2018 asgari ücret kaç TL? Asgari ücret zammı ne kadar oldu?

2018 asgari ücret zam oranı açıklandı! Binlerce çalışanın asgari ücret bekleyişi nihayet sona erdi. 4. Asgari Ücret Tespit Komisyonu Toplantısı sonrası asgari ücret belli oldu. Peki, birçok teklifin verildiği ve üzerinde sayısız tartışmanın yapıldığı asgari ücret kaç TL oldu? 2018 asgari ücret tutarı, zammı ve tüm ayrıntıları haberimizde…

GİRİŞ 26.03.2018 14:16 GÜNCELLEME 26.03.2018 14:16
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Asgari ücret konusu haftalardır Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile işveren ve işçi sendikalarının katılımıyla yapılan toplantılarda görüşülüyor. Çekişmeli bir süreç olan asgari ücret görüşmelerinde hem hükumet, hem işveren hem de işçileri tarafından teklifler sunuldu. 29 Aralık Cuma günü ise sürecin sonuna gelindi. Bütün tartışmaların nihayete erdiği bugün asgari ücret belli oldu. Peki, asgari ücret tekliflere ne kadar yakın? Son olarak Türk-iş’ten gelen bin 893 lira teklifi kabul edildi mi? Asgari ücret ne kadar oldu? İşte, 2018 asgari ücret zam oranları…

2018 ASGARİ ÜCRET BELLİ OLDU!

 

 

Binlerce çalışanın dört gözle beklediği asgari ücret görüşmelerinde sona gelindi. 2018 asgari ücret oranı nihayet 29 Aralık Cuma yani bugün belli oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu'nun uzlaşma için görüşmeleri tamamlandı. Asgari Ücret Komisyonu'nun 4.toplantısı sonunda işveren ve işçi kesimiyle uzlaşma sağlandı.  Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ev sahipliğinde yapılan görüşmeden karar çıktı.

ASGARİ ÜCRET NET BİN 603 LİRA

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sarıeroğlu asgari ücret 2018 yılı için brüt 2 bin 29 lira, net bin 603 lira olduğunu açıkladı. 1 Ocak 2018 itibariyle asgari ücret net olarak 1.603 TL olarak belirlendi. Brüt rakam ise 2.029 TL olacak. Böylece asgari ücret 2018'de yüzde 14.2 artış göstermiş oldu.

Çalışma Bakanı Sarıeroğlu, 2018 asgari ücreti duyurduğu açıklamasında, "Milyonlarca çalışanımızı ilgilendiren böylesi önemli bir konuda görüşmelerimizi büyük bir hassasiyet ve titizlikle yaptığımızı da buradan belirtmek istiyorum. 1 Ocak 2018 tarihi itibariyle geçerli olacak asgari ücret brüt 2 bin 29 lira, net bin 603 lira olarak belirlendi. Yaptığımız artışla yüzde 14,2 gibi mevcut enflasyon üzerinde bir ücret seviyesi belirlemiş durumdayız. Ben bu rakamın tüm emekçilerimize, tüm işçilerimize, işverenlerimize, çalışma hayatımızın ilgili taraflarına hayırlı olmasını temenni ediyorum." ifadelerini kullandı.

SON 3 YILDA TOPLAM YÜZDE 52 ARTIŞ 

Bu belirlediğimiz yüzde 14,2'lik artışla birlikte son üç yıldır asgari ücrette kümülatif, reel olarak toplam yüzde 52 oranında da bir artış yapmış olduğumuzun da altını çizmek istiyorum."

