28 Şubat kararı, Darbeciliğin defin işlemidir

28 Şubat Darbecilerinin yargılandığı ve 2013 yılında başlayan 28 Şubat Davasında bugün karar verilmiş, 21 sanık müebbet hapis cezasına çarptırılmıştır.

28 Şubat kararı, Darbeciliğin defin işlemidir
28 Şubat kararı, Darbeciliğin defin işlemidir
GİRİŞ 14.04.2018 04:52 GÜNCELLEME 14.04.2018 04:52
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

 Darbeciler tarafından bin yıl süreceği gururla ifade edilen 28 Şubat darbesinde alınan kararlar on yıl içinde ortadan kalkmasına karşın darbecilerin özgürce aramızda dolaşması toplum vicdanının kanayıp durmasına neden olmaktaydı. Bu karar toplum vicdanını belli bir ölçüde rahatlatmıştır. Bu karar, darbe heveslilerinin bu meşum fiile tevessül etmeden önce bin kez daha düşünmelerini sağlayacaktır.

Bununla birlikte şunları da ifade etmek gerekmektedir:

1.     Davanın darbeden 16 yıl sonra açılmış olması darbecilere delilleri karartılabilmek için yeterli zamanı kazandırmış, birçok delile ulaşılması mümkün olmamış, adaletin hakkıyla tecellisi gerçekleşememiştir.

2.     Davadaki bu gecikme sonucunda; 4 kişinin vefat etmiş olduğundan, 10 kişinin de zamanaşımından dolayı haklarındaki dava düşürülmüştür.

3.     Rahatlıkla diyebiliriz ki 12 Eylül darbecileri yargılanmış olsa 28 Şubat darbesi olmayacaktı. Aynı şekilde, 28 Şubat davası daha erken açılmış ve daha erken sonuçlanmış olsa idi belki de 2002-2010 yılları arasında ordu içindeki darbe heveslileri darbe planları yapamayacak, siyasete o denli müdahil olamayacak, 27 Nisan e-muhtırasını yayınlayamayacak ve en önemlisi de 15 Temmuz darbe girişiminin önüne geçilmiş olabilecekti. 

4.     Davada, dönemin YÖK başkanı Kemal Gürüz ve YÖK üyesi emekli asker Erdoğan Öznal dışında darbenin sivil yapılanmasındaki kişiler yer almamış, dolayısıyla davanın sivil ayağı yargılanmamıştır. Bu yönüyle adalet eksik kalmış, kamu vicdanı tam manasıyla rahatlatılmamıştır. Bu nedenle davanın sivil ayağı; yargıdan medyaya, bürokrasiden siyasete, ekonomiden STK ayağına kadar bütün yönleriyle yargıya taşınmalıdır. 

5.     28 Şubat darbesinin yargılanması, darbecilerin ceza alması adaleti tesis etmenin sadece bir yönünü oluşturmaktadır. Adaletin her yönüyle tesisi için, o süreçte bugün müebbet hapse çarptırılan darbecilerin mağdur ettiği ve halen de mağduriyetleri devam eden kişilerin mağduriyetlerinin sonlandırılması ve tazmin edilmesiyle mümkün olacaktır. 
28 Şubat darbesinin yasakçı düzenlemelerinin ortadan kaldırılmasına ve darbelerle hesaplaşılmasının yanında darbe mekaniğini ortadan kaldıracak her türlü yapısal düzenlemeye de aktif destek veren bir kuruluş olarak, baştan beri takipçisi olduğumuz 28 Şubat darbe davasının sonucunda darbecilerin müebbet hapisle tecziye edilmesini oldukça önemli buluyoruz. Verilen kararı “dosya içerikleri ve mevcut deliller” bakımından büyük oranda adaleti sağlamış bir karar olarak değerlendiriyoruz. 

Bununla birlikte, adaletin tam anlamıyla tecellisi için; darbenin sivil ayağının da yargılanması ve 28 Şubat uygulamaları ve brifingli yargı kararları nedeniyle halen mağduriyet yaşayanların mağduriyetlerinin giderilmesi için sürecin takipçisi olacağımızı tekrar ifade ediyoruz. 

Memur-Sen

 

YORUMLAR 10
  • sönmez 5 yıl önce Şikayet Et
    Hala içerde yatan müslümanlar var, bunlar neden bırakılmıyor.
    Cevapla
  • Fatih Terzi 5 yıl önce Şikayet Et
    Bizim umutlarimiz ne olacak?
    Cevapla
  • VATANIM 5 yıl önce Şikayet Et
    Arkadaş ben anlıyamadım müebbetmi yoksa müebbetli beratmı
    Cevapla
  • harun 5 yıl önce Şikayet Et
    eleştiri yapan arkadaşlar. bu davanın asıl hedefi Saadet Yani eski refah partisi ve erbakan hocamız değil miydi . neredeler onlar bilen duyan varmıda tiyatrodan bahsediyorsunuz. Şevket Kazan allameniz müdahillik ten kaçtı yani bu konuda hiç günahı olmayacak hükümeti suçlamak için bir bahaneniz olmuş ama nafile. ha haklarını yemeyelim eski refah lılar yani Saadet li dinazor dedelerimizin çok önemli vazifeleri var şu anda. o gümlerde gerici yobaz örümcek kafalı diye hakaret eden eski düşmanlarıyla kuzu sarması konumundalar. yazık.
    Cevapla
  • yakupogretmen 5 yıl önce Şikayet Et
    yapanın yanına kar kaldı. tipik bir türkiye tiyatrosu.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Meral Akşener'den, İmamoğlu ve Yavaş'a hain suçlaması
Emeklilere promosyon ödemesinde yeni gelişme! Anlaşma imzalandı! SGK 19 bankayı duyurdu