KTÜ'lü öğrenciler hibrit otomobil üretti

Trabzon’da, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Mühendislik Fakültesi Elektrik- Elektronik Bölümü öğrencileri yerli imkanlarla geliştirilen ve 'Yavuz Sultan Selim' adı verilen hibrit otomobil üretti.

KTÜ'lü öğrenciler hibrit otomobil üretti
KTÜ'lü öğrenciler hibrit otomobil üretti
GİRİŞ 03.04.2018 19:54 GÜNCELLEME 03.04.2018 19:54
Bu Habere 22 Yorum Yapılmış

Trabzon'da bir alış veriş merkezinde gerçekleştirilen otomobilin tanıtım programına, Trabzon Vali Yardımcısı Necmettin Yalınalp, Ortahisar Belediye Başkan Yardımcısı Abdullah Uraloğlu, Karadeniz Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Hüsem ile öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

250 kilogram ağırlığındaki Yavuz Sultan Selim adı verilen otomobil, yakıt sistemi elektrik ve hidrojen hibrit olarak üretildi.  Azami hızı saate 138 kilometre olan otomobilin  elektronik diferansiyel ve bağımsız süspansiyonu bulunuyor. Tanıtımı yapılan Yavuz Sultan Selim adlı araç, vatandaşların da ilgi odağı oldu.



VALİ YARDIMCISI YALINALP: GELECEĞE GÜVENLE BAKIYORUZ

Trabzon Vali Yardımcısı Necmettin Yalınalp, tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada geleceğe güvenle baktıklarını belirterek, “Genç cevherlerimiz, bizim en değerli hazinelerimiz. Bu gençlere güvenerek ileriye güvenle bakıyoruz. İmkan verildiğinde neleri başarabileceklerinin somut örneği ortada. Valiliğimizin bu tür teknolojik gelişmelere desteğe her zaman açıktır” dedi.



KTÜ DEKANI HÜSEM: ÖĞRENCİLERİMİZLE GURUR DUYUYORUZ

Karadeniz Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Hüsem ise öğrencileriyle gurur duyduklarını ifade ederek, “Bu, gençlerimizin eğitim öğretimini tamamlayıp meslek hayatını atıldıklarında ne kadar büyük işler yapabileceklerinin de bir göstergesidir. Bu yönde hepsiyle gurur duyuyoruz. Bu aracın desteklenmesi konusunda Trabzon Valiliğimize ve Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektörlüğümüze teşekkür ediyoruz” diye konuştu.



Elektrik- Elektronik bölümü K-Tech adlı öğrenci grubunun başkanı Mehmet Özdemir ise aracı yaklaşık 20 kişilik bir ekiple hazırladıklarını dile getirerek şöyle dedi:

"Aracımız hidrojen ve batarya hibrit bir araç. İçerisinde yürürünü ve şarz etmesini sağlayan ve diğer tüm elektronik sistemlerin yanı sıra mekanik ve diğer tüm aksamlarının üretimi tamamen atölyemizde gerçekleştirildi.  Üzerindeki sistemlerin gelişimi devam edecek. Kasasında şuan bir değişiklik yapmayı düşünmüyoruz. Elektirikli araçların geleceği sürücüsüz giden araçlar üzerine ilerliyor. Bizim de şuanda bu yönde yeni bir araç üretme yönünde çalışmalarımız var. Türkiye’yi ve Trabzon’u dünyada temsil etme yönündeki hedeflerimiz devam ediyor. Biz seri üretime araç kazandırmayı düşünüyoruz. Seri üretim yapılan araçlarda kullanılan ürünlerin üretimini sağlamayı hedefliyoruz."



Aracın yaklaşık 190 bin lira maaliyeti olduğunu belirten Özdemir, “Ama bu tamamen araca harcanmadı. Üzerindeki sistemler üzerine harcandı. Şu anda bu aracı yeniden yapmaya kalksak çok daha ucuza yapabiliriz” dedi.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 22
  • İlginç 6 yıl önce Şikayet Et
    Motor!
    Cevapla
  • selim 6 yıl önce Şikayet Et
    yıl 2018 olmuş basit hibrit oto yapıyorsunuz egitim seviyesi gercekten cok gerıden bu oto basıt bır sanayıcı bıle yapar hatta şuan gelin size 50 krş yakıt ile 2000 km gideni yapım verım o imkanlar bende olsaydı ufo bılerdım ama sız halen basıt akulu araba peşindesiniz vergıler busuna gidiyor ona yanıyorum teknolojı fırladı gıttı biz halen çocuk işlerinin peşindeyiz o kurumlar o yetkıler bende olacak böyule sıradan işlerle ugrasacagım millet bana güler gercekten az gerçekçi işlerle ugrasın olmayanın peşinden gidin taklıtcı olmayın yenılık peşinde olun artı bu kadar adam bu kadar fırsatla bunu yapmışssa gerçekten memlekettekı egıtım sevıyesı suriyenın altında demektır
    Cevapla
  • Yazık 6 yıl önce Şikayet Et
    Yapma ya o kadar kolaysa yapsaydın ya bir tane araba ülkene bir katkın olsaydı. Ülke sizin gibi her şeyi küçümseyen insanlardan gelişmiyor. Burada öğrencilere helal olsun demek yerine abuk subuk yorum yapıyorsun yazık vallahi
    Cevapla
  • ddd 6 yıl önce Şikayet Et
    cahilliğiyle yorum yapmaya çalışan zavallılar ...
    Cevapla
  • Mahmut 6 yıl önce Şikayet Et
    Odtülü öğrenciler bunun dörtte biri hatta belki daha azında bir maliyetle aynı araçlardan üretiyor, yarışmalara katılıyorlar, başarılar alıyorlar. Ama ne hikmetse hiçbir kaynak bulamıyorlar. Bir de şuna bak. 190 bin lira harcamışlar. Bu arge değil mühendislik değil sadece israf. Keşke bu kaynaklar gerçekten hakkıyla kullanacak öğrencilere aktarılsa.
    Cevapla
  • ayhan 6 yıl önce Şikayet Et
    Yesinler sizin Odtünüzü.
    Cevapla
  • Ali 6 yıl önce Şikayet Et
    Tamam güzel ellerine sağlık ancak bu teknoloji sıradanlaştı artık. Sıradan bir usta evinde yapıyor artık bunu.
    Cevapla
  • Furkan 6 yıl önce Şikayet Et
    Bu yorumunuzu bir yabancı görse 5-6 tane yerli otomobil markamızın olduğunu zanneder. Bir tane yerli otomobil markamız yok. Destek vereceğiniz yere komik absürt bir yorum yapmışsınız.
    Cevapla
  • abdullah 6 yıl önce Şikayet Et
    Know-how dediğimiz birikim toplumsal hale gelmeli batı da bir otomobil modifiye atölyesinde istisnasız eksik kaportadan tutun en küçük parçasına kadar üretip ayağa kaldırabiliiyorlar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle