'Fındığı dalından toplamayın' uyarısı

Fındık üreticilerine fındığın en iyi hasat edilme şeklinin silkme suretiyle yerden toplanarak hasat edilmesi olduğu uyarısı geldi.

'Fındığı dalından toplamayın' uyarısı
'Fındığı dalından toplamayın' uyarısı
GİRİŞ 03.08.2017 18:49 GÜNCELLEME 03.08.2017 18:50
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Düzce İl Müdürü Harun Kabaoğlu, fındığın yerden toplanması gerektiğini ifade ederek, "Fındığın en iyi hasat edilme şekli silkme suretiyle yerden toplanarak hasat edilmesidir. Bu sebeple elverişli bahçelerde yerden toplanarak hasat edilen fındıklar tam hasat olgunluğunda toplandığından randıman ve kalite iyi olacak ayrıca bir sonraki yılın mahsulünü oluşturacak tomurcuklar da zarar görmemiş olacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Kabaoğlu, yaptığı açıklamasında, fındık hasadı ile ilgili arazi çalışması yaptıklarını ifade etti.

Fındık üreticilerinin fındığı yerden toplamasının faydalı olacağını aktaran Kabaoğlu, şunları kaydetti:

"Üreticilerin fındık hasadına başlamadan önce fındık hasadını güçleştirmemesi ve yere düşen fındığın kaybolmaması için hasattan 5-10 gün önce fındık bahçelerinde ot temizliği yapılmalıdır. Hasat olgunluğuna ulaşmadan toplanan fındıklarda randıman ve kalite kaybı yaşanacağından zamanından önce fındık hasadının yapılmaması önemlidir. Fındığın en iyi hasat edilme şekli silkme suretiyle yerden toplanarak hasat edilmesidir. Bu sebeple elverişli bahçelerde yerden toplanarak hasat edilen fındıklar tam hasat olgunluğunda toplandığından randıman ve kalite iyi olacak, ayrıca bir sonraki yılın mahsulünü oluşturacak tomurcuklar da zarar görmemiş olacaktır."

Fındık toplarken ağaç dallarına zarar verilmemesi gerektiğini kaydeden Kabaoğlu, şöyle devam etti:

"Toplanan fındıklar çuvallarda bekletilmemelidir. Toplanan fındıkların harmanlanmasında fındığın iyice kurutulması, kurutulan fındıkların serin, kuru ve havalanabilir nitelikteki yerlerde depolanması gerekmektedir. Hasat olumundan önce toplanmış, iyi kurutulmamış ve fazla nemli fındıkların muhafazası oldukça güç olduğu bu gibi fındıklarda küflenme, acılaşma ve kızışma olmaktadır."

Kabaoğlu, üreticilerin, fındıkta rekolte ve kalite kaybı yaşamamaları ve sağlıklı üretim için belirlenen hasat tarihlerinden önce fındıklarını hasat etmemelerinin kendi yararlarına olacağını hatırlattı.

Açıklamada, arazi yükekliğine göre verilen hasat tarihleri şöyle:

Sahil Kesim (0 - 250 m arası rakım) : 10 Ağustos

Orta Kesim (250 m - 500 m arası rakım) : 17 Ağustos

Yüksek Kesim (500 metreden yüksek rakım) : 24 Ağustos

KAYNAK: AA
YORUMLAR 15
  • Fahrettin Çelenk 6 yıl önce Şikayet Et
    Yerden fındık toplamak 3 kat maliyet ve zaman kaybı demek. Karadenizde eylül başında başlayan yağmurlar kış ayına kadar durmaz. Fındık yere düşerse yağmurla beraber akar gider ve toprağa karışır. Neden kaysı veya şeker pancarı konusunda bu önlemler konuşulmaz
    Cevapla
  • Mustafa Yılmaz 6 yıl önce Şikayet Et
    Zaten uyarı Sakarya bölgesine...
    Cevapla
  • ali 6 yıl önce Şikayet Et
    allah yar ve yardımcımız olsun.galip olan allahtır.
    Cevapla
  • nuri 6 yıl önce Şikayet Et
    çiftçinin işi zor yaz kış soğuk sicak yağmur çamur damadanfındığın filizini al,budamasını yap altının otunu 2-3 defa biçtır en az 2 defa gübre ve ilaç at.toplattır hasat harman nakliye derken maliyeti 6 TL yi geçiyor.yalnzca toplaması 1 kğ 3TL 1 kişi günde 30kg toplar yevmiye 80 tL.lütfen birileri bu işe bir el atsın italyan firmalarının insiyatifine bırakmasın
    Cevapla
  • Nvn 6 yıl önce Şikayet Et
    Maalesef çiftçilerin hakkı verilmiyor , konu saptırılmasın lütfen , yok öyle toplayın da böyle toplamayın diye.Köleden farksız üreticiler .
    Cevapla
  • karadenizli 6 yıl önce Şikayet Et
    Üreticiye akıl vermeyin fındığa para verin.Biz nasıl toplanacağını iyi biliyoruz.
    Cevapla
  • Ali Yurtalan 6 yıl önce Şikayet Et
    Helal olsun
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Gece kulübü yangını ve teleferik kazası için Meclis komisyonu kurulacak mı?
Diyarbakır Barosu petrol arama çalışmalarının iptali için dava açtı