Türkiye’nin sinsi hastalığı: NASH

Alkole bağlı olmayan, ileri derece karaciğer yağlanması ‘NASH’, Türkiye’nin görünmeyen sağlık sorunları arasında.

Türkiye’nin sinsi hastalığı: NASH
Türkiye’nin sinsi hastalığı: NASH
GİRİŞ 04.06.2018 06:17 GÜNCELLEME 04.06.2018 06:20
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Türkiye’de 3.8 milyon NASH hastası olduğu tahmin edilirken, 133 bin kişide bu hastalığa bağlı siroz gelişmiş durumda. Yüksek şekerli ve yağlı beslenme ile hareketsizliğin sonucu olarak ortaya çıkan hastalık, son evreye kadar belirti vermiyor. Her 5 yağlı karaciğer sorunu yaşayanlardan 1’i NASH hastası olurken, bu kişilerin neredeyse tamamı zamanla siroz veya karaciğer yetmezliği sorunu yaşıyor. Obezite, tip 2 diyabet ve insülin direnci ile ilişkili NASH’a karşı 12 Haziran’da Türkiye’de ilk kez ‘1. Uluslarası NASH Günü’ sempozyumu düzenlenecek.

Sempozyumun mimarı Marmara Üniversitesi Gastroenteroloji Enstitüsü Müdürü ve Türk Karaciğer Araştırmaları Derneği Yağlı Karaciğer Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Yılmaz, NASH tehlikesini anlattı: “Önümüzdeki 10 yılda ülke genelinde NASH hastalığına bağlı siroz olanların sayısı 480 bine çıkacak. Hastalık obezite ile bire bir bağlantılı. Siroz hastalarının sağlıklarına kavuşması biraz mucizelere kalıyor. NASH sadece siroz yapmakla kalmıyor. Kalp kaynaklı hastalıklar ve karaciğer dışı kanserlere de yol açarak ölüm riskini katlıyor. İlaç tedavisi yok. En iyi yöntem diyet ve egzersiz. Bunu da 10 hastadan sadece 1’i başarabiliyor.”

 

 

10 ÇOCUKTAN 6’SI HASTA

Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Doç. Dr. Engin Tutar ve ekibince yapılan araştırma hakkında  bilgi veren Prof. Dr. Yusuf Yılmaz şunları söyledi: “Benim de araştırmacıları arasında bulunduğum, 8-18 yaş grubu çocuklar arasında yaptığımız çalışmanın sonuçları endişelerimizin ne kadar yerinde olduğunu gösterdi. Araştırmada fazla kilolu veya obez, ultrasonunda karaciğer yağlanması, kan testlerinde ise yükseklik saptanan 48 çocuğa biyopsi yapıldı. Bu çocukların sadece yüzde 10.4’ünde NASH çıkmadı. Yüzde 60.4’ünde ‘kesin NASH’, yüzde 29.2’sinde ‘olası NASH’ tespit edildi. 10-15 yılda en önemli sağlık sorunlarımızdan biri NASH hastalığı olacak. Bir an önce toplumsal farkındalık oluşturulmalı.”

YANLIŞ BESLENME, HAREKETSİZ HAYAT

22 yıldır alkole bağlı olmayan karaciğer yağlanması sorunu yaşayan elektronik haberleşme mühendisi  Kıvanç Yılmaz (48) şu mesajları verdi: “Aşırı ve yanlış beslenme, hareketsiz yaşam hayatımı kabusa çevirdi. Ailem siroz olacağımdan endişe ediyordu. Çok sıkı bir diyet ve sporla 1 yılda 106 kilodan 83 kiloya düştüm. Ocak ayından bu yana test aşamasında olan ilacı alıyorum. Geçmişe baktığımda kendime kızıyorum. Hiç hareket etmeden, obeziteye yol açacak gıda tüketirdim. Aileler, çocuklarına doğru beslenme ve spor alışkanlığı kazandırmalı.”

YORUMLAR 4
  • Halvet 5 yıl önce Şikayet Et
    Hergün 2-3 ceviz , bir kaç tane fındık ,omega 3 içeren balık yağı ve yeşillikleri dönüşümlü olarak çocuklarımıza yedirmeliyiz.
    Cevapla
  • Mühendis Ertan 5 yıl önce Şikayet Et
    İmkânsızlarla büyüyen ülkeyiz. Bizi kim bu hale getirdi? Maalesef doktorlarımız(Hepsi değil elbette), bir çok hastalığın tedavisi imkânsız diyerek kendi misyon ve vizyonsuzluklarını belli ediyorlar. Oysa ki, eğer Allah bir hastalık vermiş ise onun şifasınıda vermiştir neden şifasını bulmak için uğraşmıyoruz? Böyle giderse sağlıkta ilerleyemeyiz, bizim tedavisi "imkânsız" denilen hastalıklara çözüm bulan doktorlara ihtiyacımız var! Bizler, başkalarının bu problemlere çözüm bulmalarını bekleyemeyiz. Biz, problemlere çözüm bulmak için varız. Herkes işini en iyi şekilde yapsa bu vatanda hiçbir sıkıntı, dert kalmaz kardeşlerim. Bunlar sözde değil, özde uygulanır inşallah.
    Cevapla
  • www 5 yıl önce Şikayet Et
    COLA CİPS yasaklansın
    Cevapla
  • aaa 5 yıl önce Şikayet Et
    yasaklayarak cozulecegini düşünmüyorum. kamu spotu yapilmali zararlari daha fazla anlatilmali gerekirse ambalajlari insani igrendirici sekilde yapilmali. in
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Mansur Yavaş'ın seçim şarkısı ile PKK marşı arasında şoke eden benzerlik!
EYT düzenlemesinden en çok faydalananlar SSK’lı çalışanlar