Harekatta 3. gün...Azez cephesinde kritk gelişme

Türk Silahlı Kuvvetleri ve ÖSO'nun Afrin'deki terör hedeflerine yönelik 'Zeytin Dalı' harekatı 3. günde devam ediyor.

GİRİŞ 22.01.2018 11:59 GÜNCELLEME 22.01.2018 18:04
Bu Habere 37 Yorum Yapılmış

Zeytin Dalı Harekatı'yla ilgili son dakika haberleri gelmeye devam ediyor... Suriye'nin Afrin bölgesinden Türkiye’ye atılan roketlere sınırdaki obüslerle karşılık verildi. Azez'de ise gece yarısı ÖSO İle YPG arasında çatışma çıktığı bildirildi. Özgür Suriye Ordusu, Afrin'in doğusunda Şeyh Harouz tepesi, Şeyh Ubasi, Mersu, Hafter gibi noktaların alındığını duyurdu.

18.00: Kontrolü sağlanan Burse'ya Dağı'nda temizlik sürerken çatışmalar da devam ediyor.

16.55: Zeytin Dalı Harekatı'nda Azez'den ilerleyen TSK unsurları, Afrin'in stratejik önemdeki Burseya Dağı'nı ele geçirdi.

16.15: ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Türkiye'nin meşru güvenlik endişelerini gidermek için birlikte neler yapılabileceğini görmeyi hedeflediklerini belirtti

15.30: Afrin harekatında Gülbaba bölgesindeki Dırmık dağı eteklerinde çatışmalar yoğunlaştı. Çatışmanın sesleri, Kilis'in sınır köylerinde de duyuluyor.

14.58: Anadolu Ajansı, terör örgütü PYD/PKK'nın, Afrin’deki DEAŞ’lı esirleri TSK ve ÖSO’ya karşı savaşmaları şartıyla serbest bıraktığını duyurdu.

14.50 : Zeytin Dalı harekâtında YPG'li teröristlerden kurtarılan köylerde örgütün paçavraları yere indirildi.

14.45 : Türk özel kuvvetler askerleri ve ÖSO güçleri, Afrin'in kuzeyindeki Birsaya Dağı'na operasyon başlattı. Azez'in karşısında yer alan Birsaya, stratejik bir konumda.

14.38 : İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, Zeytin Dalı harekâtını "Türkiye sınırlarını güvende tutmayı istemek konusunda haklı" sözleriyle değerlendirdi. 

14.35:  PKK’nın öncülüğünü yaptığı SDG, “Afrin’e nasıl yardım gönderebileceğimizi araştırıyoruz” açıklamasında bulundu.

14.10: TSK, Zeytin Dalı Harekatı'nda Afrin bölgesinin doğusundaki Azez'den operasyon başlattı.

14.00: Hatay'ın Hassa ilçesinin sınıra sıfır noktasına tank ve ağır zırhlı araçlarla yığınak yapan TSK'nın kara birlikleri, saat 13.00 sıralarında son hazırlıklarını tamamladı. Askerler araçlarına binerken, tanklar da çalıştırıldı. Eller tetikte bekleyen askerlerin büyük bir bölümü  saat 13.40'da Türkiye ile Suriye sınırına çekilen duvardan açılan bölümünden Suriye'ye geçiş yaptı.

13.45: Harekatın ilk 48 saatinde 7.5 kilometre içeri girildi. Özellikle Kırıkhan-Hassa hattının karşısındaki Afrin'e bağlı Raco, Şedia ve Surki bölgelerinde çatışmalar yaşandı. Terör örgütünün kontrol altında tuttuğu 21 nokta kullanılamaz hale getirildi. Terör örgütünün yollara döşediği 17 tuzak imha edildi. 

13.33 : Hatay'ın Suriye sınırındaki Kırıkhan ilçesinde Kaletepe Karakolu ile AFAD çadırlarının bulunduğu bölgeye, Afrin'deki teröristler tarafından atılan bir roket düştü. Bölgeye ambulanslar sevk edildi.

13:30 : Özgür Suriye Ordusu, Afrin'in doğusunda Şeyh Harouz tepesi, Şeyh Ubasi, Mersu, Hafter gibi noktaların alındığını duyurdu. 

12.50 : Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD’nin Suriye’deki eylemlerinin ya durumu anlamamaktan, ya da durumu provoke etmek amacından kaynaklandığını söyledi. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov da Türkiye ve Suriye’yle temas hâlinde olduklarını belirtti.

12.25: Anadolu Ajansı: Zeytin Dalı harekâtında MİT, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne destek sağlıyor. MİT, Afrin merkezindeki elemanlarının çektiği ve uydudan alınan görüntüleri analiz ediyor. Terör hedeflerini belirleyen MİT, listeyi sahadaki TSK birliklerine iletiyor. Ayrıca MİT ajanları terör örgütünün haberleşme ağını da dinliyor.

12.15: Zeytin Dalı Operasyonu'nun üçüncü gününde havalanan Türk savaş uçakları, Raco bölgesine hava harekâtı düzenliyor.

11.45: İhlas Haber Ajansı, Zeytin Dalı harekâtının ilk 48 saatinde Afrin'e doğru 7,5 kilometre içeri girildiğini bildiriyor.

11.30: Hatay'ın Hassa ilçesinde sınırın sıfır noktasında bulunan Sakız Karakolu'nda bazı tanklar Suriye tarafına atış yaptı. Yarım Aktepe mevkiinde Türk askerleri ve Özgür Suriye Ordusu üyeleri takviye için hazır bekletiliyor.

