Öldüren Oyun: Mavi Balina! Çocukları sanal tehlikelerden koruyacak o çözüm

Mavi balina, bir bilgisayar oyunu…Adı oyun ama o oyun çocuklar için ölümcül bir tuzak. Mavi Balina oyunu yüzünden dünyada tam 130 kişi intihar etti. Peki, Mavi Balina nedir? Mavi Balina oyununun amacı nedir ve çocukları nasıl ölüme sürüklüyor? Çocuklarımızı bu ve bunun gibi sanal tehlikelerden nasıl koruyabiliriz? İşte, yanıtı...

Öldüren Oyun: Mavi Balina! Çocukları sanal tehlikelerden koruyacak o çözüm
Öldüren Oyun: Mavi Balina! Çocukları sanal tehlikelerden koruyacak o çözüm
GİRİŞ 22.02.2018 15:45 GÜNCELLEME 22.02.2018 15:45
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

En son Almanya’da 14 yaşındaki Furkan Şen’in kendini asarak intihar etmesiyle gündeme geldi. Mavi Balina, iddiaya göre onu ölüme götüren oyunda aldığı komutlardı ama Furkan tek değil. Mavi Balina oyunu yüzünden dünyada tam 130 kişi intihar etti.

Yaş grubuna bakıldığı zaman henüz zihinsel ve psikolojik gelişimini tamamlayamamış çocuklara yönelik olduğunu görüyoruz. Oyun kullanıcısına internet korsanları virüs içerikli link gönderiyor. Böylece kişisel bilgiler kolaylıkla çalınabiliyor. Gençler, yakın çevresindeki kişilerle ilgili tehdit, şantaj ve siber zorbalığa maruz kalıyor. Özellikle gecenin ilerleyen saatlerinde yapılması istenen ürkütücü görevlerle ruh sağlıkları bozuluyor. Sonuç, intihara kadar gidebiliyor.

 

 

mavi balina

Eğer çocuk çok fazla odada yalnız vakit geçiriyorsa, içe kapanmaya başladıysa, sosyal çevresinde uzaklaşıyorsa, duygularını çok fazla belli etmiyorsa o zaman belirtileri görmeye başladığımızı söyleyebiliriz. Bu yalnızca bu oyun için de geçerli değil, yani bütün bilgisayar oyunlarında bu durum var.

mavi balina

Oyun yöneticileri çocuklara ve gençlere sosyal medya ortamlarından ulaşıyor ve mesajlar gizlilik içerisinde gönderiliyor. Bu oyunların engellenmesine yönelik herhangi bir standart adres bulunmuyor.

Çocuklarla oyun yöneticisi arasında gizli bir bağ kuruluyor, ailelerin çocuklarını takip etmesi gerekiyor. Önemsenen, hem sevgi hem de saygı duyulan, hem duyguları merak edilen, ne yaptığı ve ne noktada olduğu merak edilen biri olduğunu farkediyorsa ki burada anahtar kelime önemsenmek… O zaman çocuk o önemsendiği tarafa doğru gidecektir.

mavi balina

Uzmanlara göre en büyük görev ailelere düşüyor. Çocuğu sanal tehlikenin kucağına atmamak için sevgi ve ilgi şart.

Yasaklamak çözüm değil ama yaşına uygun oyunlarla beraber kısıtlamak çözüm getirebilir. Burada da yine çocukları anlayan, empati kuran, onların duygularına karşılık veren noktada olmak önemli olacaktır.

mavi balina

YORUMLAR 6
  • huriye 5 yıl önce Şikayet Et
    Mavi balina oyunu çok tehlikeli bir oyun yüzlerce çocuk bu oyun yüzünden intahar etmiş ailelerin bu konuda tedbir almaları lazım bu oyunu üretenlerin allah belasını versin
    Cevapla
  • Fdgvfijvfh 4 yıl önce Şikayet Et
    Amin
    Cevapla
  • mirkan 6 yıl önce Şikayet Et
    oyun aslında dehşet verici insanlar neden intihar etsin ki zaten ecel diye bir şey var bu dünyada
    Cevapla
  • acıların dostu 4 yıl önce Şikayet Et
    İnsanlar hayvanca bir oyun yapmışlar bu oyun yüzünden binlerce çocuk ölüyor
    Cevapla
  • burhan 6 yıl önce Şikayet Et
    oyunda 30 görev var 30. kendini bir yerden atarak veya asarak öldürmek.
    Cevapla
  • anne 6 yıl önce Şikayet Et
    30 değil 50 görev varmış....
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Yerel seçimler dünya basınında: Başa baş bir yarış
Muhittin Böcek'in tek kozu CHP seçmenini bile irite ediyor