Türkiye'den ABD'ye Afrin yanıtı

Dışişleri Bakanlığı: "ABD Dışişleri'nin, BMGK kararının 'Türkiye tarafından iyi okunması' gerektiği yönündeki ifadeleri, her türlü temelden yoksundur"

Türkiye'den ABD'ye Afrin yanıtı
Türkiye'den ABD'ye Afrin yanıtı
GİRİŞ 28.02.2018 10:06 GÜNCELLEME 28.02.2018 10:31
Bu Habere 40 Yorum Yapılmış

DIŞİŞLERİ Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü'nün Suriye'de insani duruma ilişkin 2401 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararı bağlamında Türkiye'ye yaptığı atıf hakkındaki soru üzerine, "ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü'nün sözkonusu BM Güvenlik Konseyi kararının "Türkiye tarafından iyi okunmasıö gerektiği yönündeki ifadeleri, her türlü temelden yoksundur ve kararın odak noktasını anlayamadığını ya da bu odağı çarpıtmak istediğini göstermektedir" dedi. 

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü'nün Suriye'de insani duruma ilişkin 2401 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararı bağlamında Türkiye'ye yaptığı atıf hakkındaki soruya şu yanıtı verdi: "2401 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararının odak noktası, rejimin bir hafta içinde yüzlerce sivilin katledilmesine ve hastane, okul gibi sivil tesislerin tahrip edilmesine yol açan saldırılarının durdurulması, ayrıca rejimin uyguladığı kuşatma siyasetinin açlığa mahkum ettiği insanlara insani erişim sağlanmasıdır. Karar, Doğu Guta başta olmak üzere, Suriye'de kötüleşen insani durum karşısında, acil insani yardım erişimine ve tıbbi amaçlı tahliyelere imkan sağlanması amacıyla çatışmaların gecikmeksizin durdurulması ve en az 30 gün süreyle insani ateşkes ilan edilmesi talebinde bulunmaktadır.

 

 

ZEYTİN DALI HAREKATI'NDA BM ŞARTI'NIN 51. MADDESİ TEMELİNDE MEŞRU MÜDAFAA HAKKINI KULLANMAKTADIR

Kararda atıf yapılan, insani durumun endişe yarattığı yerler arasında Afrin zikredilmemektedir. Zira Afrin'de cereyan eden, kararda kastedilen şekilde sivil-terörist ayrımı gözetmeyen bir çatışma değil, Suriye'nin bütünlüğünü ve Türkiye'nin milli güvenliğini hedef alan terörist örgütlere karşı yürütülen bir mücadeledir. Türkiye, Suriye'deki çatışmaların taraflarından biri değildir. Türkiye, Afrin'de yürüttüğü Zeytin Dalı Harekatı'nda BM Şartı'nın 51. maddesi temelinde meşru müdafaa hakkını kullanmaktadır. 

ABD DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI SÖZCÜSÜ'NÜN İFADELERİ, HER TÜRLÜ TEMELDEN YOKSUNDUR

Hal böyleyken, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü'nün sözkonusu BM Güvenlik Konseyi kararının 'Türkiye tarafından iyi okunması' gerektiği yönündeki ifadeleri, her türlü temelden yoksundur ve kararın odak noktasını anlayamadığını ya da bu odağı çarpıtmak istediğini göstermektedir. 

Kararı amaç ve hedeflerini çarpıtmadan hayata geçirmek ilgili tüm taraflar için öncelik teşkil etmelidir. Masum halkın korunması saikiyle alındığı varsayılan kararın, teröristlerin korunmasına yönelik şekilde çarpık ve çifte standartlı yorumlanmasından özenle kaçınılmalıdır.

Bu çerçevede, ABD'nin de teröristlere destek veren açıklamalar yapmak yerine rejimin masum sivil insanlara saldırılarını durdurmaya odaklanmasını tavsiye ederiz. Türkiye, şimdiye dek olduğu gibi bundan sonra da, Suriye halkının çektiği acıların dindirilmesi için üzerine düşeni yapmayı sürdürecektir." 

KAYNAK: AA
YORUMLAR 40
  • Yılmaz Gündoğdu 6 yıl önce Şikayet Et
    Mevzu bahis vatansa gerisi teferruattır
    Cevapla
  • ŞEHZADE. 6 yıl önce Şikayet Et
    Abd her türlü adaletsizliğe hukuksuzluğa açık bir devlet.Onun için hiçbir yasa ve kurum önemli değil varsa yoksa çıkar ve menfaat için hedefe ulaşma davranışıdır.Bunu sürekli yapıyor.Güç bende diyor yani.Bu güce karşı inançlı yürekler ancak kazanabilir.Herşeye Hazır olmak gerekiyor.
    Cevapla
  • ibrahim 6 yıl önce Şikayet Et
    ALLAH devletimizi yönetenlerden başta çumhurbaşkanımızdan razı olsun bu milletide şuanki basiretsiz yönetiminden dolayı chp den muhafaza eylesin Aminnnnnnnnnnnnnnn
    Cevapla
  • MEHMETCİK 6 yıl önce Şikayet Et
    okumaları ya da idrakleri yetmiyor demek ki...asıl onlar İYİ okusunlar , kararda "TÜRKİYE kendi sınırlarını koruyamaz" YAZIYOR MU? eğer bunlar yoksa TÜRKİYE ÖĞRETİR.
    Cevapla
  • Extra 6 yıl önce Şikayet Et
    Bu metni yazanın elini ayağını öpüyorum.Yeter artık bu ABDye ya.Teröristleri korumak da dahil her şeyi kendilerine meşru görüyorlar.Ben bir sınıf öğretmeniyim, evliyim bir de kızım var.Ülkem dese ki hadi cepheye, şu terör örgütleri PKK/PYD/YPG/YPJ/DEAŞ/ABD ye karşı savaşacaksın ama öleceksin paramparça olacaksın...Vallahi ve billahi bir an bile düşünmem.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Turgut Altınok, Mansur Yavaş'ın Londra'da PKK destekçisiyle görüşmesine tepki gösterdi
Emeklilere promosyon ödemesinde yeni gelişme! Anlaşma imzalandı! SGK 19 bankayı duyurdu