2018 AGİ NE KADAR OLACAK?

Asgari geçim indirimi asgari maaşın brütü üzerinden hesaplanıyor. Buna göre, ödenecek tutar işçinin evli bekar ve kaç çocuklu olduğuna göre değişiyor. 1 Ocak'ta asgari ücretteki artışla, maaşlara eklenen asgari geçim indirimi (AGİ) de yükselecek. Bekar ve çocuksuz asgari ücretli bir işçinin eline bin 603 lira 12 kuruş, evli ve eşi çalışmayan asgari ücretli bir işçinin eline bin 633 lira 57 kuruş, evli ve eşi çalışmayan bir çocuklu işçinin eline bin 656 lira 40 kuruş, evli ve eşi çalışmayan 2 çocuklu bir işçinin eline de bin 679 lira 23 kuruş geçecek.

ASGARİ ÜCRETTE TARAFLARIN TALEPLERİ NELERDİ?

Sadece asgari ücretle çalışanları değil, doğrudan ve dolaylı olarak milyonlarca çalışanı ilgilendiren asgari ücret zam oranları bugün açıklandı. Bir aylık süreçte gerçekleştirilen asgari ücret görüşmelerinde taraflar farklı öneriler sundu. Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından yapılan görüşmelere bakanlık, işveren ve işçi temsilcileri katılım sağladı ve birçok teklif öne sürdü. Peki, uzunca bir süre yapılan bu görüşmelerden ne gibi teklifler çıktı?

Asgari Ücret Komisyonu 4 kez toplandı

İlk toplantısını 1 Aralık'ta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında, ikinci toplantısını 15 Aralık'ta Türk-İş Genel Merkezi'nde, üçüncü toplantısını 22 Aralık'ta Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu'nda (TİSK) düzenleyen komisyon, dördüncü ve son olması beklenen toplantısını işçi kesimini Türk-İş'in, işveren kesimini ise TİSK'in temsili ile 29 Aralık Cuma Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ev sahipliği ile yaptı. Nihai kararın çıktığı bu toplantı öncesinde sunulan teklifler nelerdir? İşte, taraflardan gelen o teklifler, itirazlar ve tahminler…

Türk-İş’in teklifi net ‘bin 893 lira 90 kuruş’

Yapılan görüşmelerde teklif sunan ilk taraf işverenleri temsilen görüşmede olan Türk-İş’ten gelmişti. Türk-İş, asgari ücretin 2018 yılında bin 893 lira 90 kuruş olmasını öngörmüştü.

Türk-İş Genel Başkanı Atalay, düzenlediği basın toplantısında, "Bizim resmi talebimiz, 2018 yılında net bin 893 lira 90 kuruş. Bu rakamı bize versinler, hemen buna imza atalım." diyerek tekliflerini kamuoyuna duyurmuştu.

TİSK bu teklifi fazla buldu ve başka bir teklif verdi

Üçüncü toplantıda Türk-İş'in bu teklifini "çok yüksek" olarak nitelendiren TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç, asgari ücretin yılın tamamı yerine altışar aylık dilimler halinde belirlenmesini talep etmişti. Görüşmelerde işveren tarafını temsil eden Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), "Türk-İş'in talebi Türkiye gerçeklerine uygun bir rakam değil" açıklamasını yaptı. TİSK yüzde 7 civarında bir zam önerdi.

"100 liralık asgari ücret desteği devam etsin"

Türk-İş ile TİSK, 100 liralık asgari ücret desteğinin yeni yılda da devam etmesini istiyor. İki yıldır uygulanan asgari ücret desteğiyle ilgili olarak Maliye Bakanı Naci Ağbal, 24 Kasım'da "2018 yılı bütçemizde 1 Ocak 2018'den sonraki dönemlerle ilgili bir asgari ücret desteği öngörümüz yok" açıklamasında bulunmuştu.

DİSK ‘2 bin 300 TL’ olmalı

DİSK'in asgari ücret talebi ise net 2 bin 300 lira olarak açıklandı.

