İdari izin nedir, kimleri kapsar? Arefe günü Ramazan Bayramı tatili olacak mı?

İdari izin nedir, Ramazan Bayramında kaç gün tatil yapılacak, Arefe günü tatil olacak mı sorularının yanıtı araştırılıyor. Konuyla alakalı açıklama yapan Bekir Bozdağ, merak edilen tüm soruları cevapladı. İşte detaylar...

İdari izin nedir, kimleri kapsar? Arefe günü Ramazan Bayramı tatili olacak mı?
İdari izin nedir, kimleri kapsar? Arefe günü Ramazan Bayramı tatili olacak mı?
GİRİŞ 13.06.2018 17:33 GÜNCELLEME 13.06.2018 17:33

Ramazan Bayramında memurlar kaç gün idari izin yapacak sorusu uzun zamandır merak ediliyordu. Bakanlar kurulundan gelen kararı açıklayan Bekir Bozdağ, bayram boyunca idari izin süresinin ne kadar olacağını açıkladı. Bozdağ ‘’Ramazan Bayramı nedeniyle idari tatil verme durumu söz konusu değil. Çünkü Ramazan Bayramı Cuma gününe, hafta sonuna denk geliyor. Bu nedenle Bakanlar Kurulu idari bir tatil kararı alma gereği duymamıştır." ifadelerine yer verdi. Peki idari izin nedir? İdari izin sadece 657 sayılı kanunu mu kapsar? Arefe günü idari izin uygulanır mı?

İDARİ İZİN NEDİR?

İdaresi izin ya da diğer adıyla idari tatil sadece 657 sayılı kanun kapsamında yer alan devlet memurlarını kapsayan bir izin türüdür. İdari izin verildiğinde devlet memurları haricinde özel sektör çalışanları bu izinden faydalanamamaktadır. Sadece memurlar değil, devlet sanatçıları, belediye görevlileri, devlet sahne sanatçıları da idari izinli sayılmaktadır. İdari izin bir bakıma kişinin çalıştığı kurum tarafından verilen izin anlamını taşımaktadır. İdaresi izin, Bakanlar Kurulu kararı neticesinde çalışma gününün tatil ilan edilmesi demektir. Bu tatil, kanunu tatil olmayıp adından da anlaşılacağı gibi tamamen idari bir tatildir.

İDARİ İZİN RESMİ TATİL YERİNE GEÇER Mİ?

Kanuni tatillerde yasal süreler durmaktadır. Örnek olarak bir şeye itiraz edeceksiniz ve 7 gün süreniz var. Bu sürenin bitişi kanuni tatile denk gelirse süreniz işlemez ve ilk iş gününe kadar uzar. Ancak idari tatilde süreler işler ve sanki tatil değilmiş gibi işlemeye devam eder. Bu hususa dikkat edilmezse hak kaybı yaşanabilir. Bu yüzden kamu kurumları genel itibariyle nöbetçi memurlar görevlendirmektedir.

Ne yazık ki idari tatil ve resmi tatil oldukça fazla karıştırılan kavramlardır. Kısaca belirtmek gerekirse: Resmi tatilde bütün iş yerleri tatil iken, idari tatilde kurumlar kapanmıyor, işler normal mesaideki gibi devam ediyor. Tek farkı nöbetçi olarak bırakılan bir ya da bir kaç memur.

BANKA, NOTER VE PTT ŞUBELERİ AÇIK OLACAK!

Ramazan Bayramı tatili 2018 resmi günler takvimine göre 14 Haziran perşembe günü öğleden sonra başlayacak. 3 gün süren Ramazan Bayramı'nın 1. günü 15 Haziran cuma olacak, bayramın son günü ise 17 Haziran pazar günü olacak.Dolayısıyla banka şubeleri, PTT ve noterler 14 Haziran perşembe öğleden sonra tatil olacak.

RAMAZAN BAYRAMI'NDA İDARİ TATİL SÖZ KONUSU DEĞİL!

Ramazan Bayramı'na çok az bir zaman kaldığına işaret eden Bozdağ, "Ramazan Bayramı nedeniyle idari tatil verme durumu söz konusu değil. Çünkü Ramazan Bayramı cuma gününe, hafta sonuna denk geliyor. Bu nedenle Bakanlar Kurulu idari bir tatil kararı alma gereği duymamıştır." dedi.

RAMAZAN BAYRAMI NE ZAMAN VE KAÇ GÜN TATİL OLACAK?

Her yıl tarih bazında biraz daha geriye gelen Ramazan Bayramı, bu yıl Haziran ayında kutlanacak. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yayımladığı tarih bilgilerine göre Ramazan Bayramı, bu yıl mübarek ayın son orucunun 14 Haziran Perşembe günü tutulmasıyla birlikte aynı gün arefe günüyle başlayacak.

Ramazan Bayramı'nın ilk günü ise 15 Haziran Cuma günü olacak. Arefe günüyle birlikte toplam üç buçuk gün sürecek olan Ramazan Bayramı, 17 Haziran Pazar günü sona erecek.

İşte, bayramın takvim bilgileri;

- 14 Haziran Ramazan Bayramı Arifesi (Perşembe günü) resmi tatil

- 15 Haziran Ramazan Bayramı 1.gün (Cuma günü) resmi tatil

- 16 Haziran Ramazan Bayramı 2.gün (Cumartesi günü)

- 17 Haziran Ramazan Bayramı 3.gün (Pazar günü)

2018 YILI RESMİ TATİLLER NE ZAMAN?

– 1 Ocak Yılbaşı (Pazartesi günü) resmi tatil

– 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı (Pazartesi günü)

– 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü (Salı günü) resmi tatil

– 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı (Cumartesi)

– 14 Haziran Ramazan Bayramı Arifesi (Perşembe günü) resmi tatil

– 15 Haziran Ramazan Bayramı 1.gün (Cuma günü) resmi tatil

– 16 Haziran Ramazan Bayramı 2.gün (Cumartesi günü)

– 17 Haziran Ramazan Bayramı 3.gün (Pazar günü)

– 15 Temmuz Demokrasi Bayramı (Pazar günü)

– 20 Ağustos Kurban Bayramı Arifesi (Pazartesi günü) resmi tatil

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Başkent'te kazanan çıkmadı! İlk finalist Dolmabahçe'de belli olacak
Alman liderin ziyareti sonrası Cumhurbaşkanlığı'ndan dikkat çeken 'İsrail' çıkışı!