Ripple nedir? Nasıl satın alınır? 1 dolar olacak mı?

Para transferlerinin hızlı ve ucu şekilde yapılmasını sağlayan Ripple en büyük üçüncü kripto para ünvanını almıştır. Son zamanların en yüksek çıkışını yapan Ripple nedir? Küresel bir ödeme ağı olan Ripple, Bitcoin’i tahtından edecek mi? Ripple’ın değeri ne kadardır? Ripple nereden ve nasıl alınır?

Ripple nedir? Nasıl satın alınır? 1 dolar olacak mı?
Ripple nedir? Nasıl satın alınır? 1 dolar olacak mı?
GİRİŞ 28.09.2018 09:40 GÜNCELLEME 28.09.2018 09:40

RİPPLE NEDİR?

2012 yılında Arthur Britto, David Scwartz ve Ryan Fugger tarafından geliştirilen Ripple; madencilik yaparak kazanılmayan bir kripto para birimi aynı zamanda da para transferlerinin hızlı ve ucuz bir şekilde yapılmasını sağlayan uluslararası para transfer ağı olarak tanımlanabilir. Ripple; dağıtılan finansal teknolojisi, bankaların şebekeler arasında gerçek zamanlı uluslararası ödemeler gönderebilmelerini sağlar. XPR kısaltması ile piyasalarda işlem gören Ripple; Ethereum’un ardından gelen en büyük üçüncü kripto para birimi olma unvanını taşımaktadır.

2012 yılında ABD de ilk olarak ortaya çıkan ripple, blockhain tabanlı çalışmaktadır. ECDSA ve ED25519 algoritmesı ile çalışan ripple ağında 17 banka işlem yaparken 20 bankanın’da anlaşma ve test aşamasında olduğu belirtilmektedir. Son olarak ülkemizde bulunan Akbank Ripple ile uluslararası para transferlerine başladı.  Aldığı 90 milyon dolarlık yatırım ile en büyük 4 koinden biri olmayı başarmıştır.

Ripple’ın amacı nedir?

Baş kriptografi uzmanı David Schwartz şöyle Ripple ile ilgili;  “Bugünkü ödeme sistemleri 80’lerin başındaki e-postalar gibi. Her sağlayıcı müşterileri için kendi sistemini kurdu ve eğer insanlar farklı sistemler kullanıyorlarsa, birbirleriyle kolayca etkileşim kuramıyorlardı. Sistem, farklı ödeme sistemlerini birbirine bağlamak için tasarlandı. ” açıklamasını yaptı.

Ripple; İşlem gecikmelerini önlemek, işlem ücretlerini ortadan kaldırmak, uluslararası para transfer işlemlerini kolaylaştırmak ve finans piyasasına hizmet vermek amacıyla piyasaya sürülmüştür. Ripple ödeme sistemlerinin tahtını sallamayı hedeflemektedir.

Ripple ağı, dolar, euro, pound, yen veya Bitcoin para birimi olmasına bakılmaksızın herhangi bir para biriminin kesintisiz aktarılmasına izin vermek için tasarlanmıştır.

ripple-ne-kadar

Ripple’ın özellikleri nelerdir?

Ripple tek doğruluk kaynağı içeren merkeziyetçi bir ağa sahiptir ve işlem değişimi yapılamaz. Böylece işlemler daha güvenli hâle gelir. PII verileri sadece bankanızda kalırken işlem gizliliğinizi ve kimlik gizliliğinizi koruyabilmenize olanak tanır.
Farklı şebekelerde işlem yapan bankalar için üçüncü bir kişiye gerek duymaksızın işlem yapılma imkanını sağlarken finansal ağları bağlama yeteneğine sahiptir. Ayrıca mevcut sistemlere entegrasyonu çok kolaydır.
Ripple ağına dahil bankalar birbirleri arasında oldukça düşük masraflarla para transferi yapabiliyor. Ripple ağından yapılan bir işlem başına ortalama 0.0011 dolar işlem ücreti ödeniyor. Bu değer bitcoin için yaklaşık olarak 0,0015 BTC; yani bugünkü değeriyle yaklaşık 3,5 dolar. Bir diğer deyişle, bir bitcoin işlemi, bir ripple işlemine göre 3000 kat daha masraflıdır.
Ripple’da aktarılan fonlar 5-10 saniye içinde karşı tarafın hesabına geçiyor. Bitcoin için bu işlem genellikle en az 1 saati alırken; bu süre daha da uzayabiliyor. Öte yandan bankalar ve kurumlar arasında yapılan uluslararası transferler geleneksel finansal sistemde 2-4 günü bulabiliyor. Aracıların da devreye girmesiyle hem oldukça masraflı hem de uzun bir transfer sürecinden geçmek gerekiyor. Ripple ağı küresel piyasada gittikçe artan havale talebini karşılayarak bu sorunu kökünden çözüyor.
Ripple ağı üzerinden yapılan transferleri bankalar ile parayı gönderen/alan kişiler an be an takip edebiliyor. Kısa sürede biten işlem sonucu aktarılan fonlar önce deftere daha sonra tarafların hesabına işleniyor. Fonların hareketinin izlenebilmesi her iki taraf için de işlemi kesinleştirip güvence altına alıyor.

Ripple neden tercih edilmelidir?

Ripple; Bitcoin ve diğer altcoin yatırımcılarından farklı olarak işletmeler ve fonlarını hızlı yönetmek isteyen bireyler tarafından satın alınmaktadır. Ripple’ın tüm para birimlerini desteklemesi, bireylere işlem özgürlüğü sağlamaktadır.

Ülkeler arasında para transferinin çok zaman alması ve yüksek komisyonların kesilmesi küresel ekonomiyi sekteye uğratmaktadır. Ripple’ın hızı ve masrafının yok denecek kadar az olması başta bankalar olmak üzere şirketleri ve yurtdışı para transferi yapan kişileri etkisi altına almaktadır.