Enflasyon oranlarına göre öngörülen rakam 'net bin 572 lira' 

Brüt bin 777 lira, net bin 404 lira olan asgari ücretin, ortalama yüzde 12 enflasyon dikkate alınarak zam yapılması halinde brüt bin 990 lira, net bin 572 lira olması tahminler arasında yer alıyor. Böyle bir sonuçta, bekar bir işçi için Asgari Geçim İndirimi'nin de (AGİ) 149 lira olması söz konusu.

ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENDİ?

Yasa gereği beşer işçi, işveren ve devlet temsilcisi olmak üzere, 15 kişilik Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından asgari ücret belirleniyor. Bu komisyonda, en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için işçi tarafını Türk-İş temsil ederken, işveren tarafı adına masaya TİSK oturuyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında yapılan ilk toplantının ardından komisyon, işçi ve işverenin ev sahipliğinde de ayrı ayrı toplanıyor. Komisyon, son toplantısını yine Bakanlık'ta yapıyor.

Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanarak, oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın, çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

2017'DE ASGARİ ÜCRET NE KADARDI?

Asgari ücret, halen bekar bir işçi için brüt bin 777 lira 50 kuruş, vergiler ve kesintiler düştüğünde net bin 404 lira 6 kuruş olarak uygulanıyor. Apartman görevlileri için ise normal işçilerden farklı olarak gelir ve damga vergileri kesilmediğinden net bin 510 lira 87 kuruş olarak hesaplanıyor.

Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 2 bin 88 lira 56 kuruşu (işverene maliyet tutarında sosyal güvenlik primindeki yüzde 5 oranındaki indirim dikkate alınmış ve 100 lira/ay teşvik indirimi hariç) buluyor. Bunun bin 777 lira 50 kuruşunu brüt asgari ücret, 275 lira 51 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 35 lira 55 kuruşunu işverene ait işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.

GEÇEN YILLARDA ASGARİ ÜCRET NE KADARDI?

*2017: 1404 TL

*2016: 1300 TL

*2015: 1 Ocak-949TL, 1 Temmuz-1000 TL

*2014: 1 Ocak-846 TL, 1 Temmuz-891 TL

*2013: 1 Ocak-773 TL, 1 Temmuz-803 TL

YORUMLAR 8
  • osmanlı 6 yıl önce Şikayet Et
    biz bu sürüyeey amerikanın yükledigiörerislerini sonunu getiririnekadar gidecegiz biz te te ıragın sınıına ve orda olasn törerisleride gebertecegiz ve jkarşımızda amerika ise biz amerikayıda ezecegiz ya istiklal yada ölüm
    Cevapla
  • misafir 6 yıl önce Şikayet Et
    çok bile
    Cevapla
  • baba 6 yıl önce Şikayet Et
    avrpada da az kıyaslama yapmayın
    Cevapla
  • ali 5 yıl önce Şikayet Et
    Avrupalının alım gücü bizden 10 kat iyi
    Cevapla
  • murat 6 yıl önce Şikayet Et
    Cok azz cookk yazikkk
    Cevapla
  • hasan 6 yıl önce Şikayet Et
    asgari ücret cok az bu parayla insan nasıl geçinecek milletvekilleri kendilerine milyar milyar zam verir asgari ücrete ise 199 lira zamı zor veriyo Adaletdizlik diz boyu
    Cevapla
  • sadas 6 yıl önce Şikayet Et
    asgari ucretı mılletvekıllerı vermıyor bunu bir ögrenin önce devlet, iş veren ve işçi sendikaları birlikte masaya oturuyor. devlet arabuluculuk yapıyor iş veren sendikaları indirim talebinde bulunur işçi sendikası artış talebinde!!! bunu bi ögrenin önce cıkın sonra siyaset yapın kendinizce
    Cevapla
  • MÜSLÜMAN TÜRK 6 yıl önce Şikayet Et
    Aynen
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Yalanlara tepki gösterip borçları açıkladı! 20 günde 2 milyar TL harcamadıysanız...
İran ve İsrail'den yüzyılın tiyatrosu - Gazete manşetleri