilene kadar geçici ev sahipliği yapıyor.

Adadaki park ve sahillerde zor koşullarda bekleyişlerini sürdüren, ilk ihtiyaçları yardım kuruluşlarınca karşılanan, bazen 6-7 kişi kuru bir ekmeği paylaşarak öğünlerini geçiştiren mültecilerin çocukları da bu bekleyişi yaşları doğrultusunda değerlendiriyor.

Çocuklar, Ege Denizi'nden genelde kapasitesinin üzerinde kişiyle dolan, birisinin paniğiyle her an alabora olabilecek lastik botlarla geçişleri sırasında "can sigortası" olarak taktıkları şambrel ve can yeleklerini, bu kez denize girip eğlenmek için kullanıyor.

Uzaklığı 1 ila 5 mil arasında değişen Sisam, İstanköy, Sömbeki, Sakız ve Midilli adaları, Yunanistan aracılığıyla AB'de mülteci olmayı hedefleyenlerin öncelikli hedefi konumunda bulunuyor.

Yasa dışı geçişler sırasında Türk Sahil Güvenlik ekiplerince yakalanan kişi sayısı da her geçen yıl artıyor.

Geçen yılın tamamında Ege Denizi'nde yasa dışı yollarla yurtdışına çıkmaya çalışan 12 bin 884 kişiyi kurtaran Sahil Güvenlik ekipleri, yılbaşından 14 Ağustos'a kadar Ege Denizi'nde 33 bin 180 kaçağı kurtardı.

 

 

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Özgür Özel randevu talep etti mi? Erdoğan duyurdu! Dikkat çeken açıklama: Teklif ederiz...
Hasan Öztürk yazdı: Türkiye terörle mücadelede Amerikan eksenine girer mi?