Dağıtılmış;

Merkezi operatör olmayan doğrudan bankadan bankaya uzlaşma
Tek bir doğruluk kaynağı içeren ademi merkeziyetçi ağ
İşlem değişmezliği ve bilgi fazlalığı

Güvenli;

Her finansal kurum için işlem gizliliğini tamamlayın
PII verileri bankanızın güvenlik duvarının arkasında kalıyor
ECDSA ve ED25519 algoritmaları kullanılarak şifrelenerek imzalanan işlemler

Ölçeklenebilir;

Dünyanın sınır ötesi ödemeler hacmini işleme kapasitesi
Sınırsız işlem işleme olanağı
Rekabetçi bir YP piyasasında likiditeye erişmek için opsiyon

Birlikte çalışabilir;

Farklı şebekelerde çalışan bankalar için doğrudan işlem yapma olanağı
Mevcut sistemler ve standartlarla entegrasyon
Geleneksel ve gelişmekte olan finansal ağları bağlama yeteneği

Ripple ve bitcoin arasındaki fark nedir?

Ripple birçok bakımdan bitcoin gibidir. Bitcoin gibi, Ripple’in XRP birimi, matematik formüllerine dayanan sayısal bir para birimi biçimindedir ve nihai olarak çıkarılabilecek sınırlı sayıda birim içerir. Her iki para birimi de, araya giren bir üçüncü tarafa ihtiyaç duymadan hesaptan hesaba (eşler arası veya P2P) aktarılabilir. Ve her ikisi de taklit paraların olasılığına karşı dijital güvenlik sağlar.

Ripple, Bitcoin’e rakip midir?

Bitcoin’e rakipten değil aksine kendisini tamamlayıcı olarak konumlandırır. Aslında, sitede, Bitcoin’cilere adanmış bir sayfa bile bulunmaktadır.

Protokolün üst düzey bir geliştiricisi olan Stephen Thomas, “Ripple, bitcoin kullanıcıları için çok daha fazla ağ geçidi ve bitcoini ana akım finans dünyasıyla buluşturmanın daha kolay yollarını açacaktır” der.

Bitcoin’e diğer para birimleri kullananlarla bağlantı kurmanın daha fazla yolunu sunmanın yanı sıra, Ripple, hızlı işlemler ve artan istikrar vaat ediyor. Dağıtılmış bir ağ olan Ripple, işlem veritabanını yönetmek ve güvenliğini sağlamak için tek bir şirkete bağımlı değildir. Dolayısıyla, blok onayları için bekleme yapılmaz ve işlem onayları ağ boyunca hızla gidebilir.

Peer-to-peer kullanmanın diğer bir avantajı, “merkezi bir hedef veya sistemdeki başarısızlık noktasının” bulunmamasıdır, diye belirtiyor Ripple’nin destekçileri.

Kaç tane Ripple olacak?

Şirket nihai olarak 100 milyar Ripple yaratmayı planlıyor. Şirket bu tutarın yarısını elinde tutmayı, diğer yarısını da dolaşım için serbest bırakmayı planlıyor.

Ripple nereden ve nasıl alınır?

Kimilerinin bitcoin alıp XRP’ye çevirdiklerini görülüyor. Kimilerinin ise doğrudan yabancı borsalar üzerinden işlem yaptıkları, bu şekilde daha az sorun yaşadıklarını duyuyoruz.

Bittrex, Poloniex, Bitstamp, Shapeshift isimli yabancı borsaların Ripple coin alımında en çok tercih edilenler olduğu biliniyor. Aynı zamanda Ripple’nin kendi sitesinden alım yapabiliyorsunuz. Paribu ve Koinim gibi Türk borsalar üzerinden bitcoin alıp, yabancı borsalarda XRP ile dönüşüm yapılması ise en sık kullanılan yöntem olarak göze çarpıyor.

Türkiye’den Ripple coin almak isteyen kişiler, genellikle Türk borsalardan bitcoin aldıktan sonra yabancı borsalarda dönüşüm yapmayı tercih ediyorlar. Çünkü şu an için Türk borsalarında doğrudan XRP alım imkanı bulunmuyor.

Ripple Yıl Sonununda 1 Dolar Olacak mı?

Ripple hem kripto para piyasalarında, hemde Google trend kelimelerde revaçta. Bir çok kripto para yatırımcısının o merak ettiği ”Ripple yıl sonunda 1 Dolar olacak mı?” sorusunu deVere Group CEO’su Nigel Gren cevapladı. Lafı hiç uzatmayalım, cevap ”evet” 1 Doları bulabilir. XRP’nin bu rüzgarı arkasına alma ve devam ettirme potansiyeli oldukça yüksek.

Bildiğiniz bir kaç klasik bilgiyi tekrar sizinle paylaşayım. Ripple 21.6 Milyar Dolar’lık değeri ile 3. sırada. 2 gün önce ETH’yi bir kaç saatliğine tahtından etme şerefine bile nail oldu.

Gren, XRP’nin bundan sonraki piyasa dalgalanmalarına en iyi tepkiyi verecek kripto para olmaya aday olduğunu söylüyor. Ripple, FinTech ve finans kuruluşları tarafından benimsenen bir şirket. Bu benimsenmenin XRP tokenlerinin benimsenmesine katkısı kaçınılmaz. Daha önce işler Ripple için iyi giderken artık XRP içinde aynı şeyi söyleyebiliriz.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Anadolu Alimler Birliğinden seçim açıklaması! İstanbul'a dikkat çekti
Biden ve eski ABD başkanlarının katılacağı bölgede olağanüstü güvenlik önlemleri alındı