Askerlik süresi kısalacak mı? Başbakan Binali Yıldırım son dakika açıklaması

Başbakan Binali Yıldırım tarafından askerlik süreleri ile ilgili son dakika açıklaması gerçekleştirdi. Başbakan Binali Yıldırım, Çankaya Köşkü’nde televizyon yöneticileri ile bir araya geldi ve merak edilen soruları tüm yanıtladı. Peki, Başbakan Binali Yıldırım’ın açıklamaları doğrultusunda, askerlik süreleri kısalacak mı? İşte, askerlik süreleri ile ilgili son dakika gelişmeleri…

Askerlik süresi kısalacak mı? Başbakan Binali Yıldırım son dakika açıklaması
Askerlik süresi kısalacak mı? Başbakan Binali Yıldırım son dakika açıklaması
GİRİŞ 16.01.2018 11:12 GÜNCELLEME 16.01.2018 11:12
Bu Habere 21 Yorum Yapılmış

Uzun bir zamandır vatandaşlar tarafından, ‘’Askerlik süreleri kısalacak mı?’’  sorusu büyük bir merak konusu haline gelmişti. Konuyla ilgili vatandaşlar askerlik sürelerinin kısalıp kısalmayacağını yoğun bir şekilde sorgulanıyor. Askerlik sürelerine ilişkin, Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısının gerçekleştirilmesi sonrasında bazı basın organlarında çıkan haberlerde askerlik süresinin kısalacağı iddiasında bulunulmuştu. Başbakan Binali Yıldırım, Çankaya Köşkü’nde televizyon yöneticileri ile toplanarak gündemde en çok akılları kurcalayan konulardan biri olan askerlik sürelerinin kısalıp kısalmayacağına dair son dakika açıklaması gerçekleştirdi. Binali Yıldırım, Çankaya Köşkü’ndeki toplantıda, gazetecilerin sorularına yanıt verdi. İşte, askerlik Başbakan Binali Yıldırım’ın açıklamaları doğrultusunda askerlik süreleri ile ilgili son dakika gelişmeleri…

ASKERLİK SÜRESİ KISALACAK MI?

HABERTÜRK TV Genel Müdürü Veyis Ateş, Başbakan Binali Yıldırım'ın gazetecilerle yaptığı görüşmenin ayrıntılarını anlattı.

Başbakan Binali Yıldırım, günlerdir merak edilen askerlik süresi ile ilgili, "Şu an böyle bir çalışmamız yok. Askerlik süresinin düzenlenmesi gerektiğini düşünüyorum." dedi.

TSK'DA YENİ YAPILANMA

Yıldırım; "Terfiler YAŞ'ta yapılacak. YAŞ'ın yapısı değişecek ama YAŞ devam edecek. Kuvvet komutanlarının Genelkurmay ile bağı kesilmiyor. Askeri düzenlemelerdeki değişikliği muhalefetle birlikte yapacağız" dedi. Başbakan Yıldırım, asker içerisindeki FETÖ'cü yapılanma ile ilgili olarak, "Askeri lise ve akademilerin yüzde 95'inin, orduda ise albay ve altı subayların yüzde 60-80 arasının örgütle ilişkisi olduğunu düşünüyoruz" dedi.

GEÇMİŞTEN BUGÜNE ASKERLİK SÜRELERİ

21 Haziran 1927 gün ve 1111 sayılı Askerlik Kanunu'nun kabulünden bu yana 26 değişik askerlik hizmet süresi uygulandı. İşte son 83 yılda uygulanan askerlik hizmet sürelerinden bazıları:

21 Haziran 1927: Piyade sınıfına bir buçuk yıl, Mızıka sınıfına 2, Jandarmaya 2 buçuk yıl, denizcilere 3 yıl askerlik uygulaması başlatıldı.

30 Kasım 1935: Piyadeye 18 ay, Jandarma ve Gümrük Komutanlığı personeline 30 ay askerlik uygulanmaya başlandı.

06 Ocak 1941: İkinci Dünya Savaşı sebebiyle silah altındakilerin askerliği 1 yıl uzatıldı.

14 Temmuz 1950: Denizciler 3 yıl, Jandarma ve Gümrük Komutanlığı personeline 30'ar ay, diğer sınıflara 2'şer yıl uygulama yapıldı.

24 Ocak 1963: Askerlik süresi 24 aya düşürüldü.

27 Temmuz 1970: Askerlik süresi 20 aya indirildi.

09 Temmuz 1984: Askerlik süresi 18 aya indirildi.

11 Temmuz 1992: Askerlik süresi 15 aya indirildi.

20 Aralık 1993: 1972/4, 1973/1, 1973/2 tertiplerin terhisleri 4 ay süre ile durduruldu. Söz konusu tertipler, 15 ay yerine 19 ay askerlik yaptılar.

10 Ekim 1994: 1973/3 tertipler 3 ay geç terhis edildi.

6 Ocak 1995: Askerlik 15 aydan 18 aya çıkarıldı.

15 Temmuz 2003: Askerlik hizmet süresi 18 aydan 15 aya indirildi. Bunlara ilaveten üniversite mezunu yedek subaylar için 20, 18, 15 ve halen devam eden 12 aylık uygulamalar yapıldı.

YORUMLAR 21
  • eren 5 yıl önce Şikayet Et
    98 2 tertıbım dussun askerlık hatta mumkunse kalksın bızı ınsan yerıne koymuyolar sız koyun surusunuz bız nereye surersek oraya gıdersınız dıyorlar konusmayı bılmeyen ınsanlardan emır alıyoruz basımıza komutan dıye dıkmıssınız
    Cevapla
  • cemil bikkgi 5 yıl önce Şikayet Et
    sayin baskanim ellerinden oerim askerlik kisalsik cunku masrafi cik oluyur
    Cevapla
  • mehtap 5 yıl önce Şikayet Et
    sayin baskanim askerlik yapanlarda sizden gelecek guzel haberi bekliyor ,asil vatan evlatlari askerliklerini yapiyor ' o bedelli icin verilen parayi hersekilde bulurduk 3 bilezige bakar ama konu vatansa yolladik evlatlarimizi sizden gelecek guzel haberi bekliyoruz askerlik kisallasin ,bizleride sevindir baskanim .
    Cevapla
  • nezahat 5 yıl önce Şikayet Et
    bizde askerlik kisalsin istiyoruz baskanim onlari sevindirdin bizide sevindir dokuz aya dussun bizlerde beklemedeyiz
    Cevapla
  • Mithat avcı 5 yıl önce Şikayet Et
    Askerlik yapmıyoruz askerlik düşsün çünkü ful devletimize zarar veriyoruz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
HDP’li Altan Tan’dan bomba itiraf! Demirtaş ve Zana'ya ayar: Eşini aday yapan...
Uzmanından bomba iddia! Türkiye petrol üretiminde Orta Doğu ülkelerine ortak olacak