Ehliyetler için önemli uyarı

TÜRK Kızılayı Ege Bölge Kan Merkezi Müdürü Gökay Gök, geçmişte fayansa damlatılarak, kan grubuna bakıldığını, bu yöntemin sağlıklı olmaması nedeniyle ehliyetlerdeki kan gruplarının yüzde 5’inin hatalı olduğunu açıkladı.

Ehliyetler için önemli uyarı
Ehliyetler için önemli uyarı
GİRİŞ 05.03.2018 15:10 GÜNCELLEME 05.03.2018 21:17
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Türk Kızılayı Ege Bölge Kan Merkezi Müdürlüğü ve Manisa Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğiyle kan bağışını artırmak için başlatılan 'Manisa sana kanım feda' projesi kapsamında, öğrenciler sayesinde kan bağışının artırılması ve öğrenci velilerinin kan bağışına yönlendirilmesi hedeflendi.

EHLİYETLERDEKİ KAN GRUPLARINDA HATALAR VAR

Okullardaki öğretmenlere proje hakkında bilgi veren Ege Bölge Kan Merkezi Müdürü Gök, "Herkesin ehliyetlerinde kan grubu yazıyor; ancak bunların yüzde 5’i hatalı. Eskiden fayansa kan damlatılırdı, çökmesine göre kan grubu belirlenirdi. 2007’den sonra yeni teknoloji geldi. 1 tüp kan alıp, makinede çeşitli testler yapılıyor. Bu zamana kadar 0 grubu herkesin her gruba kan verebileceği söylenmişti; ancak yanlış. Bunu unutun. Yok böyle bir şey. Herkes kendi kan grubu neyse ondan kan alır, verir. Sadece bir kan grubu vardır, 0 negatif grubu. O grup, herkese kan verebilir" diye konuştu.

 

 

KAN BAĞIŞINDA DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR

Bölge Müdürü Gök, kan bağışı hakkında doğru bilinen yanlışlara değindi. Birçok kişinin kendisini kötü hissedeceği, hasta olacağı korkusuyla kan bağışından kaçındığını; ancak kan bağışının faydaları olduğunu dile getiren Gök, şunları kaydetti:

"Tansiyon hastaları kan veremez, diye bir laf vardır. Bu, tam tersine yanlıştır. Kan verirse tansiyonda geçici düzelme, kolesterolü yüksekse geçici iyileşme olur. Kan grubunuz, anne ve babanızla aynı olsa bile onlara kan veremezsiniz. Biz, o kanları değiştiriyoruz; çünkü anne, baba, kardeşe ve çocuğuna kan veremezsin. Bu kan kullanılamaz. Kullanılırsa sıcak basması, çarpıntı, ölüme kadar gidebilen reaksiyonlar görülür. O yüzden birinci derece akrabanızla kan grubunuz aynı olsa bile ona kan bağışı yapamazsınız." 

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 8
  • nebi703 6 yıl önce Şikayet Et
    1999 yılında benim kan gurubu devlet hastanesinde B rh + çıktı.özel poliklinikte yaptıtınca B rh- çıktı.Kzılaya kan verdim orda 2 kan gurubu kartımıda gösterdim,benim kan grubum hangisi diye.o zamanda fayansa damlatılıp kontrol ediliyordu.benim kandaki RH faktörü kendini geç belli ediyormuş. B Rh - negatifte fit olduk :)
    Cevapla
  • faruk bayrak 6 yıl önce Şikayet Et
    hiçbir sağlıkçı ya da doktor kan grubunu yeniden tespit yapmadan işlem yapmaz zaten. elinizde 3 tane farklı kurumdan alınmış kan grubu kartı bile olsa bu sadece kan hazırlanma sürecini hızlandırabilir. kimse kartta/ehliyette yazıyor diye tekrar bakmadan kan nakline başlamaz.
    Cevapla
  • Vatandaş 6 yıl önce Şikayet Et
    2001 yılında alınmış B sınıfı ehliyetimi değiştirdim. Eskiden C1 denen 14 koltuğa kadan minibüs kullanabiliyordum şimdi yeni verilen ehliyette C1 yazılmamış hata mı bilerek mi yazılmadı?
    Cevapla
  • Vatandaş, 6 yıl önce Şikayet Et
    Kan Bağışı ile ilgili yakın dönemde yaşadığım bir konuyu açıklamak istiyorum. belli aralıklarla kan veren birisiyimdir. Bağış Çadırının Yeri Esenyurt / İstanbul, geçici çadırın kurulduğu yerden geçerken kan vermek istedim. Ancak; çadıra girdiğimde ilgili arkadaşlar telefon ile oynamaktan benimle ilgilenmedikleri için çıkmak zorunda kaldım. Yalnız, dikkat ediyorum. Çadırdaki hizmet, maalesef kurulan bölgeye göre hizmet veriyor.
    Cevapla
  • Avcı37 6 yıl önce Şikayet Et
    Araç kullanabilirlikleride hatalı işlenmekte. Hangi işimiz doğru ki, bu doğru olsun?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İsrail'den İran'a saldırı: Açıklamalar peş peşe geliyor
Emekli imam kurduğu sistemle elektrik faturasını 3'te 1 oranında düşürdü