Siber saldırı hacker’larla engellendi!

Tüm dünyada 150 ülkeyi sarsan siber saldırılar devam ederken, Türkiye, kısa bir süre önce yarışmayla istihdam ettiği hacker’ler sayesinde bu saldırıları engelledi.

GİRİŞ 18.05.2017 05:58 GÜNCELLEME 18.05.2017 07:33
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, tüm dünyayı sarsan siber saldırılara ilişkin çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Siber saldırıların hiç durmadığını ve 24 saat alarmda olduklarını belirten Arslan, “Son saldırının bize çok etkisi olmadı. Önledik zaten. Çünkü geçen sene temmuzdan itibaren birkaç kat ve daha etkili saldırı olduğu için bizim ekip sürekli teyakkuzda” dedi.

Siber saldırılar için Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi adlı bir birim oluşturulduğunu söyleyen Arslan, “Sadece bizde değil bütün kurumlarda oluşturuldu. Bizimkiler bir sinyal alır almaz kurumlarla birlikte harekete geçiyorlar. 24 saat boyunca takip söz konusu” diye konuştu. Son siber saldırıda kamuda ciddi bir hasar oluşmadığını, bazı özel sektör kuruluşlarının da aldıkları tedbirlerle hızla toparladıklarını belirten Arslan, bu saldırıların varsa bir maliyeti bunun birkaç gün içinde çıkacağını dile getirdi. 
Arslan, siber saldırılara karşı hacker’ları istihdam ederek önlem geliştirmeye çalıştıklarını belirtirken, hacker’lara yüksek ücretler ödendiğini söyledi. 

‘Ciddi maaş veriyoruz’

Arslan, şöyle devam etti: “Siber olaylara müdahale ekipleri ve merkezleri kurulmuştu. Hacker’lar arası bir Yarışma düzenledik. Oradan başarılı olanları kuruma aldık. Onun dışında bu işin içindekilere, biz eğitim veriyoruz. Bu konuda kabiliyeti olanlara ortaya çıkarıp onlara daha doğru eğitim verip kurumda ve özel sektörde bu işlerde istihdamını sağlıyoruz. Önemli olan bu gibi durumlarda hacker’ların yaptığını öngörüp ona karşı tedir oluşturmak. En iyi siber saldırılara karşı onlardan oluşturduğumuz ekiple mücadele ediyoruz. Bu anlamda kabiliyeti olanları alıyoruz. Sadece hacker değil. ‘Adam bu işi iyi biliyor ama kötü niyetle bu işi kullanıyor’ algısı var. Önemli olan kötü niyetle kullanması değil iyi bilenleri tespit edip onlardan yararlanmak. Ciddi maaş veriyoruz. memur maaşıyla kıyaslarsanız daha üst sınıf bir maaş veriliyor.”

‘Yazılımınızı güncelleyin’

Arslan, siber saldırıların her zaman olabileceğini ve nihayet öngörülmeyen zamanlarda bu tür saldırılara maruz kalındığını belirterek “Bazen boyutu büyüyor, kamuoyu duyuyor. Bazen bilmediği için kamuoyu duymuyor. Ama buna hep hazırlıklıyız mücadele devam ediyor” dedi. Arslan, vatandaşlara önerisini “Yazılımların ve saldırılara karşı antivirüs programlarının güncel olması öneririz” sözleriyle dile getirdi.

Ocak ayında yarışmışlardı

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) geçen ocakta Türkiye çapında hacker’lar arasında yarışma düzenlemişti. 25 bin civarında müracaat olmuş, kazananlar Cumhuriyet altını ile ödüllendirilirken üst düzey hacker’lar kurum bünyesinde istihdam edilmi, bazıları da özel sektörde işe girmesi için tavsiye edilmişti.

O virüs nsa’den mi çalındı?

Kısa sürede dünyada büyük yankı uyandıran ve dünya genelinde yaklaşık 150 ülkede yüzbinlerce bilgisayarı etkileyen ‘WannaCry’ virüsünün ABD istihbarat kurumu Ulusal Güvenlik Teşkilatı’nın (NSA) sisteminden çalındığı iddia edildi. 

KAYNAK: MİLLİYET
YORUMLAR 6
  • Ogretmen 6 yıl önce Şikayet Et
    Bilişim dersleri zorunlu olsun, kodlama öğretelim çocuklarımıza.İlerde yazılımcı ve hackerlara çok ihtiyacımız olacak.Reisim, senin ileri görüşlülüğün tartışılmaz bu konuda senden adım bekliyoruz.
    Cevapla
  • Budur 6 yıl önce Şikayet Et
    Hacker deyip eşkiya deyip kafasına vuracağına tut elinden ülkeye millete kazandır. Her kimin emeği varsa ellerinden öpüyorum.
    Cevapla
  • son osmanlı 6 yıl önce Şikayet Et
    efsane bir görev. havası yeter
    Cevapla
  • kelleci 6 yıl önce Şikayet Et
    bir türkün gene başarısı kendi halkımıza da kapak olsun değiştimizi kendimizde inanmalıyız sonuç bu bunu bekliyordum zaten başarılar arslan parçaları
    Cevapla
  • Fatih AYDIN 6 yıl önce Şikayet Et
    Aslan parçaları ya hu. Her alanda en iyisi olmalıyız böyle. Bu bizim göğsümüzü kabartıyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Uzmanından bomba iddia! Türkiye petrol üretiminde Orta Doğu ülkelerine ortak olacak
Muharrem İnce'den Özgür Özel'e çok sert tepki! Flaş İzmir uyarısı!