11.10: Afrin Harekatı'nda üçüncü güne girilirken NATO Genel Sekreter Yardımcısı Rose Gottemoeller Ankara'ya geldi.

10.50: İçişleri Bakanlığından, Zeytin Dalı Harekatı'na yönelik sosyal medyadan terör propagandası yapan 24 şüphelinin gözaltına alındığı bildirildi.

10.20: Rusya’nın Suriye’deki ateşkesi izleme merkezinden yapılan açıklamada, sivillerin Zeytin Dalı Harekatı'nın başladığı Afrin’den ayrıldığı belirtildi. Açıklamaya göre, son 24 saatte binden fazla kadın ve çocuk bölgeden ayrılırken görüldü. 

10.00: Gülbaba sınırından silah sesleri yükseliyor.

09.40: Anadolu Ajansı, Türk askerinin Kilis'ten YPG'nin terör mevzilerine top atışları yaptığını ve Afrin'deki hedeflere ilerleyen birliklere destek verdiğini bildirdi. Zaman zaman yoğunlaşan atışlar, Kilis kent merkezinin yanı sıra Hatay hudut hattındaki bazı köylerden de duyuluyor. Sınır birliklerine askeri araç takviyeleri ise sürüyor.

09.30: Hatay'ın Hassa ilçesinde köylüler, Afrin sınırının sıfır noktasında tanklar ve obüslerle nöbet tutan askerler için bu sabahkurban kesti. İhlas Haber Ajansı, köylülerin kesilen kurbanın kanını askerlerin alnına sürdüğünü, askerlerin de köylülerin ellerini öptüğünü aktardı.

9.10: Al Jazeera muhabiri Stefanie Dekker, sınır hattında aralıksız olarak top ve makineli tüfek sesleri duyduğunu, gökyüzünde jetlerin uçtuğunu bildiriyor.

08.50: Türk özel kuvvetler askerleri ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), dün başlayan kara harekâtında 11 köyü YPG'li teröristlerden geri aldı. ÖSO kuvvetleri, geri alınan köylerde teröristlerin döşediği mayınları temizliyor.

07.40: Gece boyunca sınırın birçok noktasında savaş uçaklarının sesi duyuldu. Türk jetleri uçakları, gece saatlerinde Reyhanlı'nın hemen kuzeyinde yer alan Suriye topraklarındaki Cinderes'e 12 hava saldırısı gerçekleştirdi. Kara birlikleri de terör hattını yarmak için YPG'lilerle sıcak çatışmaya girdi. Dün bölgeden Reyhanlı ilçe merkezine roket atılmıştı.

03.27: Azez'de ÖSO İle YPG arasında çatışma çıktığı bildirildi. ÖSO gruplarından Ceyşul Şimal'dan alınan bilgilere göre, ÖSO'ya bağlı bazı gruplar Bursayye cephesinde harekete geçti.

01.13: Afrin'e başlatılan Zeytin Dalı Harekatı kapsamında, saat 01.00 sıralarında Hassa'da konuşlu bulunan birliklerce, YPG hedefleri obüslerle vurulmaya başlandı.

Cumartesi günü 72 savaş uçağının terör hedeflerini vurmasının ardından önce Özel Kuvvetler Afrin'e sızdı, ardından ÖSO birlikleri içeri girdi. Saat 11.05'te Türk askerinin sınırı geçmesiyle kara harekatı başladı. Özel Kuvvetler, komandolar, piyade birlikleri zırhlı araçlar ilerlerken savaş uçakları ve obüsler de terör hedeflerini vurdu. 

Azez-Gülbaba hattından başlayan harekat kapsamında TSK ve harekata destek veren Özgür Suriye Ordusu güçleri Afrin'in Raco ve Bülbül beldelerine bağlı Şenkal, Kurni, Bali, Edamanlı köyü ile Kita, Kordo ve Bibno çiftlikleri, Suriye Tel Tepesi ile 240. Tepe isimli noktaları ve iki tepeyi daha ele geçirdi.

YORUMLAR 37
  • H.B.V. 6 yıl önce Şikayet Et
    Sefer bizim Zafer Allah,ındır.
    Cevapla
  • Ben 6 yıl önce Şikayet Et
    Malum sendikadan istifa eden hdplilere dikkat et reis fitne tohumları ekenler onlar telefonları izlemeye alınsa iyi olur
    Cevapla
  • kaptan 6 yıl önce Şikayet Et
    ABD li yetkililer TÜRKIYE ile nasil bir yol alinacagini samimi sekilde düsünüyrlarsa menbic ve diger yerlerdeki askerlerini derhal ceksin ayamiza dolasmasin gerisi kolay MEHMETCIKLERIMIZ geregini yapar
    Cevapla
  • osmanlı torunu 6 yıl önce Şikayet Et
    Allah yardımcıları olsun,kahraman mehmetçiğimizin ayağına taş değmesin,gittikleri gibi sağ salim memleketimize dönmelerini nasib eylesin Allahım.İslam ve memleket düşmanı kim varsa Rabbim kahretsin.
    Cevapla
  • Golge 6 yıl önce Şikayet Et
    Nazar değmesin operasyon çok başarılı devam ediyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İzmir'de deprem!
Yunanistan: Türkiye'nin tepkisine rağmen vazgeçmeyeceğiz